Studentombud och likabehandling
På Sahlgrenska akademin samarbetar studenter och anställda aktivt för att skapa en så god studiemiljö som möjligt. Studenter på Sahlgrenska akademin kan kontakta ett studentombud om det finns problem i studiemiljön.
- Exempel på problem som studentombuden hjälper till med är diskriminering, kränkningar och misstänkt fusk.
- Sahlgrenska akademin har gjort det enklare att kontakta ett studentombud och veta hur det går till att exempelvis göra en anmälan.
- Arbetet med likabehandling finns med i hela vår verksamhet. I våra utbildningar finns det en särskild del som handlar om mänskliga rättigheter och diskriminering.
Enklare att kontakta studentombudet
Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska akademins studentkår SAKS har samarbetat för att förenkla för studenter och doktorander att berätta om diskriminering och övergrepp. Det har funnits studentombud, men alla som upplever problem har inte kontaktat ombuden. Det är också bra att veta hur en anmälan går till och vilka alternativ man har som student.
Likabehandling i utbildningarna
Sahlgrenska akademins utbildningar har sin grund i allas rätt till hälsa och vård. Och i förlängningen de mänskliga rättigheterna. Vi har lagt till särskilda delar i undervisningen som tar upp de här ämnena. Till exempel den interprofessionella dagen om mänskliga rättigheter där studenter vid olika program och yrken tillsammans diskuterar frågorna. Ett annat exempel är att läkarprogrammet vid Sahlgrenska akademin har ett extra examensmål om jämställdhet, mänskliga rättigheter och diskriminering. Det betyder att alla läkarstudenter har extra mycket kunskap om ämnena när de tar examen.
Interprofessionell dag om mänskliga rättigheter och rätt till hälsa
Studerandearbetsmiljöombud
En bra arbetsmiljö innebär att du trivs och mår bra, att byggnader är anpassade och tillgängliga och att ingen blir illa behandlad eller diskriminerad. På din institution finns studerandearbetsmiljöombud (SAMO) som du kan kontakta om du vill uppmärksamma något i din studiemiljö.