Bostadsfrågan, social mobilisering och styrningen av staden i Öst- och Centraleuropa
Bostadsfrågan utgör en kritisk utmaning för städer i världen och påverkar livskvaliteten för många människor. Hur lokala myndigheter hanterar denna utmaning är avgörande för den sociala hållbarheten i urbaniseringen. Bostadssituationen återspeglar också de rådande maktförhållandena och resursallokeringen i städerna. Projektet fokuserar en understuderad region, nämligen Öst- och Centraleuropa genom en komparativ studie av tre huvudstäder: Budapest, Bukarest och Vilnius.
Den analytiska designen går ut på att systematiskt förbinda formen av stadsstyrning med konflikter i städerna och mobiliseringen kring dessa, i fältet bostadspolitik, och därmed länka mikro-, meso- och makronivån.
Projektet syftar till att kritiskt undersöka skärningspunkten mellan stadsstyrning, bostadspolitik och protester i bostadsfrågan in Budapest, Bukarest och Vilnius, som tre mikrokosmos i skärningspunkten mellan lokala och globala krav och krafter. Vi har valt tre städer där allvarliga bostadsutmaningar (som avsaknad av bostäder, trångboddhet, mycket låg nivå av offentliga bostäder för behövande) möter olika villkor vad gäller stadens storlek, sociala (och etniska) sammansättning, form av stadsstyrning och mobilisering i bostadsfrågan. Forskningsfrågorna är: 1) Hur hanterar och styr kommuner och lokala myndigheter utmaningarna kring bostäder för tillfället? 2) Vilka sociala konflikter och protester uppstår i bostadsfrågan och hur relaterar de till stadspolitiken och stadsstyrningen? 3) Vilken roll spelar klassöverskridande medborgarmobiliseringar i lokala bostadsfrågor?
Varje fallstudie ska:
1) Identifiera vilka åtgärder som påverkar bostadsvillkoren i varje stad, inklusive deras institutionella förankring och de dominerande policyföreställningarna
2) Identifiera de mest framträdande sociala konflikterna kring bostäder
3) Identifiera de viktigaste aktörerna i bostadspolitiken och kampen (civilsamhälleliga, policyskapare, företag)
4) Analysera aktivistgruppernas ställningstaganden, strategier och tolkningsramar
5) Analysera skärningspunkten mellan aktörer, med fokus på tolkningsramar, institutionella och sociala positioner, allianser och konfliktmönster
6) Dra slutsatser om relationen mellan formen för stadsstyrning och konfliktmönster
Datatyper är statistik, policydokument, intervjuer, observationer vid protester och i stadsmiljön, web och kampanjmaterial. Projektet har som målsättning att producera samhällsrelevanta forskningsresultat, såsom kunskap om hur social hållbarhet kan uppnås och bostadssituationen förbättras.
Projektledare: Kerstin Jacobsson
Finansiär: Formas
Projekttid: 2017-2020
Projektmedarbetare:
Prof. Jolanta Aidukaite, Litauen
Dr. Ioana Florea, Rumänien
Dr. Agnes Gagyi, Ungern
Ylva Wallinder, GU
Eva Karlberg, Södertörns högskola