Clara-Beatha Björck läser MSc Innovation and Industrial Management
"Att innovation är ett ständigt återkommande tema i alla kurser gillar jag då det är spännande att se hur man kan involvera innovation på flera olika sätt och på olika nivåer"
Hur gick du till väga när du skulle välja vilket masterprogram du skulle läsa?
-Jag började med att läsa på lite om de olika programmen och utifrån det så började jag utesluta de program som jag kände att jag inte ville läsa. Sedan gick jag på informationsföreläsningarna om de programmen som jag fortfarande var intresserad av och kunde då utesluta ytterligare alternativ. Sedan började höra runt med folk som läste eller hade läst de programmen jag var intresserad av, jag frågade lite om kurser, upplägg osv. Jag hörde mycket bra om IIM och jag tyckte att det lät som ett program som skulle passa mig bra. Från början var jag inställd på att jag nog skulle välja ”vanlig” management, men till slut gick jag på magkänslan som sa IIM.
Varför passar MSc IIM dig så bra?
-Det viktigaste av allt tror jag är att jag tycker att kurserna är intressanta! Jag tycker att det är roligt att plugga till dessa kurserna och jag upplever att jag kommer ha nytta av det som jag lär mig. Att innovation är ett ständigt återkommande tema i alla kurser gillar jag då det är spännande att se hur man kan involvera innovation på flera olika sätt och på olika nivåer. Jag gillar också upplägget att det är många case där man får diskutera mycket. Att ha många case redan tidigt i kurserna tycker jag också hjälper en att ligga i fas med plugget. Att läsa två kurser på 50% parallellt uppskattar jag också då jag upplever att det man lär sig hinner sjunka in bättre när man läser under en längre period. Vill man åka på utbyte så finns det också bra möjlighet till det på IIM, vilket är kul!
På vilket sätt skiljer sig studier på masternivå jämfört med kandidatnivå?
-Egentligen inte så jättemycket. Plugget är inte direkt svårare men det är mer att göra och man måste börja plugga tidigare i kursen för att hinna med allt innan tenta. Sen spelar ofta grupparbetena större roll nu än vad de gjorde på kandidatnivån. Där handlade det ofta bara om att få godkänt på arbetet men det bidrog inget till betyget. På mastern är istället grupparbetena en del av slutbetyget vilket motiverar till att anstränga sig lite mer. Nu är allt på engelska också, vilket var lite ovant i början men något som man snabbt kom in i. Jag tycker att det är skönt att ha allting på samma språk istället för en blandning av svenska och engelska, vilket det var på kandidatnivån.
Vilka fördelar ser du med att ha fortsatt läsa din master på Handelshögskolan?
-Det är svårt att säga eftersom jag inte har något att jämföra med. Men jag har alltid upplevt att Handels håller en hög utbildningskvalité, vilket jag nu fortsatt fått ta del av. Sen så kan jag tänka mig att jobba här i Göteborg framöver och genom skolan har man kommit i kontakt med intressanta företag som skulle kunna vara potentiella framtida arbetsgivare. Det ger också möjlighet att ha fortsatt kontakt med kompisar från kandidatnivån som också pluggar kvar på Handels. Att ha pluggat på Handels på kandidatnivån och sedan fortsätta sin master på Handels ser jag också som en fördel då man är mer förberedd. En del som har läst på andra skolor innan beskriver det som mer krävande att läsa på Handels, något som man kanske kommer undan då genom att fortsätta läsa på samma skola.
Vad vill du göra efter examen?
-Det är en väldigt svår fråga och det ändras från dag till dag. Men just nu så kan jag tänka mig att börja jobba som managementkonsult eller gå ett trainee-program på något konsultbolag för att lära mig mer om vad man kan jobba med och vad som jag tycker är roligt att jobba med. Det är också en möjlighet att komma i kontakt med intressanta företag som man kanske vill jobba med framöver.