Bild
Länkstig

Arkeologi som hållbarhetsvetenskap

Kurs
AE2035
Avancerad nivå
15 högskolepoäng (hp)
Studietakt
50%
Undervisningstid
Blandad undervisningstid
Studieort
Ortsoberoende
Undervisningsform
Distans
Undervisningsspråk
Engelska
Start/slut
-
Ansökningsperiod
-
Anmälningskod
GU-20014
Ansökan stängd. Sen anmälan öppnar 13 december 2024.

Om utbildningen

Kursen ger fördjupade kunskaper om hur arkeologisk kunskap och det arkeologiska vetenskapliga perspektivet bidrar till en djupare förståelse av ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet och hållbar utveckling. Ett antal teman belyser arkeologins bidrag till hållbarhetsforskningen, exempelvis stadsplanering, jordbruk och mat- och vattensäkerhet. Dessa teman diskuteras och problematiseras med utgångspunkt i olika teoretiska och metodologiska ramverk, med tonvikt på antropocentrisk och tvärvetenskaplig historisk ekologi. Kursen ger en bredare förståelse av ett forskningsfälts vetenskapliga ingångar och möjligheter som fördjupas genom utvalda fallstudier. Kursen har ett globalt perspektiv och fallstudier från både det Globala Syd och Nord behandlas

Behörigheter och urval

Behörighet

För tillträde till kursen krävs Kandidatexamen (180hp), eller motsvarande, med något av ämnena Antikens kultur och samhällsliv, Arkeologi, Globala utvecklingsstudier, Historia, Humanekologi, Kulturarv, Kulturgeografi, Kulturvård med inriktning mot landskapsvård, Miljövetenskap med inriktning mot humanekologi, Socialantropologi eller annat ämne som kan bedömas likvärdigt som huvudämne (90hp).

Urval

Högskolepoäng, max 165 hp.

Så är det att plugga

Lokaler

Du hittar Institutionen för historiska studier i Humanistens lokaler på Renströmsgatan 6. Vår personal sitter på plan 5 och 6.