Biodiversitet och ekologi, baskurs
Kort om kursen
Den här kursen utgör den fjärde delen inom ett basblock i Biologi/Molekylärbiologi. Den är indelad i tre delkurser: Biodiversitet och systematik (10 hp), Ekologi (5 hp), samt Biodiversitet och ekologi i fält (3 hp).
Om utbildningen
Den första delkursen behandlar biologisk mångfald och dess evolutionära historia. Den ger insikt i moderna systematiska arbetsmetoder och tankesätt, och breda kunskaper om de viktigaste grupperna inom protister, landväxter, svampar och djur. Dessa tas upp i ett fylogenetiskt perspektiv, och karakteristiska egenskaper presenteras. Även systematikens roll i samhället diskuteras.
Den andra delkursen omfattar ekologiska begrepp och processer. Kursen belyser skillnader mellan olika ekosystem och biom, och den tar även upp interaktioner mellan organismer samt effekterna av miljöföroreningar och klimatförändringar. Även hållbar utveckling och naturvård ingår i kursen.
Den avslutande delkursen bedrivs i fält i några olika västsvenska naturtyper, som studeras utifrån en ekologisk synvinkel samtidigt som vanligt förekommande arter identifieras. Ekologidelen kommer bl.a. att demonstrera indikatorarter och typiska arter, och den omfattar även exempel på provtagningsmetodik och fältanalyser. Under artkännedomsdelen utnyttjas bestämningslitteratur och andra identifieringsverktyg.
Kurslitteraturen hittar du via denna länk, som går till kurssidan på Studentportalen.
Behörigheter och urval
Behörighet
Genomgångna baskurser BIO900 Cellbiologi 15 hp, BIO906 Molekylär genetik och evolution och och BIO911 Botanisk och zoologisk fysiologi, eller motsvarande.
Urval
Högskolepoäng, max 165 hp.
Så är det att plugga
Undervisningen
Undervisningen är både teoretiskt och praktiskt inriktad och sker i form av föreläsningar, laborationer, exkursioner/fältövningar och grupparbeten.
Lokaler
Undervisningen bedrivs i byggnaden Natrium, på Medicinareberget i Göteborg (Medicinaregatan 7B). En del av undervisningen sker på våra marina fältstationer Tjärnö utanför Strömstad och Kristineberg utanför Fiskebäckskil.