Länkstig

Demokrati och välfärd

Kurs
FH1101
Grundnivå
15 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökningsperiod
-
Anmälningskod
GU-17300
Ansökan stängd

Kort om kursen

Kursen tar upp klassiska välfärds-, demokrati- och rättviseteorier. Du kommer att lära dig grunderna i politiskt tänkande och centrala teorier om bland annat stat, politik, demokrati, välfärd, ideologi och genus, samt att relatera dessa till varandra och till den aktuella samhällsutvecklingen. På kursen behandlas samhällsförändringar och utmaningar med hjälp av olika sätt att förstå välfärd och demokrati. Problematisering sker med hjälp av begrepp som social hållbarhet, kön, klass och etnicitet.

Om utbildningen

Kursen genomförs under första halvan av både vår- och höstterminen och består av följande moment/innehåll:

1. Det politiska tänkandets idéhistoria
2. Välfärdspolitik; begrepp och utvecklingsdrag
3. Demokrati i teori och praktik
4. Social hållbarhet och välfärdspolitikens nutida utmaningar
5. Feminism och offentlig förvaltning
6. Organisering av offentlig välfärd i kommuner och regioner

I det första momentet behandlas politisk idéhistoria och politisk filosofi där vi fördjupar oss i hur man betraktat begrepp som politik, makt och stat från antiken fram till idag. I fokus står begreppet rättvisa i dess olika varianter i liberal, socialistisk och kommunitär betydelse. I det andra momentet lyfter vi fram välfärdspolitikens utveckling och nutida utmaningar. Vi fördjupar oss historiskt, teoretiskt och praktiskt gällande välfärdsfrågor som hemlöshet, ekonomisk ojämlikhet, äldreomsorg, barnomsorg, flyktingpolitik och mediernas roll i välfärdspolitiken. I det tredje momentet uppmärksammas demokratins historia med dess olika demokratimodeller och de utmaningar som demokratin idag ställs inför. I moment fyra tar vi oss an frågor om social hållbarhet och den sociala omvandling som präglar det nutida välfärdssamhället, bland annat diskuteras frågor om stad kontra land respektive frågor knutna till samhällets ökande segregering. Det femte momentet ägnas åt feminism med särskilt fokus för jämställdhetsintegrering i offentlig förvaltning. Kursen avslutas med en genomgång av hur välfärdspolitik har utvecklats och organiserats i konkret politik i kommuner och regioner.

Behörigheter och urval

Behörighet

Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller 2b eller 2c, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Urval

Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %)

Efter studierna

Den offentliga förvaltningens huvuduppgift är att bidra till genomförandet av demokratiskt fattade beslut i folkvalda församlingar från EU ner till enskilda kommuner. Anställda i den offentliga förvaltningen bör ha förståelse för de demokratiska och politiska förutsättningarna liksom en medvetenhet om ideologiska och politiska skiljelinjer. Kursen är därmed betydelsefull för dig som tänker jobba inom den offentliga sektorn och vill utveckla dina insikter och förståelse för politisk teoribildning och offentlig normbildning.

Kursen ingår i kandidatprogrammet i offentlig förvaltning, och om ditt intresse väcks för ämnet under kursens gång är du välkommen att söka in till detta program.

Så är det att plugga

Undervisningen

Kursen innehåller föreläsningar och seminarier. Samtliga seminarier förbereds individuellt. Studenterna tränas i både skriftlig och muntlig presentation. Kursen examineras genom aktivt deltagande på seminarier och genom en enskild skriftlig tentamen.

Lokaler

Kursen genomförs i anslutning till Förvaltningshögskolans lokaler på Sprängkullsgatan i Haga i centrala Göteborg. Campus Haga rymmer förutom undervisningslokaler även grupprum som studenterna kan boka och ett stort antal studieplatser som studenter kan nyttja såväl vardag som helg.
I samma område ligger Samhällsvetenskapliga biblioteket där det går att låna kurslitteratur. I gemytliga Haga finns gott om caféer och ett levande studentliv. Hållplatser för spårvagn och buss finns i nära anslutning.