Bebyggelseantikvarien har en viktig roll i hållbarhetsomställningen
Stina Ekberg läste bebyggelseantikvariskt program och masterprogrammet i kulturvård. Idag har Stina ett arbete med stor bredd och varierande antikvariska uppdrag.
Vad jobbar du med?
– Jag jobbar som bebyggelseantikvarie på Norconsults kulturmiljöavdelning i Göteborg. Där jobbar jag med allt från kulturmiljöprogram och byggnadsinventeringar till kulturmiljöutredningar inför detaljplanearbete och miljökonsekvensbeskrivningar. Det är en stor bredd och väldigt varierande uppdrag vilket är kul.
Vad i utbildningen har du mest nytta av i ditt arbete?
– Som bebyggelseantikvarie behöver du veta lite om väldigt mycket och utbildningen lägger en bra grund för antikvariskt arbete. Jag fick med mig kunskaper om hussvamp och timringstekniker men också paragrafer från Plan- och bygglagen och detaljplaneprocesser. Programmet gav en stor kunskapsbank som man ofta behöver rota i.
Vad gillade du mest med programmet?
– Att den kändes rätt för mig! Jag valde att studera relativt sent i livet och det var först när jag hittade bebyggelseantikvariskt program som jag kände att en utbildning passade mig. Jag ville gärna arbeta med byggnader men var aldrig särskilt intresserad av det tekniska eller praktiska, utan ville ha kopplingen till människan. Där passade den etnologiska grunden, som ju utbildningen har, mig väldigt bra.
Vad är ditt bästa minne?
– Jag har jättemånga fina minnen från utbildningen, framför allt för att jag fick så många fina kurskamrater som jag än idag har kontakt med.
– Det bästa minnet är nog resan till Rom. Det var intensiva dagar med högt tempo, men just därför hann vi med mycket och fick se sådant som vi troligtvis inte hade gjort om vi var där som turister. Besöket i Testaccio var min favorit, där blev vi guidade runt av masterstudenten Maria Nyström som skrev sin uppsats om områdets omvandling från gammalt slakthusområde till kultur- och verksamhetscentrum. Hennes uppsats inspirerade mitt val av examensuppsats som också handlade om omvandling av industriområden.
Varför rekommenderar du utbildningen?
– Bebyggelseantikvariskt program ger dig möjligheten att få jobba med något som är både viktigt och roligt. Det finns många anledningar till att det behövs fler bebyggelseantikvarier, det är en viktig yrkesroll och jag tror att våra kompetenser kommer efterfrågas mer och mer. Särskilt med tanke på hållbarhetsomställningen där vi måste ta vara på befintlig bebyggelse och material och där kulturmiljöarbetet tydligare kan kopplas till hållbarhetsarbetet. Vi behöver mer antikvarisk kompetens inom både offentlig och privat sektor, på kommuner och inom planerings- och byggbranschen. Arbetsmöjligheter och behov finns, det handlar mycket om att visa vikten och nyttan av vårt jobb.
Har du några tips till nya studenter?
– Att snabbt efter utbildningen försöka arbeta upp yrkeserfarenhet, även om det inte är ditt drömjobb. Var inte heller rädd för att flytta till en annan stad och skicka in spontanansökningar till arbetsplatser du är nyfiken på, många jobb kommer aldrig ut på annons. En timanställning är ett bra sätt att visa vad du går för.
Fakta
Namn: Stina Ekberg
Ålder: 38 år
Jobb: Bebyggelseantikvarie på Norconsults kulturmiljöavdelning i Göteborg.
Utbildning: Bebyggelseantikvariskt program (examen 2016) och masterprogrammet i kulturvård (examen 2018).
Uppsatser: Kandidatuppsats: (Post)industriområden Industrins kulturmiljöer i. Den ideala staden - Med fokus på Götaverken i Göteborg. Masteruppsats: Kulturmiljöarbete - ansvar i förändring