Efter studierna
Efter att du studerat klart och blivit godkänd på alla examinationsmoment på ett utbildningsprogram hos oss kan du ansöka om legitimation hos socialstyrelsen. Du har då behörighet att arbeta inom din profession inom hela EU. Utöver legitimationen får du också en akademisk examen. Arbetsmarknaden för vårdyrken bedöms vara fortsatt mycket god och det råder stor efterfrågan på både sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, barnmorskor och specialistsjuksköterskor.
Eftertraktad kompetens
Du som är utbildad inom ett vårdyrke är mycket eftertraktad på arbetsmarknaden och har stora möjligheter att välja vilken typ av verksamhet du vill arbeta inom. Du kan exempelvis arbeta på sjukhus, vårdcentral, företagshälsovård, privatklinik eller inom kommunen i antingen offentlig eller privat sektor. Du kan arbeta med patienter i alla åldrar och med alla möjliga typer av behov och tillstånd. Om du vill arbeta inom en mer avancerad eller högspecialiserad sjukvård kan det krävas att du har utbildning på specialistnivå, något som vi förstås också erbjuder.
Ansvarsfull roll
Att arbeta inom vården innebär ett stort ansvar. Omvårdnad omfattar både ett vetenskapligt kunskapsområde och förmågan att möta patienter grundat i en humanistisk människosyn. Den legitimerade sjuksköterskan ansvarar självständigt för kliniska beslut som erbjuder människor ökade möjligheter att förbättra, bibehålla eller återfå sin hälsa, hantera hälsoproblem, sjukdom eller funktionsnedsättning och uppnå bästa möjliga välbefinnande och livskvalitet fram till döden.
Internationellt gångbar examen
Du som vill ut i världen har goda förutsättningar att arbeta inom Norden, EU eller till exempel i projekt i utvecklingsländer. Din akademiska examen gör att du också är behörig att söka vidare studier på avancerad nivå eller forskarnivå på universitet över hela världen.
Vill du bli forskare?
Efter att du är klar med grundutbildning och utbildning på avancerad nivå så kan du även doktorera i vårdvetenskap. Det innebär att du går en forskarutbildning där du dels läser kurser och dels skriver en avhandling. Läs mer här.
Många dörrar står öppna
Att ha en utbildning i vårdvetenskap är en bra start på ett yrkesliv som är både meningsfullt, spännande, roligt och varierande. Du kommer att arbeta med människor med allt vad det innebär och du kommer att ha en väldigt värdefull kompetens.
Du som vill vidare i karriären har mängder med möjligheter och val till utveckling och vidareutbildning. Utöver specialisering inom något vårdområde så kan du utveckla dig inom exempelvis verksamhetsutveckling eller ledarskap.
Arbetstider
Eftersom sjukhus och delvis även kommunal vårdverksamhet är bemannade dygnet runt, innebär det de som väljer att arbeta där kan få arbetstider under både dagtid, kvällar och helger. Vårdpersonal som arbetar på en mottagning arbetar oftast dagtid.
Löner
För aktuell lönestatistik, se tabeller här
Efter sjuksköterskestudier:
Att främja hälsa och förebygga ohälsa är fundamentalt i sjuksköterskors arbete. Att arbeta inom som sjuksköterska är brett och kan innebära allt från högteknologiska arbetsuppgifter på intensivvårdsavdelning till läkemedelsbehandling och stödjande samtal med patienter. Grundutbildade sjuksköterskor kan välja mellan många olika arbetsplatser, oftast på sjukhusens vårdavdelningar, inom den kommunala äldreomsorgen, på vårdcentraler eller privata läkarmottagningar.
Arbetsuppgifterna varierar beroende på vilken arbetsplats man arbetar på och om man är specialistsjuksköterska eller inte. Men generellt är det sjuksköterskan som leder och planerar omvårdnadsarbetet, ansvarar för medicinering, provtagning, sårvård, vissa undersökningar och för journalanteckningar över patienternas tillstånd. På exempelvis en vårdcentral ingår även ofta arbete med telefonrådgivning och bedömning om patienten ska vänta, boka ett läkarbesök eller söka vård akut.
Det finns också arbetsuppgifter utanför den direkta vården. Man kan till exempel arbeta med utredningsarbete eller annan typ av administration inom kommun, region eller exempelvis inom läkemedelsindustrin.
Sjuksköterskor kan specialisera sig inom olika områden, med eller utan att gå en specialistsjuksköterskeutbildning.
Efter röntgensjuksköterskestudier
Att arbeta som röntgensjuksköterska innebär dels att undersöka till exempel lungor och brutna ben genom röntgen teknik men yrket omfattar mycket mer än så. Optimering av bilder, att ta bästa möjliga bild till lägsta stråldos och att undvika onödiga undersökningar är också röntgensjuksköterskans ansvar. Arbetsuppgifterna tangerar ibland andra professioner och röntgensjuksköterskor arbetar tätt med exempelvis operations-/medicin-/kirurgsjuksköterska och biomedicinska analytiker.
Här är några exempel på vad röntgensjuksköterskan kan arbeta med
- Angio/interventioner: behandling av exempelvis benkärl/hjärtinfarkter, dränage, kärlplastik
- CT (datortomografi/skiktröntgen): tar fram mycket detaljerade röntgenbilder av kroppens organ. Används för att guida vid tagning av prover/biopsier från buk/lungor/skelett. Kan upptäcka sjukdomar och skador på exempelvis huvud, bröstkorgen eller buken.
- MR (magnetkamera) kan ta bilder av nästan alla organ i kroppen. Kan upptäcka sjukdomar på t.ex. huvud, bröstkorgen eller buken.
- Skelettröntgen. Avbildar skelettet; artros och frakturer. Lungundersökningar kan göras på röntgen- intensivvårds- eller neonatalavdelning.
- Ultraljud. En ultraljudsundersökning kan användas vid cellprovtagning och vävnadsprover och drän samt vid olyckor. Undersöker hals/buk/kärl
Efter barnmorskestudier:
En legitimerad barnmorska har ett självständigt arbete och möter människor i olika åldrar genom hela livet. Fokus ligger ofta på kvinnan men i yrkesutövningen ingår även barnet och familjen, ungdomar, unga vuxna och äldre kvinnor.
Barnmorskor ansvarar för vården av den blivande mamman och barnet före, under och efter en förlossning. I arbetet ingår bland annat att göra undersökningar, vara ett stöd för kvinnan och ge smärtlindring vid behov. Barnmorskor arbetar också med preventivmedelsrådgivning, abortvård, gynekologiska hälsokontroller, ultraljud, behandling vid barnlöshet, utbildning och information kring amning och sex- och samlevnadsfrågor.
Vid en graviditet gör barnmorskan undersökningar för att kontrollera hur mamman och det väntade barnet mår. Barnmorskan stödjer, utbildar och informerar de blivande föräldrarna om graviditet och föräldraskap.
På en förlossningsavdelning ansvarar barnmorskan för stöd och vård av mamman under hela förlossningen och de första timmarna efter att barnet är fött. Kvinnan undersöks och barnets hjärtljud kontrolleras. Barnmorskan ger kvinnan smärtlindring vid behov, samt instruktioner och stöd till kvinnan under hela förlossningen. På en BB-avdelning arbetar barnmorskan med eftervård och amningsrådgivning. Även på BB undersöker barnmorskan barnet och ger mamman omvårdnad, vård och behandling.
Barnmorskan ger även råd och svarar på frågor om sex- och samlevnad, preventivmedel och sexuellt överförbara infektioner. Detta görs på barnmorskemottagningar, på mottagningar för kvinnor och män, samt på ungdomsmottagningar. Barnmorskan arbetar också med förskrivning och rådgivning om preventivmedel till kvinnor.
Efter specialistsjuksköterskestudier
Specialistsjuksköterskan har djupare kunskaper om evidens, forskningsmetoder och utvärderingsinstrument med inriktning mot ett specifikt vårdområde. Som specialistsjuksköterska ansvarar du för att utveckla verksamheten, identifiera och implementera förbättringar. Specialistsjuksköterskor arbetar även med omvårdnad och för att ge en så säker vård som möjligt.