Bild
Angelo (t.v.) får handledning av universitetsadjunkt Andreas Thulin. Vid det här tillfället övade studenterna på ton- och talaudiometri i hörsellabbet.
Foto: Josefin Bergenholtz
Länkstig

Audionomstudenter berättar

Möt Angelo, Ellen och Rickard – tre audionomstudenter som berättar om varför de valde audionomprogrammet och hur det är att studera till audionom vid Göteborgs universitet.

Ellen

Allt började med att min pappa fick hörapparater. Hans lycka över att kunna delta i samtal på ett nytt sätt fick mig att inse – hörsel är livskvalitet!

Under gymnasietiden jobbade Ellen som volontär på en organisation som arbetar med frågor kring mänskliga rättigheter. Efter studenten jobbade hon i livsmedelsbutik. Båda dessa jobb innebar många möten med människor, något som Ellen trivs mycket bra med. Att möta och kunna bemöta människor kommer naturligtvis vara en central del av hennes framtida yrkesvardag som audionom.

Vad lockade dig till att söka utbildningen?
 
När min pappa fick hörapparater insåg jag att hörsel, det vill jag jobba med – att utreda, hjälpa och stötta människor i något så livsviktigt som att kunna ta del av ljuden vi har runt om kring oss.

 Min största morot har varit att jag vill hjälpa människor att hitta rätt hjälpmedel samt strategier och på så vis underlätta deras vardag och situationer som de upplever svåra kopplat till deras hörsel. 

Vad är det bästa med att plugga till audionom hittills?
 Alla föreläsare som undervisar oss. De är så engagerade och måna om att vi ska få all kunskap vi behöver för att göra ett så bra jobb som möjligt.

 Utöver allt jag lärt mig så måste jag säga min klass. Vi är ett tajt gäng som har väldigt roligt tillsammans. Jag har fått vänner för livet och jag uppskattar dem otroligt mycket! 

Vad har varit roligast?
​​​​​​​– Praktiken har varit jättekul! Att få komma ut och möta färdigutbildade audionomer, ta del av deras driv och kunskap. Mötet med patienterna ger mig energi och motiverar mig. 

​​​​​​​– Att få tillämpa det jag läst om i böckerna, i praktiken, har bidragit till en djupare förståelse.

Vad tänker du om framtiden?
​​​​​​​– Jag längtar efter att få jobba som audionom. Det är ett jätteviktigt yrke där man verkligen har möjligheten att hjälpa alla man möter på olika vis! 

​​​​​​​– Det jag ser mest fram emot är nog just det. Att få hjälpa och att befinna mig på en arbetsplats med goa kollegor som brinner för samma sak.

Porträttfoto på Ellen
Ellen.
Foto: Privat

Rickard

Lärarna på audionomprogrammet brinner för sina ämnen och vill förmedla sin kunskap till oss studenter, de har ett bra bemötande och svarar alltid på våra frågor.

Rickard kommer från en liten by i Västra Götaland. Han läste naturvetenskap på gymnasiet, men musiken har funnits med honom sen tidig ålder. Ett tag funderade han på att bli musiklärare, men det blev aldrig så. Nu kommer intresset för ljud i stället väl till pass i hans framtida yrkesval som audionom!

Varför valde du audionomprogrammet?
– Det stod mellan några olika val innan jag bestämde mig, men det som avgjorde det hela var att det fanns en möjlighet att kombinera olika intressen jag har: medicin, ljud och teknik. 
Arbetsmarknaden såg också lovande ut, så det hjälpte i valet.

Vad tycker du det bästa är med att plugga till audionom hittills?
–  Ett av de bästa momenten är att vi har verksamhetsförlagd utbildning, vi får komma ut på klinik och pröva på delar av yrket och träffa patienter!

–  Patientkontakt kan man inte lära sig i skolbänken, så det har varit mycket lärorikt. Bredden i utbildningen är också härlig, med en blandning av psykologi, fysik, medicin och audiologi så klart, för att nämna några.

Är utbildningen som du förväntade dig?
– Jag hoppades mest på trevliga lärare och att jag skulle lära mig något nytt. Jag har verkligen blivit överraskad allt eftersom tiden gått vilket djup det finns inom område och man lär sig fortfarande helt nya saker sent i utbildningen!

Vad tycker du om studietakten?

– Studietakten är varierande, vissa kurser är tuffare än andra och man behöver lägga lite mer krut, men på det stora hela har den varit human. Det hjälper att ha en struktur, gå på föreläsningar och läsa på egen hand för att inte hamna efter och hinna med livet utanför studierna.

Vad ser du som ditt första jobb efter utbildningen?
– Tack vare den verksamhetsförlagda utbildningen fick jag sommarjobb på en klinik, och jobbar även extra där nu under termin 6, så inställningen just nu är att fortsätta på samma bana med inriktning mot vuxna. I framtiden får vi se vart det bär av!

porträttfoto Rickard
Rickard.
Foto: Privat

Angelo

Göteborgs universitet har fina miljöer, kunniga lärare och jag fick trevliga medstudenter!

Angelo växte upp i Gislaved och gick naturvetenskapligt program på gymnasiet. Han har alltid tyckt om vetenskap och att hjälpa andra, han visste tidigt att om han skulle studera så skulle det vara något inom medicin. 

 Vad var det som lockade med audionomprogrammet?
– Det som lockade mig med utbildningen var att jag redan som ung träffade många audionomer eftersom jag själv har en hörselnedsättning, och att det var ett viktigt yrke som många inte känner till. Så jag tänkte att det var något jag skulle kunna göra.

– Utbildningen hade mycket av det jag redan tyckte om som till exempel medicin, psykologi och teknik, så detta passade utmärkt för mig.

Vad tycker du om studiemiljön och studietakten?
– Studierna går i en bra takt tycker jag, tillräckligt för att utmana men inte så att man hamnar efter. 

Vad tycker du om Göteborg och att plugga på Göteborgs universitet?
– Jag visste att jag ville studera i Göteborg och att det var en bra skola, så jag var inte förvånad när det var det. Universitetet har fina miljöer och kunniga lärare och jag fick trevliga medstudenter. Så jag har bara bra åsikter! 

Angelo.