Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, Förstaämne: Idrott och hälsa
Kort om inriktningen
Detta ämne ges som förstaämne inom Ämneslärarprogrammet, med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, och förbereder dig för en yrkesverksamhet som lärare i främst grundskolans årskurs 7-9. Inriktningen omfattar 240 högskolepoäng och leder till en ämneslärarexamen som avläggs på avancerad nivå.
Andra inriktningar
Om utbildningen
Ämnet Idrott och hälsa innebär att du studerar livsstil, hälsa, fysisk aktivitet, fysisk bildning och idrottspraktiker. Du kommer att läsa pedagogik, sociologi och psykologi i relation till livsstil, hälsa, fysisk aktivitet, fysisk bildning och idrottspraktiker. Du blir också insatt i träningslära och om hur kroppen fungerar, anatomiskt och fysiologiskt. Under en betydande del av din utbildning kommer du att praktisera didaktik och metodik för ämnet Idrott och hälsa d.v.s. hur man lär ut ämnet.
En hälsosam livsstil utgör grunden för en harmonisk tillvaro med kropp och själ, med livsglädje och effektivitet. Ditt professionella yrkesutövande som blivande lärare i idrott och hälsa står i fokus, likaväl ditt uppdrag relaterad till elevers rätt till allt det positiva som har att göra med livsstil, hälsa, fysisk aktivitet, fysisk bildning och idrottspraktiker.
Programstudievägledning
Studievägledning för ämneslärarprogrammet >>
Ämnesfrågor
Frågor om ämnet? Kontakta studievägledare på respektive ämnesinstitution.
Behörigheter och urval
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet + Engelska 6, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2, Idrott och hälsa 1, Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2
Urval
Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)
Verksamhetsförlagd utbildning är en viktig del i utbildningen som genomförs vid en skola. Under en lärares handledning får du pröva på och reflektera över läraryrkets olika sidor och gradvis utveckla din förmåga att självständigt agera och ta ansvar i din lärarroll. Du kommer under utbildningens gång att få möjlighet att planera, leda och genomföra egen undervisning och annan pedagogisk verksamhet.
Observera att det kan finnas särskilda regler för klädsel eller annan personlig utsmyckning under VFU som måste följas.
Efter studierna
Efter avslutad utbildning kan du ansöka om ämneslärarexamen. Därefter har du behörighet att ansöka om lärarlegitimation i ämnet idrott och hälsa inom grundskolans åk 1–9 och gymnasieskolan samt inom ditt andraämne grundskolans åk 7–9 och gymnasieskolan. Du blir behörig att undervisa inom vuxenutbildningen.
Så är det att plugga
Undervisningen
Undervisningen sker på flera av universitetets fakulteter och institutioner beroende på om du läser utbildningsvetenskaplig kärna, ämnesstudier eller VFU-kurser. Under VFU-kurserna genomför du praktik på en skola i Göteborgsregionen med stöd av en VFU-handledare.
Studier utomlands
Du har möjlighet att göra delar av dina studier inom högskoleförlagda och verksamhetsförlagda studier utomlands. I regel måste du själv ta initiativ till ett sådant utbyte genom att först vända dig till din kursansvariga institution.