Anton Shumeika blev integrationsspecialist
Anton Shumeika tog 2012 examen från det internationella kandidatprogrammet Software Engineering and Management och jobbar idag som integrationsspecialist på ett av Europas ledande modeföretag.
Sökte sig från utbildning i Grekland till Sverige
Antons väg till programmet Software Engineering and Management och Sverige var inte helt självklar. 2009 pluggade Anton vid den energitekniska fakulteten på Atens tekniska institut i Grekland, samtidigt som han egentligen drömde om en IT-karriär. Den stora konkurrensen om utbildningsplatserna på IT-utbildningarna i Aten satte käppar i hjulet för Antons dröm, och han sökte sig bort från Grekland.
– Det fanns inte en chans för mig att studera IT i Aten, säger Anton Shumeika. Det var väldigt stor konkurrens om platserna och särskilt svårt för utländska studenter. Jag bestämde mig för att söka utbildning utanför Grekland. Att Sverige fanns som alternativ på min lista berodde främst på att utbildningen var gratis för studenter inom Europa.
Senare samma år blev Anton antagen till det internationella kandidatprogrammet i Software Engineering and Management och flyttade till Sverige, ett land som överraskade honom.
– Min första erfarenhet av Sverige och studierna här var en positiv kulturchock. Morgonens höjdpunkt var färjeturen till universitetet. Miljön på universitetet var väldigt annorlunda mot vad jag hade upplevt tidigare i Aten, säger han och tillägger:
– I Sverige var kontorsmiljöerna mer öppna och välkomnande, det fanns inga låsta dörrar och man kunde gå vart man ville i byggnaden. Det fanns inte heller någon uppdelning i områden för studenter och lärare - allt var tillgängligt och det fanns kaffe, visserligen dåligt kaffe men gratis.
Nya metoden "problembaserat lärande" blev starten för Antons karriär inom IT
Studierna på kandidatprogrammet i Software Engineering and Managament utgick från verklighetsbaserade situationer, också kallat för problembaserat lärande, en metod som för Anton var både ny och okänd.
– Jag älskade att vi var fria att göra vad vi ville, att arbeta i team, planera vår egen tid, lära oss allt vi trodde att vi behövde kunna, parallellt med det vi fick lära oss i kurserna.
– De projekt vi genomförde var från verkliga livet, det var verkliga projektansökningar som enkelt kunde läggas till i ett CV och som man kunde skryta om i anställningsintervjuer. Vi drev också ett mentorskapsprogram där studenter kunde umgås med personer från industrin. Jag tycker att mentorskapsprogrammet var mycket lyckat, jag önskar att det hade funnits kvar en längre tid efter det att vi tog examen.
Mixen av både tekniska och praktiska kurser förberedde Anton för arbetslivet och blev starten på hans IT-karriärdröm.
– Om jag fått börja om från början igen och det fanns möjlighet att gå samma program, så skulle jag göra det. Jag tror att det var den bästa blandningen av programmering, management och praktisk erfarenhet som fanns vid den tiden. Jag fick testa på olika områden inom IT och det är vad jag tror behövs numera, eftersom IT finns överallt nu och det handlar inte bara om att skriva kod och vara utvecklare.
Idag jobbar Anton som integrationsspecialist på modeföretaget Lindex där han utvecklar och driver systemintegrationer, genom att kombinera data från olika källor till värdefull information.
– Jag hade en ganska lång väg till den roll jag har idag, men jag fullkomligt älskar den – den är hundra procent för mig. Perfekt mix av problemlösning, ny teknik, kommunikation med intressenter, kreativt tänkande… Jag älskar det!
Hur ser framtiden ut?
– Den ser ljus och solig ut. Jag är inte någon direkt karriärperson, har inga nytillkomna ambitioner. Just nu roterar vårt dagliga liv kring våra tre små barn, snarare än att vi lägger allt fokus på jobbet. Men jag fortsätter att arbeta, utveckla ny kompetens och njuta av det jag gör.
Vilka är dina bästa tips och råd för nya studenter på Software Engineering and Management?
– Jag tror att det bästa du kan göra som student är att vara nyfiken! Inte bara ägna din tid på universitetet åt att försöka utöka ditt kunskapsområde och intresseområde så mycket som möjligt. Gå ut dit, ut i världen även om du precis börjat studera. Försök att utsätta dig själv för så många initiativ du orkar, parallellt med dina studier.
– Utforska saker, du har den bästa tiden att göra det medan du studerar. Så småningom kommer du att hamna i någon position där du kommer att göra saker dag efter dag som du kanske inte kan välja bort. Det bästa är att använda din studietid som en sandlåda för att ta reda på vad det är som du trivs bäst med inom IT och börja följa den vägen. Men glöm inte att ha kul!
Intervju: Camilla Jara