Göteborgs universitet

"Ha kul och plugga lagom!"

Namn: Mikael Mery Karlsson
Ålder: 32 år
Bostadsort: Höör, Skåne
Sysselsättning: Lärare och forskare vid genusvetenskapliga institutionen, Lunds universitet
Utbildning: Masterexamen i sociologi år 2014, disputerade år 2020.

Vad gör du just nu?

Jag forskar och undervisar i genusvetenskap. I november förra året blev jag klar med min doktorsavhandling som handlar om grupper som bedriver en politisk kamp för sexuella rättigheter för personer med normbrytande funktionalitet. Jag intervjuade och deltog i aktiviteter i funktionsrättsrörelsen, den sexualpolitiska rörelsen och hbtq-rörelsen i Sverige. Med min forskning vill förstå hur det är att vara aktiv i ett civilsamhälle präglad av en nyliberal samhällsförändring.

Sedan avhandlingen blev klar har jag mest undervisat i feministisk teori och metod för kandidat- och materstudenter vid Lunds universitet.  

Hur har dina studier i sociologi bidragit till vad du gör idag?

På alla möjliga sätt och vis! Utbildningen gav en bra grund både vad gäller metod och teori men framförallt lärde jag mig en massa om forskning om sociala rörelser. Flera av de böcker vi hade som kurslitteratur då kom att inspirera den forskning jag själv gjorde som doktorand.

Har studierna påverkat dig på annat sätt?

Min studietid sprudlade av aktivism och föreningsliv. Det lärde mig jättemycket som jag haft med in i forskningen om civilsamhället och sociala rörelser.

Min studietid sprudlade av aktivism och föreningsliv. Det lärde mig jättemycket som jag haft med in i forskningen om civilsamhället och sociala rörelser.

Hur upplevde du tiden som student i Göteborg?

Utöver att det regnar lite för mycket så är Gbg den bästa staden att vara student. Det är en jäkla bra stad rent allmänt.

Har du kontakt med dina gamla klasskamrater?

Några av kurskamraterna är jag fortfarande vän med. Tyvärr har vi inte kunnat ses som vanligt under corona men vi håller ändå kontakten. Jag vet flera som idag jobbar som utredare i offentlig sektor, någon är verksamhetsledare i en stor civilsamhällesorganisation och flera är doktorander.

Hur kom det sig att du valde att läsa MA-programmet i sociologi vid Göteborgs universitet?

Jag hade läst många fristående kurser på GU tidigare som jag sedan sydde ihop till en kandidatexamen. Efter det sökte jag något mer strukturerat som kunde ge mig chansen att djupare förstå samhället. Jag var redan då väldigt intresserad av sociala rörelser och för det är den sociologiska institutionen i Göteborg helt enkelt bäst.

Har du några råd till den som funderar att söka till programmet?

Gör det du verkligen är intresserad av och var inte alltför pragmatisk. Våga fokusera och fördjupa dig även i obskyra grejer som ingen tror att du kan få forskningsmedel för. Dra igång en studiecirkel för att få snacka mer om det som ni inte tycker får tillräckligt med plats i kurserna.

Ha kul och plugga lagom!

 

man som åker tåg

Kontakt

Viktoria Holm
Studievägledare
031-786 47 96
viktoria.holm@socav.gu.se

Avhandlingsomslag

Det fina med sociologi är att det handlar mycket om att tänka och fundera på världen omkring oss

Namn: Tatjana Graf
Ålder: 28 år
Bostadsort: Luzern, Schweiz
Sysselsättning: Doktorand vid Sociologiska institutionen, Universitetet i Luzern
Utbildning: Masterexamen i sociologi år 2021

Vad gör du just nu?

Efter examen i 2021 sökte jag olika doktorandtjänster och till slut blev jag antagen till ett forskningsprojekt inom ekonomisk sociologi. Projektet tittar närmare på hur betalningssystem i både Schweiz och Sverige förändras med den pågående digitaliseringen. Förutom kontanter, kort och banköverföringar finns idag allt fler digitala tjänster som vi använder varje dag. I mitt projekt försöker jag förstå hur det påverkar människors hantering av pengar och synen på pengar i vardagen. 

Hur har dina studier i sociologi bidragit till vad du gör idag?

Jag fick en väldigt bra insyn i hur det är att forska och genom alla kurser och uppgifter kunde jag testa om en doktorandtjänst skulle vara något för mig. Det var det! I stort sett är mitt jobb som doktorand att lära mig nya saker och försöka förstå ett visst ämne "lite" bättre – ett underbart jobb tycker jag! Dessutom hade jag väldigt engagerade lärare som bidrog till att jag faktiskt sökte en doktorandtjänst efter examen. Det är jag tacksam för.

Har studierna påverkat dig på annat sätt?

Det fina med att plugga sociologi är att det handlar mycket om att tänka och fundera på världen omkring oss. Jag tycker att det är en väldig häftig (och ibland också frustrerande) upplevelse att förstå att mycket inte bara "är som det är“, utan att det ofta finns bakomliggande faktorer som historiska händelser eller maktförhållanden mellan olika sociala grupper. Allt sådant bidrar till hur vi ser på oss själva och världen vi lever i.

Under studierna lärde jag mig också att tänka på ett visst sätt, att reflektera och ordna mina tanker och idéer. Det är någonting jag uppskattar, inte bara på jobbet, men också i min vardag. 

Under studierna lärde jag mig också att tänka på ett visst sätt, att reflektera och ordna mina tanker och idéer. Det är någonting jag uppskattar, inte bara på jobbet, men också i min vardag. 

Hur kom det sig att du valde att läsa MA-programmet i sociologi vid Göteborgs universitet?

Under min kandidat pluggade jag både statsvetenskap och sociologi i Berlin, men kände rätt fort att sociologin var det jag vill gå vidare med. Den fokuserade mer på det som händer i vardagen, och det är det jag tycker är mest spännande. Jag sökte både till masterprogrammet i Stockholm och Göteborg, men tyckte att institutionen i Göteborg hade mer fokus på kvalitativ forskning och det var någonting jag ville lära mig mer om. 

Hur upplevde du tiden som student i Göteborg?

Mest spännande var de olika kurserna och alla lärare jag fick möta. På grund av pandemin hände mycket på Zoom, men jag träffade också jättefina människor (numera vänner) som gjorde det ännu roligare att plugga masterprogrammet. Jag var van vid det tyska universitetssystemet och det är ju lite annorlunda. I Sverige är kurser och programstruktur mer bestämda men jag vande mig rätt fort. Det är också mindre hierarki mellan studenter och lärare i Sverige. Atmosfären på programmet var väldigt avslappnad vilket jag tyckte mycket om.

Har du några råd till den som funderar att söka till programmet?

Om du är nyfiken på hur samhället fungerar, kör på! Det kanske inte leder till ett specifikt jobb eller yrke efteråt men man får olika värdefulla kompetenser, till exempel att tänka kritiskt, reflektera och forma sina tankar i skrift och tal. Det låter kanske väldigt banalt men det känns underbart att verkligen kunna uttrycka det man tänker!

Tatjana Graf

Kontakt

Viktoria Holm
Studievägledare
031-786 47 96
viktoria.holm@socav.gu.se

Stöttar lokala initiativ för inflytande i boendefrågor

Namn: Thomas Grinderslev     
Ålder: 29 år
Bostadsort: Alingsås
Sysselsättning: Boendeutvecklare på Hyresgästföreningen
Utbildning: MA-examen i sociologi år 2019

Vad gör du just nu?

Jag jobbar inom Hyresgästföreningen som boendeutvecklare. Mitt uppdrag är att försöka utveckla det lokala engagemanget i olika bostadsområden, så att det ska bli ännu bättre för hyresgästerna att bo där.

Det gäller att fånga upp vilka frågor, behov och utmaningar som finns i ett område, och sedan vara med och driva visioner tillsammans med hyresgästerna. Det kan handla om allt från att motverka rasistiska strukturer, kämpa mot 'renovräkningar', bilda lokala hyresgästföreningar eller arrangera sociala aktiviteter till att träffas med hyresvärden och diskutera vad som kan förbättras på området. Helt enkelt verka för ett större inflytande för hyresgästerna och därigenom bidra till ett bättre samhälle.

Hur har dina studier i sociologi bidragit till vad du gör idag?

Utbildningen gav mig många användbara perspektiv och verktyg för att kunna förstå situationer som uppstår i ett bostadsområde. Det kan röra sig om att förstå olika sociala grupperingar, maktrelationer mellan olika aktörer, rättvisefrågor, rasism, och andra mera generella samhällsmässiga strukturer, som präglar bostadsmarknaden. Studierna har gett mig perspektiv på vad som kan få en människa att vilja engagera sig och försöka förbättra sin livssituation men också det motsatta: Vad får människor att tappa modet och känna utanförskap?

Studierna har gett mig perspektiv på vad som kan få en människa att vilja engagera sig och försöka förbättra sin livssituation men också det motsatta: Vad får människor att tappa modet och känna utanförskap?

Jag skrev min master-uppsats om hur social hållbarhet konstrueras och används inom olika bostadsbolag och sedan fortsatte jag att samarbeta med några forskare på universitetet. Examensarbetet gav mig många uppslag att fördjupa mig i, som sedan även gav mig ett jobb!

Har studierna påverkat dig på annat sätt?

Jag pluggade en kandidat i antropologi innan min master, och tillsammans har utbildningarna gett mig en komplex förståelse av hela samhället och av mina medmänniskor. Det har fått mig att se världen från många nya vinklar, och utmanat mina uppfattningar om hur samhället funkar.

Det har fått mig att se världen från många nya vinklar, och utmanat mina uppfattningar om hur samhället funkar.

Hur upplevde du tiden som student i Göteborg?

Det var på många sätt en jättebra tid! Jag kommer från Danmark och flyttade som 25-åring till Göteborg för att komma närmare min flickvän.

Att börja masterprogrammet direkt efter flytten var både väldigt härligt, som att få folk att umgås med, men samtidigt utmanande eftersom de flesta redan hade väletablerade liv och vänskapskretsar i stan. Men Göteborg är fantastiskt att leva och bo i, det fanns massor att upptäcka och göra, och så snart jag flyttade in i ett studentboende fick jag många kompisar.

Har du kontakt med andra personer som har gått programmet?

Jag har faktiskt dålig kontakt med mina gamla klasskamrater eftersom jag och min fru gifte oss tre dagar efter inlämningen av min master-uppsats och flyttade till Alingsås, men jag vet att vissa jobbar inom olika myndigheter och förvaltningar och att andra har fortsatt med forskning.

Hur kom det sig att du valde att läsa MA-programmet i sociologi vid Göteborgs universitet?

Efter att ha pluggat antropologi i Aarhus (Danmark), kände jag att jag behövde en utbildning som var mera övergripande och samtidigt mer riktad mot en europeisk kontext. Sociologin verkade vara svaret på mina frågor, och det tycker jag på många sätt har stämt bra!

Har du några råd till den som funderar att söka till programmet?

Mitt råd skulle vara att fundera över vad man tycker är genuint intressant. Vad har du lust att förstå bättre? Kan sociologin ge dig verktyg att förstå dessa frågor? Det kan såklart vara svårt att svara på vad sociologin kan, men den kan i alla fall mycket mera än man först tror!

Det kan såklart vara svårt att svara på vad sociologin kan, men den kan i alla fall mycket mera än man först tror!

Att plugga sociologi ger sällan ett specifikt jobb, men om man är intresserad av några bestämda frågor, som man skulle kunna tänka sig att jobba med senare, tror jag att sociologin kan utveckla ens kompetenser väldigt mycket och ge bra möjligheter till spännande jobb!

Arbetslivet utanför universitetet är ganska annorlunda mot den något idealistiska universitetsmiljön men jag tror att om man försöker fördjupa sig i sina intressen och funderar över hur man kan förklara sina kompetenser för folk utanför universitetet, då finns definitivt många intressanta möjligheter! 
 

porträtt
Foto: Nils-Olof Larsson

Kontakt

Viktoria Holm
Studievägledare
031-786 47 96
viktoria.holm@socav.gu.se

”Idén om att forska hade aldrig slagit mig”

Namn: Jens Millkrantz
Ålder: 31 år
Bostadsort: Göteborg
Sysselsättning: Doktorand vid Chalmers tekniska högskola
Utbildning: Masterexamen i sociologi år 2016

Vad gör du just nu?

Jag är doktorand i teknikhistoria vid Chalmers och skriver på en avhandling om svensk oljehistoria under 1930- och 40-talet. Jag är särskilt intresserad av socialdemokraternas försök att socialisera oljebranschen under perioden. Tanken är att koppla historien till nutida diskussioner om petrokultur, spårbundenhet samt den nödvändiga omställningen bort från fossila bränslen.

Hur har dina studier i sociologi bidragit till vad du gör idag?

Tiden på sociologiska institutionen var helt avgörande för att jag blev doktorand. Idén om att forska hade aldrig slagit mig om det inte var för mina lärare och kurskamrater. Dessutom är en masterexamen ett krav för att bli antagen på forskarutbildningen. Mer generellt gav utbildningen mig en gedigen introduktion till vetenskaps- och teknikstudier (STS) och miljösociologi som visade sig vara mycket användbar för mitt nuvarande arbete.

Har studierna påverkat dig på annat sätt?

Att läsa sociologi och STS öppnade nya horisonter, som det heter. Det formade min världsbild och mina intressen på många sätt. Under studietiden utkristalliserades också tanken om att en sån som jag faktiskt kan jobba med att forska.

Under studietiden utkristalliserades också tanken om att en sån som jag faktiskt kan jobba med att forska.

Hur upplevde du tiden som student i Göteborg?

Jag bodde i Göteborg i många år innan jag började plugga på GU, så jag fick aldrig tillfälle att uppleva staden ”utifrån”, som ny student i en ny stad. Många av mina vänner och min familj bodde i staden, vilket gjorde att jag kanske inte alltid deltog fullt ut i de sociala aktiviteter som studentkåren anordnade och sådär. Men jag trivdes väldigt bra på GU, och västkusten är ju alltjämt Sveriges framsida!

Har du kontakt med andra personer som har gått programmet?

Jag har sporadisk kontakt med flera av mina gamla kursare som gör en rad olika saker. Flera är doktorander i olika ämnen, andra har jobb inom offentlig förvaltning eller kultursektorn.

Hur kom det sig att du valde att läsa MA-programmet i sociologi vid Göteborgs universitet?

Under kandidat-tiden flummade jag runt på diverse kurser i internationella relationer, samhällskunskap, kulturstudier och, till sist, sociologi. Det tänker jag att man måste få göra. Hur ska man annars veta vad man verkligen är intresserad av? Hur som helst så byggde jag så småningom ihop en kandidatexamen med inriktning sociologi. Jag kände att jag hade hittat hem och blev kär i sociologiska teorier. Att fortsätta läsa sociologi efter den kringflackande kandidatperioden kändes givet.

Har du några råd till den som funderar att söka till programmet?

Jag tror att det viktigaste är att följa sina intressen. Att försöka att inte tänka så strategiskt eller instrumentellt i valet av utbildning. Om du är intresserad av sociologi eller att förstå mer om hur samhället fungerar, så kör! Du kommer att tas emot av en fantastisk och inspirerande institution.
 

porträttfoto på student i rutig jacka
Foto: Josefin Bergenholtz

Kontakt

Viktoria Holm
Studievägledare
031-786 47 96
viktoria.holm@socav.gu.se

Studerar känslor och objektivitet i domstol

Namn: Cecilia Nordquist         
Ålder: 31 år
Bostadsort: Stockholm 
Sysselsättning: Doktorand vid sociologiska institutionen, Uppsala universitet. 
Utbildning: Masterexamen i sociologi år 2018
 
Vad gör du just nu?
Jag arbetar inom ett internationellt projekt som undersöker objektivt beslutsfattande i domstol, med specifikt fokus på domare och åklagare. Mitt fokus är hur vi kan förstå objektivt beslutsfattande från ett emotionsperspektiv, speciellt i relation till interaktion och tempo.

Jag är precis hemkommen från USA där jag samlat in material till projektet och till min avhandling. I och med covid-19 så har jag, likt alla andra, fått tänka om något och befinner mig därför i  ett stadie nu där jag ska börja analysera material utifrån de idéer som uppstått i fältet.
 
Hur har dina studier i sociologi bidragit till vad du gör idag? 
I och med att jag fortfarande utbildar mig och arbetar som doktorand, så har ju mina tidigare studier varit avgörande för mitt nuvarande jobb. Jag fick också frågan på min allra första sociologiföreläsning om någon hade tankar på att forska och det var nog på något sätt då, i och med frågan och min uppsträckta hand, som det blev en faktisk möjlighet för mig.
 
Har studierna påverkat dig på annat sätt? 
Utöver det så måste jag säga att utbildningen också har gett mig några av mina bästa vänner, kanske för att vi har liknande sätt att se på världen. Eller för att vi hade samma scheman... Oavsett, så har bägge delar påverkat mig något enormt. Vänskap och perspektiv på samhället och samtiden.

Utöver det så måste jag säga att utbildningen också har gett mig några av mina bästa vänner, kanske för att vi har liknande sätt att se på världen.

Hur upplevde du tiden som student i Göteborg? 
Jag trivdes i Göteborg och tiden som student, men var nog en ganska otraditionell sådan. Jag var inte speciellt intresserad av kår och studentliv utan spenderade mycket tid i volontärorganisationer och arbetade i restaurangbranschen, där jag också trodde att jag skulle stanna under en lång tid. Men, så blev det uppenbarligen inte.
 
Har du kontakt med andra personer som har gått programmet? 
Ja, det har jag. Jag minns det som att det fanns ett stort intresse för att doktorera i vår programgrupp och att flera fortfarande ser det som en möjlighet framöver så jag ser fram emot ytterliga doktorandkollegor.
 
Hur kom det sig att du valde att läsa MA-programmet i sociologi vid Göteborgs universitet? 
Det var i linje med mitt mål, att forska. Men innan dess så hade jag bara läst ett år sociologi så jag var osäker på om jag skulle komma in även om jag hade lyckats att baka in sociologi i min kandidatexamen i humaniora. Men när jag under min kandidat flera gånger fick höra att det jag skrev om var mer sociologiskt än litteraturvetenskapligt riktat så var det ett naturligt steg att bryta och byta till sociologi och sedan fortsätta på den vägen.
 
Har du några råd till den som funderar att söka till programmet? 
Sök! Och när du blir antagen – låt ditt intresse komma först. 

Våga fråga, diskutera, göra misstag och ta ”the road less travelled” när du formar din framtid. 

Våga fråga, diskutera, göra misstag och ta ”the road less travelled” när du formar din framtid. Hur utnött, eller löjligt, det än låter.

Cecilia Nordquist

Kontakt

Viktoria Holm
Studievägledare
031-786 47 96
viktoria.holm@socav.gu.se