"Det fantastiska och fascinerande med ekonomi är att det finns överallt i vår vardag och i det omgivande samhället!"
Jonathan Taimory läste ekonomprogrammet på Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg. Att han skulle läsa ekonomi på universitetet var givet men vilket lärosäte han skulle välja var han däremot inte helt säker på. Efter ett studiebesök på Handelshögskolan stod det klart, utöver att han fick ett bra intryck av utbildningen kändes atmosfären tilltalande och det nära samarbetet med näringslivet avgjorde. Idag läser han sin första termin på Ekonomie kandidatprogrammet.
Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?
-Med tanke på omständigheterna med Covid-19 så är skoldagarna för tillfället dessvärre lite annorlunda både för oss studenter och våra lärare. Tillsammans tycker jag ändå att vi försöker lösa situationen på bästa sätt för alla parter. Men en vanlig skoldag för min del brukar börja med att jag kollar lite föreläsningar eller läser därefter brukar jag äta frukost. Efter frukosten är det återigen dags för att kolla föreläsningar. Efter föreläsningarna gillar jag att läsa innehållet föreläsningarna har baserats på lite mer utförligt för att få ytterligare förståelse. Det är sedan dags för lunch och därefter brukar jag försöka varva uppgifter med att diskutera innehållet med några av mina kurskamrater, det hjälper mig att lära mig bättre. Det är vanligtvis så en dag ser ut för min del men givetvis kan det skilja sig lite från dag till dag och också beroende på kurs.
Hur gick du tillväga när du valde vad du skulle plugga?
-Jag har sedan gymnasiet varit väldigt säker på att det är ekonomi jag ska läsa och detta underlättade ju självklart valet av studier. För min del var det faktiskt mer en fråga om vilket lärosäte jag skulle välja. Vi var bland annat på studiebesök på Handelshögskolan Göteborg och jag fick direkt ett väldigt gott intryck av hela skolan. Jag fick intrycket av att utöver en trevlig och stimulerande miljö så hade också skolan ett nära samarbete med näringslivet vilket jag personligen tycker är en viktig aspekt.
Hur blev du intresserad av att studera ekonomi?
-Jag har så länge jag kan minnas alltid varit intresserad av ekonomi. Det fantastiska och fascinerande med ekonomi är att det finns överallt i vår vardag och i samhället. Det finns helt enkelt på så många olika plan och påverkar oss oerhört mycket, jag tror också det va den främsta orsaken till att mitt intresse föddes och växte. Ekonomi är därmed också ett väldigt brett ämne vilket också är positivt då det öppnar upp enormt många möjligheter efter studierna.
Var det något som du inte var förberedd på, när du började på Handelshögskolan?
-Jag var väl kanske inte helt förberedd på allt det administrativa och systemen vi arbetar i. Men detta tog bara någon dag att komma in i och dessutom finns det väldigt bra hjälp att tillgå från skolans sida gällande detta så det var inga konstigheter. Utöver detta kände jag mig väldigt förberedd vilket såklart är tacksamt.
Varför skulle du rekommendera andra studenter att söka till Handelshögskolan Göteborg?
-Jag skulle rekommendera andra studenter att söka till Handelshögskolan Göteborg då det är skola med ambitiösa studenter, kompetenta och duktiga lärare samt en nära kontakt med näringslivet. Skolan erbjuder också utlandsstudier och har ett samarbete med 160 partneruniversitet vilket för min del var ett stort plus i kanten.
Hur har det funkat med onlineundervisningen?
-För min del har det såklart varit väldigt tråkigt med onlineundervisning speciellt när man läser första terminen. Då det är externa faktorer som påverkar detta finns det inte så mycket att göra förutom att göra det bästa av situationen och det tycker jag det känns som att både vi studenter och lärare eftersträvar. Personligen har jag försökt studera med andra kurskamrater då jag tycker det underlättar studierna, tack och lov finns det ju idag verktyg för att göra detta även om man inte träffas fysiskt. Så jag får ändå säga att det har fungerat bra med tanke på omständigheterna.
Vad har varit roligast på din utbildning än så länge?
-Det roligaste hittills har varit att känna sig att man ständigt lär sig nya saker som man faktiskt har nytta av och kan applicera i det verkliga livet. Kunskapen och hela utbildningen känns verkligen meningsfull och stimulerande och den känslan har nog har varit det roligaste hittills.
Vilka är de största utmaningarna när man läser Ekonomie kandidatprogrammet?
-Den största utmaningen jag märkt av än så länge är att kurserna vi läst på programmet hittills har varit ganska korta och därmed intensiva. Det gäller därför att vara alert och vara med redan från start.
Har du något tips till någon som funderar på att läsa Ekonomie kandidatprogrammet?
-Mitt tips till de som är intresserade av att läsa Ekonomie kandidatprogrammet är kolla in hemsidan och läsa på lite om vad det innebär och vilka möjligheter det ger. Det kan också vara bra att försöka prata med någon som läser eller läst programmet för att få ytterligare insikt.
Vad vill du jobba med efter examen?
-I dagsläget är jag mest intresserad av den finansiella delen inom ekonomi så tanken är väl förmodligen att jobba inom den sektorn efter examen. Men givetvis finns det även andra delar inom ekonomiämnet som jag har funderat på. Som jag nämnde tidigare öppnar ju utbildningen upp för många trevliga jobb så vad det blir exakt får tiden helt enkelt utvisa.
Vad är det bästa med att vara student i Göteborg?
-Det bästa med att vara student i Göteborg är kombinationen mellan storstadslivet och studentlivet det blir helt enkelt en trevlig balans. Man får det bästa av två världar.