Länkstig

Det här läser du på masterprogrammet i bioinformatik

Masterprogrammet i bioinformatik består av fyra rekommenderade kurser, ett bioinformatiskt examensarbete och eventuellt ytterligare fördjupningskurser under andra året ifall ditt examensarbete omfattar mindre än 60 högskolepoäng.

För att nå en masterexamen krävs godkända kurser inklusive ett godkänt examensarbete om sammanlagt 120 högskolepoäng.

Rekommenderad studiegång

År 1

BIO511 - Bioinformatik inom genomik, 15 högskolepoäng
Du lär dig att tillämpa bioinformatiska metoder för sekvensanalys för att förstå evolution och funktion hos genom-, gen- och proteinsekvenser. Under kursen får du en introduktion till grunderna i programmeringsspråket Phyton samt sekvenserar och analyserar ett bakteriegenom på egen hand. Inga förkunskaper inom programmering behövs.

Läs mer om kursen Bioinformatik inom genomik

 

BIO512 - Bioinformatik inom RNA- och proteinanalys, 15 högskolepoäng
Du lär dig att använda bioinformatiska metoder och att skriva egen kod för att utföra analyser. Fokus ligger på att du

  • utvecklar din förmåga att hantera stora mängder data från genexpression (transkriptomik) och proteinsekvensanalyser på ett bioinformatiskt sätt.
  • förstår transkription- och translationsprocesser hos prokaryota och eukaryota organismer för att kunna tolka den data du studerar.

Läs mer om kursen Bioinformatik för RNA- och proteinanalys

 

BIO442 - Evolutionär genomik, 15 högskolepoäng
Du får kunskap om

  • populationsgenetik: förstå genetiska skillnader inom och mellan populationer
  • molekylär evolution: tolka små förändringar i DNA, RNA och proteiner
  • fylogeni: undersöka relationen mellan arter, populationer och gener
  • genomevolution: förstå stora förändringar i arvsmassan.

Du lär dig att hantera, tolka och förstå stora mängder DNA-data och avgöra vad som är bra, dåligt och neutralt.

Läs mer om kursen Evolutionär genomik

 

BIO513 - Systembiologi, 15 högskolepoäng
Du fördjupar dig i programmering, matematisk modellering och AI/maskininlärning med biologiska nätverk för exempelvis proteiner och ämnessättningsprodukter. Vid kursens slut kommer du att kunna hantera komplexa biologiska frågeställningar med hjälp av moderna beräknings- och modelleringsstrategier.

Läs mer om kursen Systembiologi

Om du redan har läst någon av ovanstående kurser eller motsvarande, får du stöd av studievägledaren för att hitta det bästa alternativet för din önskade utbildningsprofil.

 

År 2

Under det andra året gör du ett bioinformatiskt examensarbete på 30, 45 eller 60 högskolepoäng i en av våra forskargrupper, inom industri eller vid en myndighet.

Väljer du att göra ett examensarbete på 60 högskolepoäng, behöver du inte ta fler fördjupningskurser efter det första året.

Om du gör ett examensarbete på mindre än 60 högskolepoäng, behöver du läsa ytterligare valfria fördjupningskurser motsvarande de poäng som saknas för att ta ut en masterexamen. Du kan välja att fördjupa din kunskap inom ett specifikt bioinformatiskt område eller bredda din profil genom att lägga till andra naturvetenskapliga, medicinska eller biotekniska ämnen i din studieplan. Du kan också studera andra ämnen, till exempel ekonomi, juridik eller ledarskap, och skapa en tvärvetenskaplig examen som är unik på arbetsmarknaden.