Ämnesguide för lärare i religionskunskap
Centrala delar av skolans religionskunskapsundervisning rör religioners uttryck i nutid och historia, etiska spörsmål, identitet i relation till religion samt frågor om hur religiösa företeelser kan analyseras och förstås.
På religionskunskapstimmarna kommer ju eleverna igång i alla fall!
Så kommenterar en aktiv religionskunskapslärare sitt ämne vars popularitet kan bero på att det behandlar ett antal frågor och problem som är aktuella i vår samtid, men som också knyter an till teman av evig och existentiell natur.
Religionskunskap som första- eller andraämne
Vid Göteborgs universitet kan man läsa till religionskunskapslärare med inriktning mot gymnasieskola eller årskurs 7-9. Du som vill bli gymnasielärare kan ha religionskunskap som första- eller andraämne, medan du som vill utbilda dig till 7-9-lärare endast kan ha det som andraämne.
I gymnasieskolan är Religion 1 en kurs som läses av alla medan de mer specialiserade kurserna Religion 2 och 3 främst är aktuella för elever på samhällsvetenskapliga och humanistiska program. Med anledning av att religionskunskap är ett ämne i både årskurs 7-9 och gymnasiet finns det ett behov av religionskunskapslärare. Du som utbildar dig till gymnasielärare är också behörig att undervisa i dina ämnen i årskurs 7-9.
Utbildningens första 60 hp i religionskunskap läses av alla som valt religionskunskap som första- eller andraämne. Gymnasielärarstudenter läser ytterligare 30hp ämneskurser. De studenter som valt religion som förstaämne har också verksamhetsförlagd utbildning (VFU) i ämnet och skriver två examensarbeten om vardera 15hp.
Verksamhetsförlagd utbildning och självständiga arbeten
Under den verksamhetsförlagda delen av utbildningen tilldelas du en handledare på en skola där du ges tillfälle att utöva religionskunskapsundervisning. Oavsett om du väljer att läsa till 7-9-lärare eller gymnasielärare kommer du att få en gedigen utbildning som ger dig sakkunskaper, teoretiska perspektiv och som tränar för läraryrket viktiga förmågor.
Ämneskurser i religion som förstaämne (GY)
Ämnesstudierna i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet syftar till att ge såväl en kunskapsbas till första lärarjobbet som en stabil teoretisk och förståelsemässig grund att utgå från under ett långt lärarliv. Kurserna ger orientering om de större och tongivande religiösa traditionerna, belyser religiös förändring samt etik och livsåskådning men syftar också till att träna studenters förmåga att analysera religion. Efter den första terminen, som har sin tonvikt på världsreligionerna, etik och livsåskådning, följer ett antal kurser med en mer tematisk inriktning.