Amin Chini läser Handelshögskolans Logistikprogram
Amin Chini läste ekonomi på gymnasiet. Amin visste tidigt att han var intresserad av ekonomi och ville bo kvar i Göteborg. Därför blev Handelshögskolan ett givet val. Han hade också ett intresse av företagsekonomi och hade redan ett intresse av logistik så valet föll naturligt på Handelshögskolans Logistikprogram.
Hur ser en vanlig dag ut?
-En vanlig dag innehåller en eller två föreläsningar som oftast är förlagda på runt två timmar innan eller efter lunch. Om det är lunch mellan två föreläsningar tar de flesta med sig en matlåda. På föreläsningarna undervisar föreläsaren oftast ett ämne i taget, ibland kan det vara fördelat på en eller flera föreläsningar. Till varje föreläsning finns det en mängd litteratur att läsa, helst innan föreläsningen. Det är även detta som vi ska plugga på inför tentan. Därför tycker jag att det är nyttigt att närvara på föreläsningarna och sedan läsa vidare i litteraturen, för mig underlättar det mycket av pluggandet. I de flesta kurserna ingår även olika stora grupparbeten, vilka man får avsätta tid utanför de schemalagda föreläsningarna.
Hur gick du till väga när du valde vad du skulle läsa?
-Jag visste tidigt att jag var intresserad av ekonomi och ville bo kvar i Göteborg. Därför blev Handelshögskolan ett givet val. Dock tycker jag att det är viktigt att få en större uppfattning om vilka utbildningar som finns även om man är tvärsäker på sitt val. Därför besökte jag de olika universitetens hemsidor, läste igenom broschyrer, och besökte mässor. När jag trots allt kom fram till att Handelshögskolan är mitt förstaval gick jag vidare med att fråga tidigare studenter och studievägledare.
Hur blev du intresserad av att studera Logistikprogrammet?
-Jag visste att jag var intresserad av företagsekonomi och hade redan ett intresse av logistik så det var ingen tvekan att välja Logistikprogrammet. Även om du inte har ett starkt logistikintresse är det värt att notera att Logistikprogrammet i grunden är ett ekonomprogram.
Varför valde du att läsa Logistikprogrammet i Göteborg?
-Jag ville bo kvar i Göteborg och visste att Handelshögskolan erbjuder bra utbildningar. Samtidigt tyckte jag att det finns fler jobbmöjligheter hemma i Göteborg.
Hur skulle du beskriva lärarna?
-Lärarna är engagerade och kunniga inom sina områden vilket gör de intressanta att lyssna på. Det finns generellt sett inte samma närkontakt mellan lärare och student under föreläsningarna som det finns på gymnasielektioner.
Varför skulle du rekommendera andra studenter att söka till Handelshögskolan Göteborg?
-För att Handelshögskolan i Göteborg erbjuder en intressant miljö av spännande utbildningar och ambitiösa studenter i en stad med starkt näringsliv. Handelshögskolans internationella profil och utbytesmöjligheter ger också goda möjligheter för arbete eller studier utomlands.
Hur har det funkat med distansundervisningen?
-Jag blev egentligen mest påverkad när två av våra salstentamen blev till hemtentamen. Det var samma vecka som beslutet om distansundervisning kom, vilket skapade oklarheter kring vad det faktiskt innebär. Vi har vanligtvis inga hemtentamina och därför var det en märklig situation men det gick bra i slutändan. Efteråt började skrivandet av kandidatuppsatsen men det var ingen stor skillnad mot det planerade. Dels för att det egentligen inte kräver närvaro i form av föreläsningar etc. på universitetet, dels för att kontakten med min uppsatspartner och handledare kunde enkelt utföras på distans. Därmed har jag inte upplevt distansundervisning på riktigt men det är såklart tråkigt att sitta hemma istället för att kunna vara på universitetet tillsammans med alla andra.
Vad har varit roligast på din utbildning än så länge?
-Det roligaste på utbildningen har varit att lära sig om det man har intresserat sig för på djupet och därmed särskilt logistikkurserna. Under utbildningen får man förståelse för vilket brett begrepp logistik är och alla dess aspekter Under utbildningens tre år lär vi oss om allt ifrån till exempel transporters betydelse i samhället till lagerhantering i företag.
Vad är det bästa med utbildningen?
-Att utbildningen sammankopplar företagsekonomi och logistik i ett unikt format. Dessutom lär man sig grundläggande juridik, statistik, och nationalekonomi.
Hur har du upplevt utbildningen så här långt?
-Jag tycker att det är intressant utbildning som har utvidgat mina vyer om vad logistik och företagsekonomi egentligen är. Jag uppskattar också att man läser en kurs i taget för att det ger en djupare bild om vad ämnet handlar om.
Har du något tips till någon som funderar på att läsa Logistikprogrammet?
-Läs gärna igenom Logistikprogrammets utbildningsplan så att du får en uppfattning om vad programmet innehåller. Det kan vara värt att notera att man inte gör några val under utbildningens gång, utan allt är redan förvalt. Du vet från början att du läser företagsekonomi med inriktning logistik. Prata gärna med tidigare studenter och studievägledare för att få mer information.
Upplevde du att det var någon skillnad mot när du gick på gymnasiet?
-På universitetet är det är kortare dagar fast mer eget ansvar. Dessutom läser man kurser som man själv har valt och oftast en i taget, vilket är en stor skillnad mot gymnasiet. Jag tycker dock inte att man som gymnasieelev ska låta sig skrämmas av universitetet; det mesta är sig likt.
Vad vill du jobba med när du tagit examen?
-Jag siktar på att jobba inom ett internationellt transportföretag, helst inom flygbranschen och med nätverksplanering.