Kursplan

Att arbeta med mäns våld mot kvinnor

Kurs
SW2555
Avancerad nivå
7,5 högskolepoäng (hp)

Om kursplanen

Diarienummer
GU 2023/2562
Ikraftträdandedatum
2024-01-15
Beslutsdatum
2023-10-03
Gäller från termin
Vårterminen 2024
Beslutsfattare
Institutionen för socialt arbete

Kursens moduler

SW2555 Att arbeta med mäns våld mot kvinnor, 7,5 Högskolepoäng

Inplacering

Kursen är en fördjupningskurs på avancerad nivå. Den ingår i Masterprogrammet i socialt arbete omfattande 120 högskolepoäng och Hälso- och sjukvårdskuratorprogrammet. Kursen ges även som fristående kurs.

Behörighetskrav

För att vara behörig till kursen krävs socionomexamen omfattande 210 högskolepoäng, alternativt kandidatexamen i socialt arbete omfattande 180 högskolepoäng eller kandidatexamen i näraliggande område.

Innehåll

Kursens övergripande syfte är att studenterna utvecklar kompetenser inom kunskapsområdet mäns våld mot kvinnor, inklusive våld i nära relationer, med beaktande av relevanta vetenskapliga, teoretiska, samhälleliga och etiska aspekter. Med mäns våld mot kvinnor avses i kursen alla former av våld och hot om våld mot kvinnor och flickor i både privata och offentliga sammanhang som leder till fysisk, sexuell, psykisk eller ekonomisk skada eller lidande, inklusive prostitution och människohandel för sexuella ändamål och pornografi. Våld i nära relationer faller inom detta våldsområde, utövas av någon i en nära och förtroendefull relation och inkluderar hedersrelaterat våld och förtryck, barnäktenskap, tvångsäktenskap, könsstympning av kvinnor och flickor. I fokus är dels våld såsom socialt och vetenskapligt problem: dess former, omfattning och konsekvenser men också hur teoretiska perspektiv präglar förståelse inom området. Kursen omfattar dels också samhälleliga mål och regelverk som styr socialt arbete på området, och olika förhållningssätt, handlingsstrategier och metoder för hantering av mäns våld mot kvinnor. Studenternas kunskaper och erfarenheter från professionellt och ideellt arbete är ett väsentligt innehåll i kursen. Kursen förhåller sig till dagsaktuella frågor.

Mål

Efter godkänd kurs ska studenten kunna:

Kunskap och förståelse

• beskriva och exemplifiera former av mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer, och våldets omfattning och konsekvenser

• beskriva centrala arbetssätt och kvaliteter i skydd, bemötande och stöd för dem som är utsatta för våld, samt vid förebyggande arbete

Färdigheter och förmåga 

• analysera hur könsrelaterad våldsutsatthet skapas och upprätthålls, med beaktande av maktordningar och handlingsutrymmen, och identifiera tecken på våldsutsatthet

• identifiera professionella problem och planera ett utvecklingsarbete inom socialt arbete mot mäns våld mot kvinnor, med beaktande av det sociala arbetets skyldigheter och ansvar på området

Värderingsförmåga och förhållningssätt 

• kritiskt granska professionella och egna värderingar och förhållningssätt inom området med beaktande av professionsetik

Hållbarhetsmärkning

Ingen hållbarhetsmärkning.

Former för undervisning

Kursens undervisning består av workshoppar, seminarier, grupparbeten, handledningar, studiebesök och föreläsningar. Aktiviteterna syftar till att stödja studenterna i det aktiva arbetet med det de förväntas lära sig i kursen. Undervisningen sker främst i internetbaserad form men kan även ske i och utanför universitetets lokaler.

Undervisningsspråk: svenska

Examinationsformer

Examinationen sker genom en skriftlig gruppuppgift, en individuell skriftlig uppgift och ett examinerande seminarium.

I kursen ingår också obligatorisk närvaro vid kursintroduktionen samt ett obligatoriskt moment med krav på aktiv närvaro vid ett seminarium, där innehållet är särskilt svårt att lära sig på egen hand. Vid frånvaro krävs kompletteringsuppgift.

Om student som underkänts två gånger på samma examinerande moment önskar byte av examinator inför nästa examinationstillfälle, bör sådan begäran inlämnas skriftligt till institutionen och ska bifallas om det inte finns särskilda skäl däremot (HF 6 kap 22§).

Om student fått rekommendation från Göteborgs universitet om särskilt pedagogiskt stöd kan examinator, i det fall det är förenligt med kursens mål och förutsatt att inte orimliga resurser krävs, besluta att ge studenten en anpassad examination eller alternativ examinationsform.

I det fall en kurs har upphört eller genomgått större förändringar ska student garanteras minst tre examinationstillfällen (inklusive ordinarie examinationstillfälle) under en tid av minst ett år, dock som längst två år efter det att kursen upphört/förändrats. Vad avser praktik och verksamhetsförlagd utbildning gäller motsvarande, men med begränsning till endast ett ytterligare examinationstillfälle.

Betyg

På kursen ges något av betygen Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U). För godkänt betyg (G) krävs betyget G på samtliga examinationsuppgifter och att därmed samtliga lärandemål uppfyllts. För väl godkänd (VG) krävs dessutom att studenten uppfyllt VG i det självständigt skriftliga arbetet, genom att visa särskild god förmåga till analys och kritisk granskning.

Kursvärdering

Kursen utvärderas formativt och löpande under kursens gång, samt skriftligt i Canvas vid kursens slut. Kursutvärderingen tillsammans med förändringar av kursens innehåll, litteratur och pedagogik förmedlas både till de studenter som genomförde värderingen och till de studenter som ska påbörja kursen.

Resultatet och eventuella förändringar i kursens upplägg ska förmedlas både till de studenter som genomförde värderingen och till de studenter som ska påbörja kursen