Biodiversitet och systematik, nordiskt masterprogram
Kort om programmet
Sju nordiska universitet erbjuder tillsammans det nordiska masterprogrammet i biodiversitet och systematik. Programmet ger en bred översikt över levande organismer och deras släktskapsförhållanden. Du kommer att bli bekant med nomenklatoriska regler, utveckla färdigheter i att identifiera arter, kunna producera och analysera molekylärsystematisk information, samt utveckla en förståelse för biodiversitetens roll i ett globalt perspektiv, inklusive naturvårdens etiska och ekonomiska aspekter.
Om utbildningen
Biodiversitet och systematik behandlar mångfalden av organismer som lever på vår planet och de evolutionära släktskapen mellan dem. Långt ifrån alla organismer har upptäckts eller beskrivits, och bland dem som vetenskapen känner till är klassificeringen fortfarande oklar. I det här programmet kommer du att få den systematiska och taxonomiska träning som behövs för att kunna vidta åtgärder mot den pågående globala utarmningen av den biologiska mångfalden.
Ett program – sju universitet
Programmet är utspritt över sju skandinaviska universitet och ger en intellektuellt stimulerande inlärningsmiljö genom att kombinera teoretiska studier med praktiska moment. Du blir antagen vid det universitet där du kommer att genomföra ditt examensarbete, men du deltar också i kurser som ges vid de andra universiteten och deras fältstationer. Programmet betonar fyra huvudkomponenter:
- vetenskaplig kunskap
- praktiska färdigheter
- självständigt tänkande och förmåga att förmedla kunskaper
- etik och hållbarhet i ett globalt perspektiv
Ett brett utbud av kurser och fältarbeten
Eftersom programmet bedrivs vid sju universitet är de flesta kurserna webb-baserade. Dessa kompletteras med intensiva fält- eller lab-sammankomster där du och dina medstudenter träffar lärarna under en kortare tidsperiod. Ditt hemuniversitet ger dig tillgång kursmaterial, exempelvis för praktiska experiment och ditt examensarbete. Du får möjlighet att följa dina egna intressen och mål genom att välja bland ett brett urval av ämnen från vårt kursutbud. Kurserna uppdateras löpande för att spegla utvecklingen inom alla områden vad gäller biodiversitet och systematisk forskning.
Behörigheter och urval
Behörighet
Högskolestudier på minst tre hela år, motsvarande en kandidatexamen i biologi. Alla poäng i examen måste vara från ett ackrediterat universitet. Den sökandes högskoleutbildning ska även innehålla ett examensarbete, terminsuppsats eller motsvarande bevis på kunskaper i akademiskt skrivande. Engelska 6/Engelska B eller motsvarande nivå av ett internationellt erkänt test, till exempel TOEFL, IELTS.
Urval
Högskolepoäng, max 165 hp.
Praktik
Ett bra sätt för dig att skapa kontakter med tänkbara arbetsgivare är att genomföra praktik under din utbildning. Den kan göras som en valfri fördjupningskurs: Verksamhetsförlagt projekt i biologi. Praktiken skall vara kopplad till biologiutbildningen och vara förlagd vid en arbetsplats där biologer arbetar. Den kan göras under terminstid eller sommaren.
Du hittar mer information på programmets webbplats, nabismaster.org..
Efter studierna
Utexaminerade från programmet får en naturvetenskaplig masterexamen i biologi.
Du kommer att vara väl förberedd för en karriär som exempelvis:
- naturvårdsförvaltare (offentlig förvaltning eller privat konsult)
- tjänsteman vid en statlig myndighet (Naturvårdsverket, Centrum för biologisk mångfald)
- tjänst vid en icke-statlig organisation (WWF, en naturvårdsorganisation)
- chef vid en infrastruktur för biodiversitet (GBIF)
- eller en akademisk karriär (museiföreståndare, forskare vid ett universitet)
Så är det att plugga
Undervisningen
Programmet erbjuder ett brett urval av kurser inom fyra kategorier:
- biodiversitet – identifikation
- biodiversitet – klassifikation
- systematisk teori
- verktyg och färdigheter
Du skall ha minst en kurs från varje kategori utöver examensarbetet. Mer information finns på programmets externa webbplats, nabismaster.org.
Omfattningen på ditt projektarbete är valfri och kan vara 30, 45 eller 60 hp. Det kan genomföras under flera terminer och varvas med kurser som ger teoretiska och praktiska kunskaper.
Du kommer att antas till programmet vid det universitet där du planerar att genomföra ditt examensarbete. Efter antagningen kommer du att upprätta en individuell studieplan, med bland annat kurserna som kommer att ingå i din examen, tillsammans med en programkoordinator. Varje kurs ges endast vid ett av de medverkande universiteten och du söker till kurserna vid det universitet där kursen ges.
Lokaler
Undervisningen är huvudsakligen webb-baserad, men de praktiska momenten på kurserna vid Göteborgs universitet genomförs i byggnaden Natrium, på Medicinareberget i Göteborg (Medicinaregatan 7b), samt i fält.
Studier utomlands
Många arbeten kräver internationella samarbeten och det är därmed värdefullt för dig att kunna förlägga delar av utbildningen utomlands. Vi erbjuder goda möjligheter till utbytesstudier genom mer än 100 avtal inom Erasmus och andra utbytesprogram med universitet och högskolor runt om i världen. Det här är ett bra program att välja om du överväger en termin eller två i exempelvis Barcelona, Cardiff, Australien eller Kanada.