Podcast: Nyfiken
Lite nyfikna, det är vi alla. Men det finns de som tar det här med nyfikenhet ett steg längre. De som ägnar ett helt yrkesliv åt att ta reda på så mycket som möjligt om ett visst ämne: Forskarna.
Om podden
Nyfiken är en podcast från Göteborgs universitet där du i kvartslånga avsnitt får följa med en av våra forskare till jobbet. Och förhoppningsvis lära dig något nytt.
Lyssna på Nyfiken
Nyfiken hittar du i de flesta podd-appar i din telefon, till exempel i Spotify och Apple Podcast. Du kan också lyssna på den på universitetets egen video- och ljudhanteringstjänst GU Play.
Avsnitt 6: Om ordböcker och svenska språkets utveckling
Prosecco, guss och hen. Det svenska språket utvecklas ständigt. Men när det kommer till kritan är det ordboksredaktionerna på Göteborgs universitet som avgör vilka ord som är här för att stanna.
I det sjätte avsnittet av Nyfiken träffar vi Emma Sköldberg, professor i svenska språket på Institutionen för svenska, flerspråkighet och språkteknologi, som i 20 år har hållit Svenska Akademiens ordböcker à jour. GU Play Apple Podcasts
Avsnitt 5: Om konst för att hantera det ofattbara
I Sverige dör varje år flera hundra barn i mammans mage eller när de precis mött världen. När ett litet barn dör berör det inte bara föräldrarna utan också anhöriga och vårdpersonal. Finns det något som kan hjälpa ens lite när det värsta har hänt?
I det femte avsnittet av Nyfiken träffar vi textilkonstnären Birgitta Nordström, från HDK-Valand – Högskolan för konst och design, som med sin konst vill hjälpa till att hantera det ofattbara. GU Play ↗ Spotify ↗ Apple Podcasts↗
Avsnitt 4: Om oron för demokratin
Europaparlamentsvalet stundar och debatten blir allt mer intensiv. Kandidaterna spottar ur sig olika politiska förslag för att vinna just din röst.
I det fjärde avsnittet av Nyfiken träffar vi valprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson, som har ägnat sin karriär åt att förstå de svenska valen och som nu känner en oro för den svenska demokratin.
GU Play↗ Spotify↗ Apple Podcasts↗
Avsnitt 3: Om policyinstrument för miljöfrågor
Klimatförändringarna är ett faktum. Världen är hotad. Men det finns sätt att vända den negativa utvecklingen. Två av de mest effektiva är skatt på koldioxid och subventioner på förnyelsebar energi.
I det tredje avsnittet av Nyfiken träffar vi miljöekonomen Thomas Sterner som i 40 år har jobbat med att hitta sätt att skapa effektiva policyinstrument för miljöfrågor.
GU Play↗ Spotify↗ Apple Podcasts↗
Avsnitt 2: Om att 70 är det nya 50
I fyrtio år har han forskat om hur det är att vara 70 år. Nu har han själv sällat sig till sina forskningsobjekt. Men 70 är ingen ålder, nu för tiden. Det är äldreforskaren Ingmar Skoog ett levande exempel på.
I det andra avsnittet av Nyfiken träffar vi professorn i psykiatri, som genom åren nått framgångar inom områden han, som nyutexaminerad läkare på 1980-talet, inte hade kunnat drömma om. GU Play↗ Spotify↗ Apple Podcasts↗
Avsnitt 1: Om Antarktis flytande glaciärer
Den nionde expeditionen är avklarad. Med sig hem från Antarktis har Anna Wåhlin unika data från Domedagsglaciären. Data som, rätt analyserad, kan förutse jordens framtid.
I det första avsnittet av Nyfiken träffar vi oceanografen Anna Wåhlin som i snart 20 år har forskat på Antarktis flytande glaciärer.
GU Play↗ Spotify↗ Apple Podcasts↗