Göteborgs universitet
Bild
Pedagogen IPS

QRM Konferens 2025

Forskarskolan kvantitativa metoder inom utbildningsvetenskaplig forskning välkomnar utbildningsforskare, doktorander och andra forskare med intresse för kvantitativa forskningsmetoder till vår årliga konferens som äger rum den 16-17 juni.

Anmälan av bidrag

I syfte att dela kunskap och skapa kopplingar uppmuntrar QRM doktorander och forskare att presentera sin pågående forskning. Vi bjuder in förslag på individuella uppsatser och posters på QRM-konferensen. Observera att konferensen enbart kommer att hållas på engelska. Deltagandet i vår konferens, inklusive registrering och inlämning, är helt kostnadsfritt.

Inlämningarna kan behandla en mängd olika utbildningsforskningsfrågor med hjälp av kvantitativa forskningsmetoder som är relevanta för t.ex. nationella eller internationella storskaliga bedömningar, samt frågor om social rekrytering, segregation och ojämlikhet i hela utbildningssystemet. Vi välkomnar också inlägg som är inriktade på metodologiska överväganden och utmaningar inom kvantitativ forskning. Skicka in ditt posterabstrakt via posterinlämningsformuläret och/eller ditt paper abstract via pappersinlämningsformuläret senast den 13 april.

Registrering

Konferensen är kostnadsfri men platserna är begränsade och företräde ges till dem som har deltagit i QRM-kurser eller har registrerat sig för att bli medlem i QRM-nätverket.

Middagen på konferensen är också kostnadsfri och äger rum på OGBG Bar & Restaurang. Vegetarisk buffé serveras.

Registrera dig senast den 30 maj via registreringsformuläret. Registrering för middagen är endast tillgänglig för dem som anmäler sig senast den 16 maj.

Huvudtalare

Årets QRM-konferens har två inbjudna huvudtalare.

Titel

Experimentell utbildningsforskning: att tänka om varför, hur och när man ska använda slumpmässiga uppdrag

Keynote abstrakt 

Den experimentella utbildningsforskningen har under senare år allt oftare använt sig av randomiserade experiment med målet att ge lärare och beslutsfattare information som kan ligga till grund för välgrundade beslut. Sådana experiment har i allmänhet använt breda, följdriktiga och standardiserade resultatmått, i hopp om att detta ska göra det möjligt för beslutsfattare att jämföra kostnadseffektiviteten hos olika tillvägagångssätt. En kombination av små effektstorlekar, breda konfidensintervall och begränsad precision har dock varit problematisk. Vi menar därför att kvasi-experimentella metoder ofta kan vara överlägsna som underlag för välgrundade beslut, eftersom de kan uppnå högre precision och bättre hantera heterogenitet. Experimentell forskning är trots detta fortsatt värdefull för att förbättra utbildning. Den bör dock i första hand användas för att testa teoretiska modeller, vilka i sin tur kan informera pedagogers tankemodeller, snarare än att direkt ligga till grund för beslutsfattande. Genom att använda mer specifika resultatmått som är nära kopplade till teorin kan forskare öka den statistiska styrkan och precisionen i experimenten. Vi hävdar att detta tillvägagångssätt kan minska forskningskostnaderna, öka det statistiska informationsvärdet och därigenom förbättra avkastningen på investeringar i utbildningsforskning.

Kort biografi

Dr Sam Sims är docent vid UCL Institute of Education och leder även forskargruppen vid Ambition Institute. Hans forskning fokuserar på lärare, undervisning och lärares professionella utveckling. Hans forskning har finansierats av Education Endowment Foundation, Economic and Social Research Council och Department for Education. Tillsammans med Becky Allen är han medförfattare till boken The Teacher Gap. Du kan hitta honom på sociala medier @DrSamSims.

UCL profilsida: https://profiles.ucl.ac.uk/47711-samuel-sims
Personlig webbplats: https://samsims.education/
 

Titel

Spåra utbildningsförändringar: trender, utmaningar och insikter från internationella bedömningar

Keynote abstrakt 

Sedan slutet av 1950-talet har internationella kunskapsmätningar (ILSA) bidragit med värdefulla insikter om elevers kunskaper och färdigheter samt om utbildningssystem över hela världen. Dessa studier möjliggör jämförelser av utbildning mellan länder. Utöver tvärsnittsjämförelser gör upprepade studier det också möjligt att analysera långsiktiga trender i utbildningsmöjligheter och -resultat. I denna keynote kommer jag att undersöka potentialen med trendanalyser i ILSA och särskilt belysa hur longitudinella perspektiv kan förbättra vår förståelse av utbildningsförändringar över tid. Jag kommer även att diskutera metodologiska utmaningar, framför allt sådana som är relaterade till jämförbarheten mellan olika undersökningsomgångar. Specifikt berörs utmaningar kopplade till urval och mätning. Vidare kommer jag att lyfta fram kunskapsmätningarnas roll i att besvara bredare samhälleliga frågor, såsom effekten av covid-19 på elevers lärande, och diskutera hur dessa studier kan ge stöd åt evidensbaserad utbildningspolitik och praktik.

Keynote speaker short bio

Dr. Rolf Strietholt är medchef för forsknings- och analysenheten (RandA) vid IEA (International Association for the Evaluation of Educational Achievement). Han koordinerar forskning om utbildningseffektivitet och utbildningsmätning och bistår externa forskare och internationella organisationer med analyshjälp.
 

Workshops

Konferensen kommer att erbjuda följande workshops

Workshop A

Titel: En introduktion till latent klassanalys

Denna workshop erbjuder en praktisk introduktion till latent klassanalys (LCA). LCA är en individcentrerad, modellbaserad metod som klassificerar fall i oobserverade, homogena grupper baserat på de villkorade sannolikheterna för en uppsättning observerade kategoriska variabler, givet de latenta klasserna. Detta tillvägagångssätt gör LCA särskilt värdefullt för att undersöka individuella skillnader i domäner som inlärningsstrategier, studievanor eller beteendemönster. De primära syftena med LCA är att bestämma det optimala antalet latenta klasser, uppskatta andelen fall i varje latent klass och identifiera deras unika svarsmönster. Dessutom kan klassmedlemskap användas som en prediktor eller ett resultat i förhållande till andra variabler, vilket förbättrar dess analytiska potential. Denna workshop introducerar viktiga begrepp inom LCA beskriver detaljerade procedursteg och förklarar beslutskriterier för val av modell och latent klass. Exempel kommer att ges med hjälp av tillgänglig data och den statistiska mjukvaran Mplus och R. Workshopen avser att ge en mjukstart i LCA-modellering och är en förberedelse för forskare som vill ge sig in i den mer avancerade latenta modelleringsvärlden.

Målgrupp: Doktorander och seniora forskare inom samhälls- och beteendevetenskap

Förkunskapskrav: grundläggande statistik, regressionsanalys och grundläggande strukturell ekvationsmodelleringsteknik.

Resultat: Efter workshopen förväntas deltagarna få viss förståelse för metoderna och kunna tillämpa grundläggande LCA/LPA-modeller på sin egen data. Dessutom kommer de att vara utrustade för att läsa och kritiskt bedöma trovärdigheten hos vetenskapliga artiklar som använder dessa metoder.

Workshop leaders

Kajsa Yang Hansen, Göteborgs universitet, kajsa.yang-hansen@ped.gu.se

Kajsa är professor vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik vid Göteborgs universitet. Hennes forskning fokuserar på utbildningsjämlikhet och resultatskillnader, särskilt varför skolresultaten varierar avsevärt mellan länder medan de förblir relativt stabila i andra. En nyckelaspekt i hennes arbete undersöker hur elevers familjebakgrund påverkar akademisk framgång olika beroende på det nationella sammanhanget. I Sverige, liksom i många andra länder, har samhälleliga och utbildningsreformer väckt pressande frågor om deras inverkan på utbildningsjämlikhet – en fråga som har blivit central i hennes senaste forskning. Hon använder avancerade analytiska tillvägagångssätt, såsom multilevel-modellering och latent variabelanalys.

Leah Glassow, Göteborgs universitet, leah.glassow-hill@gu.se

Leah är universitetslektor vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik. Hon avslutade sin doktorsexamen 2023 som en del av ETN-OCCAM-nätverket i Marie Skłodowska-Curie Innovative Training Networks inom Europeiska kommissionens Horizon 2020-ramverk. Hennes forskning fokuserar på lärareffektivitet, sortering, mobilitet och utvärdering av utbildningspolitik på nationell och gränsöverskridande nivå.

Workshop B

Titel: Registerdata för utbildningsforskning (SCB)

Rena guldgruvor, så omnämns ofta våra svenska register i sammanhang som har med registerforskning att göra. Den långa traditionen och tillgången till unika personnummer gör Sverige ledande inom registerforskning. Och visst är det unikt och fantastiskt med våra många och omfattande befolkningsbaserade register av hög kvalitet!
Statistiska centralbyrån (SCB) är en av 29 statistikansvariga myndigheter i Sverige och vi håller register om bl.a. befolkningen och arbetsmarknaden. Utöver det stöttar vi andra statistikansvariga myndigheter i insamling och framställning av statistik och däribland ingår uppgifter om utbildning.
Under detta seminarium kommer vi att presentera vilka uppgifter som finns tillgängliga vid SCB inom utbildningssektorn och hur man som forskare kan ges tillgång till mikrodata på området.
Det kommer också att ges en presentation om personnummer, som är grunden i registerforskning om individer, om släktkopplingar via Flergenerationsregistret och om några anpassade longitudinella forskningsdatabaser som SCB håller. Därtill pratar vi kort om att kombinera data med data från andra registerhållare, med egen insamlad data eller med enkätdata.
Obs! Seminariet kommer att hållas på svenska, men frågor kan ställas på engelska.


Workshop leaders

Vi som representerar SCB under dagen är Åsa Holmström och Gabrielle Sundin från sektionen för mikrodatauppdrag samt Andreas Frodell som arbetar på sektionen för utbildningsstatistik.

Andreas Frodell (sektionen för utbildningsstatistik)
Andreas.frodell@scb.se
010-479 63 39

Åsa Holmström (sektionen för mikrodatauppdrag)
Asa.holmstrom@scb.se
010-479 67 31

Gabrielle Sundin (sektionen för mikrodatauppdrag)
Gabrielle.sundin@scb.se
010-479 61 10


 

Paneldiskussion

Årets QRM-konferens innehåller också en paneldiskussion som äger rum på tisdag kl 11:00 med titeln From Classrooms to Data: The Impact of Grading and Grading Scales on Educational Studies.

Programschema

Måndagen den 16 juni 2025

09:30 Registreringen öppnar
10:00 Workshop A
12:00 Lunch
12:45 Invigning
13:00 Keynote Samuel Sims
14.00 Fika
14:30 Pappersession
16.00 Fika
16:30 Postersession
19:00 Konferensmiddag

Tisdagen den 17 juni 2025

09:00 Papperssessioner
10:30 Fika
11:00 Paneldiskussion
12:30 Lunch
13:30 Keynote Rolf Strietholt
14:30 Fika
15:00 Workshop B
17:00 Farväl

 

 

Lokal och boende

Konferensen äger rum på Pedagogen, beläget i hjärtat av Göteborg, med gångavstånd till centralstationen och många närliggande hotell och turistattraktioner.

Konferenslokal

Adressen är Pedagogen Hus A, Västra Hamngatan 25, 411 17 Göteborg.

Hotell rekommendationer