Kursplan

Avancerade arkeologiska materialstudier inom ramen för fältprojekt

Advanced internship in material studies linked to archaeological field projects

Kurs
AE2009
Avancerad nivå
15 högskolepoäng (hp)

Om kursplanen

Diarienummer (Format: GU 20XX/XXXX)
GU 2024/109
Ikraftträdandedatum
2025-01-20
Beslutsdatum
2024-12-03
Gäller från termin
VT 2025
Beslutsfattare
Institutionen för historiska studier

Betygsskala

Tregradig skala

Kursens moduler

Avancerade arkeologiska materialstudier inom ramen för fältprojekt, 15 Högskolepoäng

Behörighetskrav

90 hp inom ämnet arkeologi eller antikens kultur och samhällsliv, inklusive Fördjupningskurs i arkeologi (AE1333) eller antikens kultur och samhällsliv (AN1333), eller motsvarande. Tidigare fälterfarenhet är meriterande.

Innehåll

Kursens fokus ligger på praktisk träning i arkeologisk analys, dokumentation och fyndbearbetning som bedrivs som del av ett övergripande forskningsinriktat fältprojekt.

Kursen består inledningsvis av introduktionsföreläsning/ar som behandlar olika vetenskapliga aspekter av det aktuella forskningsprojektet och av undersökningsobjektet. Därutöver ges också en introduktion till aktuell metodologiska tillvägagångsätt som ska tillämpas under kursens gång ges. Individuella studie av litteratur och annat material som berör forskningsprojektets undersökningsobjekt förekommer.

Den studerande deltar sedan i fyndbearbetning av det arkeologiska materialet från forskningsprojektets fältverksamhet; fyndbearbetning äger i normala fall rum i lokalerna där fynd bevaras. Deltagande i arkeologiska fältundersökningar i samband med fyndbearbetning kan förekomma med syfte till att bättre förstå materialet samt dess arkeologiska kontexter. Kursen ger praktiska och teoretiska kunskaper i hur material från arkeologiska undersökningar ska behandlas och studeras samtidigt som att man också får fördjupande kunskaper kring hur materialstudier kan läggas upp och bedrivas.

Mål

Efter godkänd kurs ska studenten kunna:

Kunskap och förståelse

skriftligt och muntligt redogöra för den arkeologiska fältverksamheten med fokus på tillämpad arkeologisk fyndbearbetning och materialstudier från den specifika forskningskontexten, samt ha fördjupad förståelse och insikt om den samma.

visa fördjupade praktiska kunskaper i dokumentation, analys, och detaljstudie av arkeologiska kontexter och/eller av arkeologiskt material med särskilt hänseende till tillämpning av komparativa metodologiska tillvägagångsätt och dateringmöjligheter.

Färdigheter och förmåga

på ett fördjupat plan reflektera och diskutera runt arkeologiska tolkningarna av den förhistoriska/historiska utvecklingen på fältverksamhets aktuella platsen.

på en fördjupat plan dokumentera och diskutera specifika arkeologiska kontexter eller material från fältverksamhets aktuella platsen. Diskutera sina slutsatser både muntligt och skriftligt.

arbeta i grupp eller individuellt med muntliga och skriftliga redovisningar av de tillämpade metodologiska tillvägagångsätt.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

på ett fördjupat plan förhålla sig till arkeologiska teorier, källmaterial och dokumentationsmetoder i relation till den forskningsuppgift som utförs vid den i kursen ingående arkeologiska undersökningen.

Hållbarhetsmärkning

Ingen hållbarhetsmärkning.

Former för undervisning

Inom ramarna för kursen ingår olika pedagogiska former, till exempel föreläsningar, litteraturinläsning och seminarier med tyngdpunkt på fyndbearbetning.

Examinationsformer

För godkänt resultat krävs aktivt deltagande vid föreläsningarna samt vid den arkeologiska materialstudie. Kursens examinationsform är både muntlig och skriftlig. De studerande genomför en individuell skriftligt uppgift kopplad till den genomförda materialstudien i form av t ex en materialanalys, en rapport eller motsvarande som redovisas vid ett avslutande obligatoriskt seminarium eller motsvarande.

Om en student som har underkänts två gånger på samma examinerande moment önskar byta examinator inför nästa examinationstillfälle ska en sådan begäran bifallas om det inte finns särskilda skäl däremot (6 kap. 22 § HF).

Om en student har fått besked om pedagogiskt stöd från Göteborgs universitet med rekommendation om anpassad examination och/eller anpassad examinationsform kan examinator, i det fall det är förenligt med kursens lärandemål och förutsatt att inte orimliga resurser krävs, besluta att bevilja studenten anpassad examination och/eller anpassad examinationsform.

Om en kurs har avvecklats eller genomgått en större förändring ska studenten erbjudas minst två examinationstillfällen, utöver ordinarie examinationstillfälle. Dessa tillfällen fördelas under en tid av minst ett år, dock som längst två år efter det att kursen avvecklats/förändrats. Vad gäller praktik och verksamhetsförlagd utbildning (VFU) gäller motsvarande, men med begränsning till endast ett ytterligare examinationstillfälle.

Om en student har fått besked om att denne uppfyller kraven för att vara student vid Riksidrottsuniversitetet (RIU-student) har examinator rätt att besluta om anpassning vid examination, om detta görs i enlighet med Lokala regler gällande RIU-studenter vid Göteborgs universitet.

Betyg

På kursen ges något av betygen Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U).

Kursvärdering

Resultatet och eventuella förändringar i kursens upplägg ska förmedlas både till de studenter som genomförde värderingen och till de studenter som ska påbörja kursen.

Övriga föreskrifter

Den arkeologiska undersökningsplatsen kan variera mellan olika kurstillfällen. Kostnader för resa och boende i anslutning till fältmomentet organiseras och bekostas av pågående forskningsprojekt.

Undervisningsspråk: svenska och/eller engelska.