Bild
Biologilärare undervisar
Biologi är läran om livet, det vill säga alla levande organismer och de processer som styr dem.
Länkstig

Översikt för biologikurserna inom ämneslärarprogrammet

Inom ämneslärarprogrammet kan du antingen läsa till ämneslärare med inriktning mot gymnasiet (5 år, 300 hp) eller ämneslärare med inriktning mot årskurs 7-9 (4 år, 240 hp).

På ämneslärarprogrammet läser du två ämnen – ett förstaämne och ett andraämne. Du kan läsa biologi både som förstaämne och som andraämne. Biologistudierna under utbildningen är uppdelade i tre olika typer av kurser; ämneskurser i biologi (inkl. ämnesdidaktik) om totalt 90 hp, verksamhetsförlagd utbildning (VFU/praktik) om totalt 30hp och till sist examensarbeten om totalt 30 hp. Om du har biologi som andraämne har du inte VFU eller skriver examensarbeten inom biologi

Vill du bli gymnasielärare?

Är du intresserad av att bli gymnasielärare följer ytterligare två kurser. 

Examensarbeten och VFU-kurser

För de som har biologi som förstaämne genomförs även examensarbeten och verksamhetsförlagd utbildning (VFU) med anknytning till biologiämnet. I utbildningen ingår två examensarbeten om 15 hp vardera (totalt 30 hp), vilka formellt skrivs i biologi och ska behandla ”ett problemområde av relevans för yrkesutövningen och ämnet”.

För mer information om examensarbeten läs på Studentportalen.

De fyra VFU-kurserna (totalt 30 hp) är utspridda över utbildningen och har en progression mot allt större inslag av egen undervisning och självständig verksamhet som lärare. Uppläggning och kursmål för VFU-kurserna regleras av så kallade ramkursplaner och är därför likartade oavsett ämne, men den egna undervisningen ska i åtminstone viss utsträckning genomföras i förstaämnet och i praxisseminarier och examinationsuppgifter tas utgångspunkten i didaktiska perspektiv och överväganden. 

För mer information om VFU inom lärarutbildningen läs under studera/vfu.

Biologi som andraämne inom ämneslärarprogrammet (inriktning mot gymnasiet)

Har du biologi som ditt andraämne läser du de fyra baskurserna LGBI12 termin 4, direkt följt av LGBI31 termin 5, sedan LGBI45 termin 7 och LGBI51 i början av termin 8. Den sista kursen i biologi går under andra hälften av termin 8 och är valbar. Du kan i dagsläget välja mellan följande kurser:

  • BIO531 Växtbioteknik, 15 hp
  • BIO503 Växtekologi, 15 hp*
  • BIO566 Ekologi och fiskevård i rinnande vatten, 15 hp*

*Kurser som har andra fördjupningskurser som förkunskapskrav. Kontrollera din behörighet med studievägledare i biologi, e-post: biology@bioenv.gu.se

Sommarkurser

Vi vill till sist varmt rekommendera två sommarkurser som är utmärkta för dig som ska bli biologilärare:

  • BIO146 Floristik, 5 hp
  • BIO147 Faunistik, 5 hp

Floristik och faunistik är kunskapen om de i vår natur förekommande växt- respektive djurarterna, hur man identifierar och bestämmer dem. Du får lära dig att identifiera ett urval arter med hjälp av museisamlingar, preparat, fotografier och egna insamlingar i fält. Kurserna avser ge elementära kunskaper i klassificering och artkännedom. Kurserna tillsammans omfattar heltidsstudier på dagtid under sommaren motsvarande ungefär 3,5 arbetsveckor per kurs. Båda kan läsas under samma sommar. Undervisningen sker i form av exkursioner och föreläsningar.