Bild
Länkstig

Deltagande design och byggande

Kurs
FKGPDB
Grundnivå
7,5 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Bengtsfors
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Engelska
Start/slut
-
Ansökningsperiod
-
Anmälningskod
GU-50187
Ansökan stängd

Kort om kursen

Kursen riktar sig till studerande eller yrkesverksamma inom arkitektur,
landskapsarkitektur och design och genomförs som ett samarbete mellan HDK-Valand Campus Steneby och en extern partner.
Syftet med kursen är att studenter tillsammans med medlemmar i ett landsbygdsamhälle ska designa, konstruera och bygga en utomhusmiljö. Kursen ska utveckla studenternas förståelse för samhällsdeltagande och kollaborativa arbetsprocesser, inkluderande dialog, design och byggande.

Om utbildningen

Denna sommar hålls kursen i Dals Långed, en del av HDK-Valand Campus Steneby, under arbetsnamnet Floating Neighbourhood. Det är den fjärde kursen i en serie av Design-build-projekt i Dals Långed, där studenter inom arkitektur, landskapsarkitektur och design samarbetar med den lokala befolkningen för att skapa offentliga mötesplatser och därigenom utveckla ortens livsmiljö. Under 2018 och 2019 byggdes Långeds park, med bland annat en offentlig bastu, ett utekök och andra gemensamma funktioner.

Parken har tagits emot väl av både lokalbefolkning och besökare, och bastun har blivit en uppskattad mötesplats med över 400 bokningar per år. Projektet har även belönats med flera designpriser.

Sommaren 2024 inleddes arbetet med att skapa en offentlig plats på vattnet, med ambitionen att stärka kopplingen mellan Dals Långed och dess vattenmiljö – ett element som är centralt för platsens identitet. Projektet bygger vidare på en tradition av ikoniska initiativ där vatten möjliggjort förverkligandet av idéer som varit svåra att genomföra på land, från Aldo Rossis Teatro del Mondo till Raumlabors Floating Berlin. Under fyra veckor 2024 byggdes flera flottar: två paviljonger för kulturevenemang, en flotte med eldstad samt flera plattformar för bad och vistelse vid vattnet.

Kommande sommar är planen att fortsätta utveckla de flytande strukturerna och testa dem tillsammans med den lokala befolkningen genom olika mindre evenemang. Även om detta experimentella offentliga rum främst är avsett för kulturella aktiviteter, är målet att skapa en bredd av upplevelser för olika målgrupper – från aktiva till mer passiva deltagare. Projektet handlar inte bara om att skapa en gemensam offentlig plats, utan också om att sammanföra olika typer av aktiviteter för att naturligt integrera den flytande miljön i samhället, utan att den känns avskild från personer utan konstnärlig bakgrund.

Den flytande platsen är en förlängning av Långeds park och består av flera sammanlänkade plattformar. Den kan också röra sig längs Dalslands kanal och besöka andra platser i regionen. Förutom att fungera som en scen för musik- och teaterföreställningar kan den användas som ateljé för residenskonstnärer, grönsaksodling, grillplats, badhus, utomhusklassrum och mycket mer. Det slutliga programmet kommer att utformas i samarbete med lokala invånare, studenter, företagare och andra intressenter.

Projektet genomförs i samarbete med University of Washington och Dals Långeds Utvecklingsråd.

Informationsmöten inför ansökan

Vill du veta mer om kursen? Delta i ett digitalt informationsmöte via Zoom den 27 februari kl. 15:00 eller den 13 mars kl. 15:00.

Delta via Zoom-länk

Behörigheter och urval

Behörighet

Minst 60 högskolepoäng inom design, arkitektur eller motsvarande.


Arbetsprov

Ansök i tre steg

  1. Ansök till kursen via antagning.se. Deadline 17 mars 2025. 
  2. Skicka in ditt arbetsprov via SlideRoom. Deadline 17 mars 2025.
  3. Säkerställ att dina meriter som styrker din behörighet till kursen är registrerade på antagning.se. Deadline 17 april 2025


Ditt arbetsprov ska innehålla:

  • Lämna in en portfolio med 3-5 arbetsprover relaterade till området design och arkitektur.
  • Du ska även lämna en kort beskrivning av eventuella tidigare erfarenheter som du har från områden relaterade till deltagande design och byggande: exempel kan vara samarbetsprojekt, volontärarbete och liknande.
  • Motivationsbrev innebär att du kortfattat beskriver dina skäl till varför du är intresserad av deltagande design och byggande, och på vilket sätt du ser dig ha nytta av att delta i kursen.
  • Din ansökan måste vara anonym. Vänligen inkludera inte ditt namn eller några personuppgifter i din ansökan.

Urval

Urvalet baseras på arbetsprov.