Ekotoxikologi med fysiologisk inriktning
Kort om kursen
Detta är en fördjupningskurs i biologi och miljövetenskap som vänder sig till dig som vill komplettera och fördjupa dina kunskaper i ekotoxikologi främst på cell- och individnivå, men behandlar även vissa aspekter på molekylär- och populationsnivå.
Kursen är laborativ och avser att ge inblick i olika ekotoxikologiska tester bland annat för övervakning av miljön. Kursen är inriktad både mot akvatisk och terrester miljö och i kursen ingår djurexperimentell metodik.
Om utbildningen
Kursen behandlar toxikologiska och ekotoxikologiska principer, mätmetoder, effekter och verkningsmekanismer med tyngdpunkt på individnivån, samt testning för subletala toxiska effekter såsom förändringar i tillväxt, reproduktion och vävnadsskador.
Kursen behandlar även toxiska effekter på suborganism-nivå. Det inkluderar studier av förändringar av genutryck såsom av enzymer och metaboliter och dithörande funktioner och regleringar. Avsikten är att ge kunskaper om toxiska ämnens molekylära mekanismer.
Effekter på supraorganismnivå inkluderar förändringar i fenotyp och genotyp, samt fysiologisk kondition hos individerna i en population.
Kursen är laborativ och avser att ge inblick i olika ekotoxikologiska tester bland annat för övervakning av miljön. Kursen är inriktad både mot akvatisk och terrester miljö. Den kommer även att ge en orientering om miljögifters källor, transport, fördelning, nedbrytning och fastläggning i miljön.
Kurslitteraturen hittar du via denna länk, som går till kurssidan på Studentportalen.
Behörigheter och urval
Behörighet
Minst 90 hp i naturvetenskapliga ämnen (biologi, kemi, ekologi, geovetenskap, miljövetenskap eller marina vetenskaper) med minst 30 hp i biologi och 30 hp i kemi, alternativt 60 hp i biologi, eller motsvarande. Kursen ES1305, 15 hp kan räknas som biologi eller kemi. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Engelska 6/Engelska B.
Urval
Högskolepoäng, max 165 hp.
Rekommenderad studiegång
Så är det att plugga
Undervisningen
Detta är en experimentellt inriktad kurs och den del av kursen som täcks av kurslitteraturen, inhämtas väsentligen genom självstudier. Som komplement till kurslitteraturen tar undervisningen upp principer och svårare avsnitt.
Lokaler
Undervisningen bedrivs i byggnaden Natrium, på Medicinareberget i Göteborg (Medicinaregatan 7B).