Alumn från masterprogrammet Digitalt ledarskap
Chandraprabha Jha, kallad Chandu, har efter tre masterutbildningar hittat ett jobb på Volvo Bussar som är som klippt och skuret för honom och hans kompetens. Chandu är ursprungligen från Indien men bestämde sig för att satsa på att få jobb i Norden, trots språkbarriärer och andra problem.
Tjänsteinnovation och digitala infrastrukturer
– Jag jobbar för närvarande på avdelningen Digital Services and Solutions på Volvo Bussar, säger Chandu. Vårt uppdrag är att utvidga företagets globala marknad för digitala tjänster och lösningar. I det här jobbet får jag faktiskt tillämpa nästan allt vi fått med oss från masterprogrammet Digitalt ledarskap. Det handlar bland annat om tjänsteinnovation, digitala infrastrukturer, plattformar, standarder, data och analys.
– Vi är ganska få i vårt team och jag har många roller, säger Chandu. Ibland har jag bett om att få en specifik roll, ibland har jag fått en roll tilldelad. Min tjänst benämns Digital Channel Lead för plattformen Volvo Connect, vilket är ett så kallat fleet management system, där slutkunder har sitt digitala hem med tillgång till alla sina digitala tjänster. Mitt fokus just nu handlar om att öka användningen av Volvo Bussars digitala tjänster och lösningar och att leda de aktiviteter som behövs för att säkra införandet av Volvo Connect-plattformen. Jag driver även projekt och har själv blivit alltmer involverad i affärsutveckling och partnerskap med tredjepartsleverantörer av olika tjänster.
– Som team försöker vi bana väg för kundernas framgång genom att tillhandahålla innovation, partnerskap och inte minst olika digitala tjänster och lösningar, så kallade omni-channel-upplevelser för kunden. Begreppet omni-channel betyder att man sammanför kundens och varumärkets olika marknadsföringskanaler och plattformar till en enhetlig och enligt mig en rätt fantastisk kundupplevelse.
– Min tjänst innehåller så många olika utmaningar och det är lätt att sugas med för det är så intressant. Jag tycker verkligen om att arbeta med tjänsteutveckling och innovation, diskutera idéer, designa utbildningar, gå in på nya marknader, besöka våra olika partners och kunder. Vid sidan om detta finns förstås en del mer enahanda uppgifter, men de behöver också göras.
– En annan sak som jag gillar med mitt arbete är den direkta tillämpningen av teori i praktiken. Teorier kan ofta ses som något tråkigt och akademiskt, men jag tror som psykologen Kurt Lewin att ingenting är mer praktiskt än en bra teori. Om du har en gedigen förståelse för begrepp, ramar och teorier, ser du också de olika mönstren i situationer och händelser tydligare.
Att få en anställning i kommersiell sektor kan vara en utmaning
– Då jag har en del erfarenhet av att söka jobb inom den kommersiella sidan av näringslivet som utländsk medborgare kan jag säga att jag fick kämpa! Det kan gälla allt från fördomar kring ens namn, till att arbetsgivaren upplever det som krångligt att arbetstagaren behöver arbetsvisum. Språket spelar också roll när du söker jobb, men när du väl är inne på arbetsmarknaden finns väldigt få hinder. I den tekniska sektorn i Sverige finns ofta oproportionerligt många anställda med utländsk bakgrund, eftersom det finns ett underskott på kompetens inom det området. Men på den kommersiella sidan verkar arbetsgivarna fortfarande föredra personer som inte kräver visum och som kan kommunicera med företagets lokala kunder.
– Men det behöver inte vara lika svårt för alla, timing spelar också roll, säger Chandu. Min erfarenhet är att det är svårt att få anställning i kommersiella sektorn som en person utanför EU, men se till att hålla ögon och öron öppna och hela tiden skapa nya kontakter med personer inom ditt intresseområde. Det är värt att kämpa, du kanske får jobb efter din första ansökan eller den 20:e eller 200:e, man vet aldrig.
Tre masterutbildningar i sitt CV
Chandraprabha Jha är född och uppvuxen i en by i Indien. Efter sin kandidatexamen i marinteknik 2017 kom han som internationell student till Sverige för att studera på masterprogrammet Maritim Management vid Chalmers. Maritim Management är ett smalt område som få lärosäten erbjuder utbildningar inom, och Chandu är glad över att han lyckades bli antagen.
När Chandu påbörjade sina studier på Chalmers möttes han av många nya idéer och intryck och han blev mycket intresserad av innovation, digitalisering och management i generell mening. Under sista året på Maritime Management påbörjade han en andra masterutbildning i Innovation and Industrial Management på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Under ett år läste han de två masterutbildningarna parallellt.
Chandu var under en period iväg på utbytesstudier i Nederländerna, men när avslutade sin andra masterutbildning 2020 slog pandemin Covid19 till och det blev kris på arbetsmarknaden. Covid19-perioden fick Chandu att se vikten av digital kompetens och han påbörjade då sin tredje master i Digitalt ledarskap.
– Jag tyckte innehållet i masterprogrammet Digitalt ledarskap var otroligt intressant, säger Chandu. Lärarna var fantastiska, de visste verkligen vad de talade om och hur de kunde hjälpa studenterna att uppnå bra resultat. Masterprogrammet täckte de flesta ämnen som man sedan möter i sitt dagliga arbetsliv, som innovation, styrning, plattformar, standarder och ledande digitala transformationer. Kursen i digital infrastruktur kan jag särskilt rekommendera. Om du förstår innehållet i den kursen känner du direkt om du vill arbeta inom digitalisering och IT.
– Jag har fortsatt att studera efter mina utbildningar, nyss läste jag en kurs i AI and Service Design. På jobbet har vi även tillgång till utbildningsprogram och prenumerationer på olika lärplattformar online.
Bo, studera och arbeta i Sverige
– Frisk luft och tillgång till naturen och ett bra socialt stödsystem är något som kännetecknar Sverige. Och när man väl lärt känna folk i Sverige är de flesta trevliga. De svenska företag som jag har erfarenhet av har haft en riktigt bra arbetsmiljö. Är man dessutom förälder och har sin familj här är Sverige rena paradiset. Något annat som jag uppskattar är att människor verkar ha en tydlig gräns mellan arbete och privatliv.
– Som student i Sverige älskade jag samarbetet mellan industri och akademi. Studiebelastningen här var inte överväldigande jämfört med till exempel Indien eller Nederländerna. Tillgången till lärare, utbildningsresurser och annat stöd är utmärkt. Om du som student engagerar dig i någon av studentkårerna blir livet ännu roligare.
Råd till nya studenter
– Fundera inte för mycket på om du kommer att hitta ett jobb i Sverige eller på de mörka, kalla vintrarna, säger Chandu. Kom bara hit och spendera lite tid här – du kommer att upptäcka dina egna begränsningar och styrkor eftersom du kommer att behöva hantera nästan allt på egen hand. Försök om möjligt att hitta en mentor! Starta från dag ett med att nå ut till personer inom ditt intresseområde.
– Ett tips är försöka tillhöra en grupp inom något du är intresserad av – en idrottsklubb till exempel. Att engagera sig ger tillhörighet, annars är det lätt att bli ensam som internationell student. Tillsammans med en annan alumn från IT-fakulteten var jag med och byggde upp cricketlaget Göteborg Royals Cricket Club och vi tog oss till Superettan. Sedan 2023 har jag varit med i Göteborg City Cricket Club och spelat i allsvenskan, men just nu gör jag uppehåll av familjeskäl.
Text: Catharina Jerkbrant, 2024