Att stå på utsidan och försöka få till ”det ultimata valet” skulle jag säga är väldigt svårt.
Man får ett tydligt tvärvetenskapligt perspektiv samtidigt som man får ha lärare som är experter inom sina respektive områden.
Berätta lite om dig själv.
Jag heter Jakob, är 24 år gammal och bor i Guldheden tillsammans med min flickvän Isabella. Jag började plugga statsvetenskap och nationalekonomi i Lund men jag valde att fortsätta mina studier i Göteborg på SMIL-programmet. Jag är uppvuxen i Lerum med mina föräldrar, min lillasyster och en hund. Jag gillar att vara aktiv, t.ex. genom att springa och att klättra. Jag tycker också mycket om musik och sjunger i handels studentkör ”Bolagsstämmorna”.
Hur blev du intresserad av miljö/hållbarhetsfrågor?
Jag skulle säga att det var/är en process som har varit lång för mig där jag hittar nya intressen inom området än idag. Det är ju väldigt stora områden som rymmer många olika frågor. Från början kom mycket inspiration från min mamma Maria, som när jag var liten arbetade med CSR-frågor på ett större klädbolag. Hon var också engagerad i diverse välgörenhetsprojekt, t.ex. att samla in gamla men fullt fungerande träningsprylar och kläder till barn i Kongo. När jag var tonåring jobbade hon som miljökonsult och då fick jag höra en hel del från henne om vad hon och hennes kollegor arbetade med. Detta kombinerades med att jag var intresserad av skolan generellt och att lära mig nya saker, och ofta valde jag att rikta skoluppgifter mot ämnen som hade med miljö och hållbarhet att göra.
Hur tänkte du när du skulle välja skola och program?
Som jag nämnde inledningsvis började jag att studera på universitetsnivå vid Lunds universitet. Jag tittade mycket på SMIL men eftersom jag saknade en behörighetsgivande kurs samt ville prova en ny stad, valde jag ett program som heter ”Politicies kandidatprogrammet” vid Lunds universitet. Jag gillade detta program i stort, men saknade miljökurser och tvärvetenskapliga inslag. Till slut valde jag att läsa upp kursen jag saknade och sökte sedan in till SMIL. Då jag redan läst en del kurser som ingår i SMIL-programmet kunde jag genomföra programmet på två år istället för tre. Jag är nöjd att jag tillslut valde att göra färdigt mina studier på SMIL-programmet. Jag tycker verkligen om upplägget med en del miljövetenskapliga kurser och en del som är ett profilämne. Då får man ett tydligt tvärvetenskapligt perspektiv samtidigt som man får ha lärare som är experter inom sina respektive områden.
Du har valt miljöpolitik som inriktning på programmet, varför valde du den inriktningen?
Det finns kanske två olika anledningar till det. Den första handlar om att det var det profilämne av de jag var intresserad av som bäst gick att kombinera med mitt studieupplägg på två år. Jag är också väldigt intresserad av ämnet och tycker att det erbjuder mycket. Dels är det intressant att få förstå samhällskeenden och politik på ett mer fördjupat sätt, men det jag särskilt gillar med ämnet är ambitionen att alltid försöka förhålla sig objektivt till verkligheten och att skapa förståelse för olika idéer. Detta känner jag personligen är väldigt viktigt, och det tror jag är något som kommer ha betydelse för hur vi kan få människor att vilja bli en del av miljö- och klimatomställningen.
Har du redan nu några idéer om vad du vill arbeta med i framtiden
Det är ingen enkel fråga, jag känner att jag har ett intresse för många typer av frågor. Jag ska ha praktik nu på Länsstyrelsen i Västra Götaland, och det är en arbetsplats jag hade kunnat tänka mig att fortsätta på efter studierna. De arbetar med många typer av miljöfrågor och sitter inne på mycket kunskap. Där finns möjligheter att vara med och påverka hur Sverige sköts miljömässigt. Tittar vi långt in i framtiden hade jag kunnat tänka mig att på något sätt arbeta med att lära ut kunskap inom frågor om politik, miljö och hållbarhet. Vi får se vad det skulle kunna bli!
Har du några tips till de som funderar på att söka in på universitetet snart?
Ja! Först och främst, våga prova något. Det är inte säkert att du träffar rätt direkt, men när du väl är inne i universitetsstudier och den världen är det lättare att förstå vad som finns och hur de olika programmen skiljer sig åt. Att stå på utsidan och försöka få till ”det ultimata valet” skulle jag säga är väldigt svårt. Det är också när du vågar prova något som du rätt snabbt inser om det är något för dig, eller om du ska leta vidare bland andra utbildningar. Gå inte för mycket på vad som är ett statusyrke eller var du får den högsta lönen. Det kan kännas viktigt för stunden, men det viktigaste är att du trivs med det du ska göra under ditt arbetsliv. Lycka till med studierna!