Breddning Matematikprogrammet
Utöver basblocket och ”inriktningskurser” finns ett utrymme om 22,5 hp som du kan välja helt fritt, inklusive kurser i helt andra ämnen. Och det kan vara både roligt och klokt att bredda sin utbildning genom att läsa till exempel fysik, biologi, ekonomi, logik, filosofi eller mer datavetenskap.
Logik
Vid Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori ges kurser i bland annat logik och matematikfilosofi som lämpar sig väl för dig som är intresserad av frågor om matematikens metoder och grundvalar. Du kan till exempel läsa Formella språk på grundnivå eller välja bland ett flertal kurser på avancerad nivå. Det finns också möjlighet att bygga på matematikstudierna med ett tvåårigt mastersprogram i logik.
Vill du ha mer information kontaktar du lämpligen studievägledaren för filosofi.
Ekonomi
Funderar du på att läsa vidare inom finansinriktningen på Masterprogrammet efter Matematikprogrammet? I så fall kanske du vill känna dig för redan nu genom att läsa några kurser på Handelshögskolan.
Några lämpliga kurser, som alla är på 7,5 hp och ges av Nationalekonomi, är:
Mikroteori (HNE265)
Kursen är på fortsättningsnivå och ges på helfart under andra halvan av både HT1 och VT1.
Makroteori (HNE285)
Kursen är på fortsättningsnivå och ges på helfart under första halvan av både HT2 och VT2.
Portfolio Investment (HNF635)
Kursen är på fördjupningsnivå och ges på helfart under andra halvan av både HT1 och VT1.
Observera att du som går Matematikprogrammet, och har avklarat basblocket, får lov att läsa ovanstående kurser trots att du (troligen inte) uppfyller de formella behörighetskraven.
För mer information kontakta Katarina Renström.
Fysik
Institutionen för fysik ger ett antal kurser som lämpar sig för breddning under tredje året på Matematikprogrammet. För samtliga kurser gäller att man ska ha minst Fysik B från gymnasiet och utöver det räcker det i de flesta fall med de två första åren på Matematikprogrammet. För ett par av kurserna finns det rekommendationer om små kompletteringar, se nedan under listan av kurser.
Rekommenderade kurser:
- Matematisk fysik A, läsperiod 1: Kursen bygger vidare på en- och flervariabelanalys med mer tillämpningsbetonade metoder. Innehåller mer matematik än fysik, men gott om exempel på fysikområden som berörs av det som behandlas.
- Elektromagnetisk fältteori, läsperiod 2: Kursen förklarar hur elektriska och magnetiska fält är relaterade till laddade partiklars rörelse, och hur de kan beskrivas via Maxwells ekvationer. Tillämpningar ges på utbredning av elektromagnetiska vågor i olika medier.
- Kvantfysik A, läsperiod 3: Läs kvantmekanik och se en tillämpning på generaliserad Fourierutveckling vilken är fundamental för att beskriva och tolka mätprocessen i mikrokosmos.
- Subatomär fysik, läsperiod 4: Den subatomära fysiken studerar de minsta längdskalorna som människan känner genom att försöka förstå atomkärnan och elementarpartiklarna, men även hur dessa kopplar till de största längdskalorna genom förlopp i stjärnor och strax efter Big Bang.
Samtliga dessa kurser läser de som går på fysikprogrammet under andra året.
För kursen i subatomär fysik rekommenderas lite kvantfysik och relativitetsteori, men inte mer än att det går att läsa in i förväg på egen hand. För kursen kan det vara bra att hämta in lite extra grundläggande fysik under kursens gång. Kontakta kursansvariga för tips på litteratur.
Ytterligare möjliga kurser:
- Mekanik A, läsperiod 2
- Termodynamik, läsperiod 3
- Vågrörelselära och optik, läsperiod 4
Dessa är grundläggande fysikkurser som läses på Fysikprogrammet under första året och som inte är så utmanande matematiskt.
Kurserna söks på antagning.se
Frågor? Kontakta studievägledare eller programkoordinator för Matematikprogrammet.
Datavetenskap
Läsperiod 1
DIT093 Algoritmer (För denna kurs ska man ha läst DIT962 Datastrukturer)
DIT203 Matematisk logik för datavetenskap (Grundkurs i logik ur ett datavetenskapligt perspektiv)
Läsperiod 2
DIT622 Databaser
DIT182 Datastrukturer och Algoritmer (Grundläggande kurs för den som vill fördjupa sig i datavetenskap)
DIT143 Funktionell programmering
DIT407 Introduktion till Data science och AI
Läsperiod 3
DIT622 Databaser
DIT392 Principer för parallellprogrammering
DIT407 Introduktion till Data science och AI
DIT983 Matematikens domänspecifika språk
Läsperiod 4
DIT962 Datastrukturer (Kräver Funktionell programmering. Mycket central kurs för den som vill fördjupa sig i datavetenskap)
DIT323 Ändliga automater och formella språk (Teoretisk kurs med stora inslag av logik och diskret matematik)
DIT407 Introduktion till Data science och AI
Om du har frågor om kurserna eller anmälan till dem så kontakta studievägledare på Data- och informationsteknik.
Kurserna söks på antagning.se. På kurserna DIT093, DIT406 och DIT622 finns det garantiplatser för studenter på Matematikprogrammet. Övriga kurser söks som fristående.