Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, Förstaämne: Samhällskunskap
Kort om inriktningen
Detta ämne ges som förstaämne inom Ämneslärarprogrammet, med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, och förbereder dig för en yrkesverksamhet som lärare i främst grundskolans årskurs 7-9. Inriktningen omfattar 240 högskolepoäng och leder till en ämneslärarexamen som avläggs på avancerad nivå.
Andra inriktningar
Om utbildningen
Ämnet Samhällskunskap innebär att du studerar politiska, ekonomiska och sociala förhållanden i ett lokalt, nationellt och internationellt perspektiv. Sex områden integreras inom samhällskunskap – statsvetenskap, sociologi, ekonomi, internationella relationer, medier och kulturgeografi. Genom bredden, med kurser kring samhällsrelevanta idéer, opinionsbildning, identitet/kultur, politiska system (inklusive EU), internationella förhållanden, konfliktlösning/mänskliga rättigheter, är samhällskunskap skolanpassat.
Du tränas i förmågan att förstå omvärlden och utifrån detta skapa miljöer och verktyg för lärande. Ämnesundervisningen lägger stor vikt vid att integrera olika perspektiv samt att utveckla färdigheter i samhällsvetenskaplig metod. Dessutom tränas Du i att använda samhällsdidaktik med målet att utveckla förståelsen för undervisningens och inlärningens praktik i samhällsvetenskapliga ämnen.
Programstudievägledning
Studievägledning för ämneslärarprogrammet >>
Ämnesfrågor
Frågor om ämnet? Kontakta studievägledare på respektive ämnesinstitution.
Behörigheter och urval
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet + Engelska 6, Matematik 2a eller 2b eller 2c, Samhällskunskap 2
Urval
Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)
Verksamhetsförlagd utbildning är en viktig del i utbildningen som genomförs vid en skola. Under en lärares handledning får du pröva på och reflektera över läraryrkets olika sidor och gradvis utveckla din förmåga att självständigt agera och ta ansvar i din lärarroll. Du kommer under utbildningens gång att få möjlighet att planera, leda och genomföra egen undervisning och annan pedagogisk verksamhet.
Observera att det kan finnas särskilda regler för klädsel eller annan personlig utsmyckning under VFU som måste följas.
Efter studierna
Med en utfärdad ämneslärarexamen har du behörighet att ansöka om lärarlegitimation i dina ämnen inom grundskolans åk 7-9 och åk 4-6. Med vissa ämnen blir du dessutom behörig att undervisa inom gymnasieskolan och vuxenutbildningen.
Så är det att plugga
Undervisningen
Undervisningen sker på flera av universitetets fakulteter och institutioner beroende på om du läser utbildningsvetenskaplig kärna, ämnesstudier eller VFU-kurser. Under VFU-kurserna genomför du praktik på en skola i Göteborgsregionen med stöd av en VFU-handledare.
Studier utomlands
Du har möjlighet att göra delar av dina studier inom högskoleförlagda och verksamhetsförlagda studier utomlands. I regel måste du själv ta initiativ till ett sådant utbyte genom att först vända dig till din kursansvariga institution.