Lärarutbildning språk
Vi erbjuder ämnesstudier inom Ämneslärarprogrammet i engelska, franska, latin, spanska och tyska. Det finns två inriktningar inom ämneslärarprogrammet: inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7–9 samt inriktning mot arbete i gymnasieskolan.
Ämneslärarprogrammet
Vill du vara med och påverka framtiden och bidra till unga människors möjlighet att utvecklas och växa? Läs Ämneslärarprogrammet vid Göteborgs universitet!
Läs mer: Ämneslärarprogrammet
Ämnesstudiernas upplägg
Vi vill lägga en god grund för dig som vill bli lärare i något av språken. Du kommer att tydligt förbättra din muntliga och skriftliga förmåga och få en djupare inblick i det gällande språkets struktur, litteratur och samhällsliv. Du får genom undervisningen också prov på undervisningsmetoder och språkdidaktik. Under dina studier i språket och litteraturen kommer du också att öka din interkulturella och språkdidaktiska kompetens. Under utbildningen får du också ta del av forskningsrön inom för yrket relevanta områden som litteraturvetenskap, språkvetenskap och språkdidaktik.
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)
VFU är de praktiskt inriktade kurserna i lärarprogrammen. Den utbildningen sker på en skola, och hör till ditt förstaämne/huvudämne.
Läs mer: Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)
Möjlighet till utlandsstudier
Att möta andra kulturer, samhällen och språk är ett sätt för dig som student att få ett jämförande perspektiv och ökad kunskap om internationella förhållanden under din utbildning. Inom lärarutbildningen vid Göteborgs universitet finns en lång tradition av internationellt samarbete. Du har också möjlighet att bedriva delar av din utbildning utomlands, beroende på om du läser språket som första- eller andraämne.
Läs mer: Studier utomlands i språk inom ämneslärarprogrammet
Språklärarutbildning via fristående kurser
Du kan även välja att läsa respektive språk som fristående kurs och därefter ansöka till Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU).
Språk du kan välja som förstaämne/andraämne inom Ämneslärarprogrammet
Språk du endast kan välja som andraämne inom Ämneslärarprogrammet
Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU)
En kort utbildning för dig som vill bli behörig ämneslärare och som redan har läst minst 90 hp/120 hp i ett skolämne.
På Göteborgs universitet finns två varianter av KPU: ordinarie studiegång, 90 hp, och förhöjd studietakt, 90 hp.
KPU-programmen skiljer sig åt både i förkunskapskrav och med vilka ämnen du kan söka. En viktig skillnad är till exempel att du i KPU med förhöjd studietakt, utöver dina ämneskunskaper, även måste ha en kandidatexamen.
Ämnen och behörighetskrav, KPU
Sökinriktningar KPU språk, ordinarie studietakt
Sökinriktningar KPU språk, förhöjd studietakt
Vidareutbildning
Vidareutbildning av lärare (VAL)
Vidareutbildning av lärare, VAL, är en kompletterande lärarutbildning som vänder sig till dig som jobbar som lärare men saknar examen.
Utlandsutbildade lärares vidareutbildning (ULV)
Har du en utländsk lärarutbildning eller ämnesutbildning och vill arbeta som lärare i Sverige? Har du fått en hänvisning från Skolverket gällande lärarbehörighet? Då kan du genom ULV komplettera din utbildning för att nå svensk lärarbehörighet.
Modersmålslärare
Vi har kurser för modersmålslärare i arabiska och somaliska.
Kurserna i arabiska är direkt riktade till dig som arbetar som modersmålslärare. Kurserna i somaliska är riktade till modersmålstalare, och kan med fördel läsas av dig som arbetar som modersmålslärare i somaliska.