Ekonomisk geografi: Europas ekonomiska geografi
Om utbildningen
Om ekonomisk geografi
När du läser ekonomisk geografi får du lära dig om hur platser, regioner och länder förändras och integreras, ofta som en del av den globala utvecklingen. Du får kunskap och verktyg som kan användas för arbete med omvärldsanalys på både mikro- och makronivå. Kunskaper i omvärldsanalys är viktigt för dig som vill arbeta med strategi- och framtidsarbete inom näringslivet eller med näringsutveckling och planering på kommunal, regional eller nationell nivå.
Länk till kursplan.
Kursinnehåll
Kursen syftar till att ge en bred beskrivning och analys av de ekonomisk-geografiska och geopolitiska förutsättningarna i dagens Europa, på supranationell, nationell och regional nivå. Fokus kommer att ligga på medlemsländerna i Europeiska Unionen (EU), medlemmar av EES/EES och EFTA, samt EU:s kandidatländer och deras regioner.
Den institutionella och ekonomiska strukturen i EU beskrivs, i synnerhet processen för att skapa den europeiska inre marknaden, inklusive t.ex. minskning av fysiska, tekniska, fiskala och kognitiva barriärer mellan medlemsstaterna. EU: s politik diskuteras, med fokus på EU:s strukturpolitik som syftar till att ta bort de ekonomiska, sociala och regionala skillnaderna i Europa.
Centrala begrepp inom ekonomisk geografi kommer att diskuteras under kursen.
Behörigheter och urval
Behörighet
Genomgångna kurser om 30 högskolepoäng inom det samhällsvetenskapliga utbildningsområdet.
Urval
Högskolepoäng, max 165 hp.
Så är det att plugga
Lokaler
Större delen av Handelshögskolans verksamhet finns på Vasagatan 1, men vi har också lokaler på Viktoriagatan 13. I lokalerna på Vasagatan 1 finns dessutom ekonomiska biblioteket, som är flera våningar högt och har många studieplatser.