Det här läser du som geografilärarstudent
Som lärare inom geografi behöver du ha ett spektrum av geografiska vetenskaper i din verktygslåda. Alla ämneslärarstudenter läser de tre första kurserna om totalt 60 hp. Gymnasielärarstudenter läser dessutom ytterligare två kurser om totalt 30 hp. På den här sidan hittar du korta beskrivningar av kurserna.
Programinnehåll
Observera att det är två olika kursplaner, beroende på om du läser mot gymnasiet eller 7-9. Innehållet är dock detsamma och kurserna läses gemensamt.
Geografi 1: Jordens egenskaper, kulturgeografiska perspektiv och verktyget GIS. (L9GE11/LGGE11) 30 hp
I den första kursen ges en introduktion till geografiämnet där grundläggande naturgeografi och kulturgeografi har egna delkurser. Det ingår en delkurs om geografiska informationssystem (GIS). 5 hp ämnesdidaktik ingår i kursen.
Kursplan (L9GE11/LGGE11) 30 hp (PDF)
Delkurs 1
Naturgeografi omfattar första halvan av terminen. Här får du grundläggande geovetenskap såsom geologisk historia, tektonik, kontinentaldrift och kunskap om mineral och bergarter. Geomorfologi och klimatologi ingår också. I kursen ingår en tvådagars exkursion som typiskt har gått längs kusten ner till Skåne.
Delkurs 2
Kulturgeografiska begrepp med fokus på befolkning är på 7.5 hp och ger kunskap om och förmågan att kunna förstå, beskriva och använda sig av kulturgeografiska begrepp, med huvudsakligt fokus på befolkningsgeografi.
Delkurs 3
Geografiska Informationssystem (GIS) IS är en kurs på 7.5 hp. GIS är ett kraftfullt verktyg för att bearbeta, analysera och visualisera geografisk data och framställa tematiska kartor.
När går kursen?
Huvudämne: År 1 vårtermin
Andraämne: År 2 vårtermin
Geografi 2: Globala Syd & hållbar utveckling i ett regionalgeografiskt sammanhang (L9GE21/LGGE21), 15 hp
I kurs två fokuserar vi på regionala och globala skillnader i världen. Ett regionalgeografiskt arbete genomförs. Kursen innehåller tre delkurser. 2 hp ämnesdidaktik ingår i kursen.
Kursplan L9GE21/LGGE21 15 hp (PDF)
Delkurs 1
Utbildning och utveckling i det Globala Syd behandlar frågor om relation mellan utbildning och utveckling, vilka faktorer som påverkar tillgången till utbildning i olika geografiska sammanhang och för olika grupper i det Gobala Syd. Vi tittar också på aktuella trender som berör utbildningsplaneringen i det Globala Syd.
Delkurs 2
Regionen som studieområde binder samman de olika delmomenten från Geografi 1 och Geografi 2. Utgångspunkten är att analysera olika regioner och följa förändringsprocesser i landskapet utifrån både natur- och kulturgeografiska perspektiv.
Delkurs 3
Geografididaktik pågår parallellt över de två första delkurserna och kopplar ihop ämneskunskaperna med didaktiska moment.
När går kursen?
Huvudämne: År 2 hösttermin
Andraämne: År 3 hösttermin
Geografi 3: Klimatförändringar ur ett geografiskt perspektiv, inklusive exkursion till Spanien (LGGE31), 15 hp
I denna kurs studeras klimatförändringar ur ett geografiskt perspektiv samt människans aktiviteter på jorden. Ett antal specifika frågeställningar diskuteras, som till exempel vattenresurser, ökenspridning, försurning av haven, migration, föroreningar, urbanisering och dess effekter på samhället. Kursen innehåller en exkursion till Medelhavsregionen. 4 hp ämnesdidaktik ingår i kursen.
När går kursen?
Huvudämne: År 3 hösttermin
Andraämne: År 4 hösttermin
Geografi 4: Ekonomisk- och välfärdsgeografi (LGGE41), 15 hp
I denna kurs studeras välfärdens geografier och ekonomisk geografi. Kursen innehåller tre delkurser. 2 hp ämnesdidaktik ingår i kursen.
Delkurs 1
Välfärdens geografier ger kunskaper om rumsliga aspekter av människors välfärd. Välfärdsbegreppets innehåll diskuteras utifrån begreppet livchanser, som rymmer både sociala och rumsliga aspekter. Vidare diskuteras geografiska aspekter av välfärdssamhället, med utgångspunkt i en svensk kontext och utifrån den klassiska välfärdsgeografiska frågan: vem får tillgång till vad, var och varför?
Delkurs 2
Ekonomisk geografi syftar till att ge kunskap om och förmåga att kritiskt och självständigt analysera företeelser inom ekonomisk geografi. Ekonomiska aktiviteter, processer och relationer har rumsliga dimensioner och dessa hanteras som geografiska utmaningar med sociala, ekonomiska, etiska och miljöanknutna aspekter. Ekonomisk geografi inbegriper vägandet av olika intressen; mark-, luft- och vattenresurser, risker, konflikter, jämlikhet, samhällsplanering, boende, transporter och demokratiska värden.
Delkurs 3
Didaktik pågår parallellt över de två övriga delkurserna och binder samman ämneskunskaperna med didaktiska moment.
När går kursen?
Huvudämne: År 3 vårtermin
Andraämne: År 4 vårtermin
Geografi 5: Geografiska utmaningar (LGGE50/LGGE55), 15 hp
I denna kurs undersöks geografiska utmaningar med fokus på plats, landskap, kultur, natur, hållbarhet och exkursionen som utgångspunkt för lärande. I kursen ska studenterna utforma undervisningsmaterial som kan användas i skolans undervisning på relevant nivå. Ett viktigt inslag är GIS för datainsamling, analys och presentation av arbetet.
Kursplan LGGE50/LGGE55 15 hp (PDF)
När går kursen?
Huvudämne: År 4 hösttermin