Forskarskolan för yrkesverksamma i socialtjänsten
Forskarskolan för yrkesverksamma i socialtjänsten (FYS) är ett samarbete mellan Lunds universitet, Malmö universitet, Göteborgs universitet och Linnéuniversitetet. Här forskar yrkesverksam parallellt med ditt arbete.
Om forskarskolan
För att öka kompetensen och främja långsiktig kunskapsbildning i socialtjänsten bedriver forskarskolan behovsinriktad och praktiknära forskning.
- Leder till en licentiatexamen på fyra år.
- Forskarstudent på deltid för att kunna fortsätta vara yrkesverksamma under studietiden.
- Forskningen är nära socialtjänstens verksamhet och svara mot behov som finns i praktiken.
Samarbetspartners
Lunds universitet och Malmö universitet har tillsammans ansvaret för att driva forskarskolan i partnerskap med Göteborgs universitet och Linnéuniversitetet fram till 2027.
Nära samarbete mellan praktik och akademi
Forskarskolan drivs i nära samarbete med kommunen och kontinuerlig karriärplanering för den forskarstuderande medarbetaren och kunskapscirkulation är hörnstenar i forskarskolans verksamhet. Genom deltagandet får arbetsplatsen kontinuerlig tillgång till den kunskap som produceras inom forskarskolan och även kunskap kring hur forskning bedrivs.
Satsning från Forte
Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte) har gett fyra universitet i uppdrag att starta en nationell forskarskola för yrkesverksamma inom socialtjänsten. Forskarskolan är en viktig satsning för långsiktig kunskapsbyggnad inom socialtjänsten.
Nationellt program om tillämpad välfärdsforskning på Forte.se
Sista ansökan var våren 2021
Mellan 2019-2021 antogs 30 yrkesverksamma i socialtjänsten till forskarstudier på halvtid i forskarskolan.
Inga fler antagningar är på gång inom ramen för denna satsning. Våren 2021 genomförde forskarskolan den sista ansökningsomgången.