- Vad jobbar du med just nu?
- Vad gör du en typisk arbetsdag?
- Vad är det roligaste med ditt jobb?
- Varför ville du läsa programmet?
- Vad från utbildningen har du mest nytta av i ditt arbete?
- Varför ska man välja att läsa en trädgårdsmästarutbildning i tre år i stället för kortare utbildningar?
- Har du något tips till nya studenter?
Dennis läste trädgårds och landskapsvårds-utbildningen och jobbar som arborist
Dennis Zaloga läste trädgårdens och landskapsvårdens hantverk och hade som mål att bli arborist med kompetens inom ekologi, artkännedom och marklära. Dennis tips till blivande studenter är att inte oroa sig för att det är en akademisk utbildning, det är inte så svårt som det kan verka.
Vad jobbar du med just nu?
– Jag är anställd som arborist hos Trädmästarna i Stockholm samtidigt som jag läser masterutbildningen i kulturvård. Jag arbetar både som klättrande och konsulterade arborist vilket innebär att jag gör beskärningsjobb och fällningar men också olika undersökningar och mätningar.
Vad gör du en typisk arbetsdag?
– Dagarna ser lite olika ut beroende på om vi har en privatkund eller gör ett större jobb åt en kommun, en länsstyrelse eller en bostadsrättsförening. Om vi gör ett jobb åt en privatkund så åker jag och en kollega ut till kunden där vi sedan beskär eller fäller efter deras önskemål. Om man gör ett jobb för exempelvis länsstyrelsen så har jag och mina kollegor uppstart tillsammans med en biolog eller ekolog där vi går igenom uppdraget. Oftast håller den typen av projekt på lite längre och vi är oftast tre eller fyra personer som arbetar tillsammans.
Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Att klättra i riktigt stora gamla träd i natursköna miljöer är fantastiskt roligt! Sen är ju kollegorna väldigt viktiga. Jag har turen att jobba i en arbetsgrupp med mycket bra sammanhållning där kollegorna är mer som vänner än som kollegor.
– Det är också kul att träffa kunderna, det kan vara allt från en privatperson till en kommunekolog eller huvudträdgårdsmästaren på Drottningholms slott. Det är fantastiskt att höra om en ek som stod i 300 år innan kunden flyttade till platsen och att trädet är viktigare än huset.
Varför ville du läsa programmet?
– Jag kände till programmet sedan tidigare eftersom min bror och några kollegor gått programmet på den tiden den gavs som YH-utbildning. Det var när jag jobbade på ett garden center och lärde känna personer som gått olika gröna utbildningar jag förstod att man kunde bli arborist och få betalt för att klättra i träd vilket lät fantastiskt. Jag kontaktade ett företag i arboristbranschen och sa att jag ville jobba som arborist, då fick jag rådet att utbilda mig och att läsa en bred utbildning med ekologi, artkännedom och marklära eftersom de ville ha folk med ett helhetsperspektiv. Det är där jag jobbar idag.
Vad från utbildningen har du mest nytta av i ditt arbete?
– Ett enkelt svar på den frågan är att jag fick med mig artkunskap och en del ekologi från programmet. Jag fick också med mig det kritiska tänkandet och att vara källkritisk, det genomsyrar allt man gör. En annan viktig del är att jag känner mig mer självsäker efter att ha läst programmet eftersom jag fick en trygg kunskapsbas som jag kan luta mig mot.
Varför ska man välja att läsa en trädgårdsmästarutbildning i tre år i stället för kortare utbildningar?
– Det uppenbara svaret är att du får högskolepoäng vilket ger fler karriärmöjligheter. För mig handlade det om att läsa en utbildning där man utöver hantverket också teoretiserar, där man reflekterar över varför man gör på ett visst sätt, vad det leder till och hur man kan använda det vidare. Det ger ett djup till det gröna området och gör även att man blir bra på att lära ut sitt hantverk till andra. Tre års studier gör också att man får tid att landa i yrket, lära sig hantverket och se bredden av möjligheter som man har när man är klar.
– För mig så är det faktum att Göteborgs universitet sysslar med hållbar utveckling en så himla viktig bit. I utbildningen lärde vi oss hur vi bär med oss traditionerna och skapar något vettigt för framtiden, något som blir extra viktigt i tider av klimatomställning och när det är oroligt i omvärlden.
Har du något tips till nya studenter?
– Var inte rädd för att det är en akademisk utbildning, det är inte så svårt som det kan verka. Man ska lära sig när man är där och inte kunna allt redan när man börjar.
Fakta
Namn: Dennis Zaloga
Jobb: Arborist på Trädmästarna i Stockholm. Läser masterprogrammet i kulturvård parallellt med arbetet.
Utbildning: Trädgårdens och landskapsvårdens hantverk (examen 2020)
Uppsatser: Morfologiska egenheter och vegetativa förökningsmetoder - en studie av ormbunksväxter (kandidatuppsats)