Ämnesguide för svensklärare
Som svensklärare ger du dina elever förutsättning för en rik språkutveckling och förbereder dem för framtiden. Att vara lärare i svenska är en efterfrågad kompetens, och efter ämneslärarprogrammet blir du väl förberedd inför arbetslivet.
Svenska språket är nyckeln till allt arbete i skolan. Med sin kombination av språk och litteratur är svenskämnet av fundamental betydelse för både individ och samhälle.
Språk, litteratur och didaktik
Under utbildningen till svensklärare fördjupar och breddar du dina kunskaper om svenska språkets struktur, variation och förändring genom att analysera och producera texter av olika slag. Du fördjupar och breddar också dina kunskaper om skönlitteratur och om olika kulturella uttrycksformer i moderna medier. Du skaffar dig de verktyg du behöver för att stimulera elevernas språkliga, litterära och personliga utveckling genom utbildningens tydliga ämnesdidaktiska inramning. Ämnesdidaktik handlar om förutsättningar för elevers lärande och hur du kan undervisa i dina ämnen. Det ger dig verktyg som hjälper dig att organisera och strukturera innehållet i din undervisning.
Svenskämnets upplägg
Svenskämnet kan du endast läsa som förstaämne. Svenskämnet är delat mellan två institutioner på den humanistiska fakulteten. Du kommer att läsa på Institutionen för svenska, flerspråkighet och språkteknologi (SFS) och Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion (LIR). De två första kurserna är gemensamma för inriktning mot gymnasiet och 7-9.
Verksamhetsförlagd utbildning och självständiga arbeten
Du som har svenska som huvudämne (inriktning mot åk 7-9 eller gymnasiet) gör din VFU (Verksamhetsförlagd utbildning) på en skola, med en svensklärare som handledare. VFU-kurserna ligger utspridda över hela utbildningen, från första terminen till sista året.
Mot slutet av utbildningen skriver du två självständiga arbeten, med fokus på svenskämnet och undervisning. Det första arbetet skrivs i par och är mer av inventerande karaktär och det andra är en individuell fördjupning inom ett område med relevans för svenskläraryrket.