Kursplan

Estetik och modernitet

Kurs
IL2115
Avancerad nivå
7,5 högskolepoäng (hp)

Om kursplanen

Diarienummer
2023/2261
Ikraftträdandedatum
2025-01-20
Beslutsdatum
2024-06-12
Gäller från termin
Vårterminen 2025
Beslutsfattare
Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion

Kursens moduler

Estetik och modernitet, 7,5 Högskolepoäng

Inplacering

Kursen ges som fristående kurs.

Behörighetskrav

Avslutade kurser om minst 180 hp på grundnivå, varav minst 90 hp med progression i något ämne där det ingår ett kandidatexamensarbete om minst 15 hp. Behörig är också den som har motsvarande utländsk utbildning eller som har motsvarande förkunskaper enligt tidigare studieordning. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Sv 3 och Eng 6.

Innehåll

Kursen studerar idéer inom det estetiska fältet i modern tid genom att fokusera på ett litet urval källtexter som haft betydande verkningshistoria. Dessa källor diskuteras ingående på seminarier, ledda av lärare.

Genom att begränsa källorna såväl numerärt som kronologiskt syftar upplägget till fördjupat tolkningsarbete, i kontrast till det slags övergripande och heltäckande ambition som i regel kännetecknar introduktionskurser i estetikens idéhistoria.

Den fokuserade läsarten och den dialogiska kunskapsbildningen struktureras tematiskt genom historiska kontextualiseringar av relevans för den valda primärlitteraturen, där intresse fästs vid den estetiska diskursens betydelse för modernitetens kultur och tankeliv.

Mål

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

Kunskap och förståelse

• redogöra för centrala tankegångar och begrepp i specifika historiska källtexter

• initierat orientera sig i den estetiska idé- och begreppsbildningen i modern tid

Färdighet och förmåga

• relatera historiskt källmaterial till specifika estetisk-teoretiska perspektiv och till vidare kulturella kontexter i modern tid

• muntligt presentera självständiga reflektioner kring källtexter under en serie seminarier med progressiv fördjupning

• skriftligt presentera en vederhäftig och avancerad analys av en historisk källtext inom det estetiska fältet

Värderingsförmåga och förhållningssätt

• visa insikt om maktstrukturer och ideologiska förhållanden som det estetiska fältet är inbegripet i

• kritiskt jämföra och bedöma olika traderade tolkningar av historiska källor i estetikens moderna diskurs

Hållbarhetsmärkning

Ingen hållbarhetsmärkning.

Former för undervisning

Undervisningen består av föreläsningar och seminarier, där stor vikt läggs vid studentens aktiva deltagande. Obligatorisk närvaro gäller för kursens seminarier.

Undervisningsspråk: svenska.

Examinationsformer

Kursen examineras genom individuella skriftliga och muntliga uppgifter. Vid eventuell frånvaro från obligatoriska moment ska studenten göra en kompletteringsuppgift i enlighet med lärares anvisningar.

Student är skyldig att behålla en kopia på skriftliga hemuppgifter tills de är betygsatta och återlämnade.

Den som lämnar in hemuppgift efter stipulerad tid har inte rätt att få den bedömd, utan får gå upp vid ordinarie omtentamen alternativt få en ny tentamen sig förelagd vid ett annat tillfälle.

För student som underkänts i tentamen ges möjlighet till förnyat prov vid högst fyra tillfällen.

Om student som underkänts två gånger på samma examinerande moment önskar byte av examinator inför nästa examinationstillfälle, bör sådan begäran inlämnas skriftligt till institutionen och ska bifallas om det inte finns särskilda skäl däremot (HF 6 kap 22§).

Om student fått rekommendation från Göteborgs universitet om särskilt pedagogiskt stöd kan examinator, i det fall det är förenligt med kursens mål och förutsatt att inte orimliga resurser krävs, besluta att ge studenten en anpassad examination eller alternativ examinationsform.

I det fall en kurs har upphört eller genomgått större förändringar ska student garanteras minst tre examinationstillfällen (inklusive ordinarie examinationstillfälle) under en tid av minst ett år, dock som längst två år efter det att kursen upphört/förändrats.

Betyg

För betyget Godkänd krävs aktiv närvaro på kursens obligatoriska moment samt godkända inlämningsuppgifter. För betyget Väl Godkänd krävs att studenten på ett synnerligen självständigt och kritiskt reflekterande sätt har visat kunskaper, färdigheter och värderingsförmåga i enlighet med kursens mål.

Betyget Godkänd kan inte ändras till Underkänd på studentens begäran. En student som godkänts på tentamen får inte delta i ny examination för högre betyg. Student har inte heller rätt att återkalla en inlämnad tentamen för att undvika betygsättning.

Examinator har möjlighet att begära in kompletteringar av tentamen för betyget Godkänd. Kompletteringsuppgiften ska i sådana fall delges studenten skriftligt och göras inom av läraren utsatt tid.

För slutbetyget Väl Godkänd krävs Väl Godkänd på skriftlig tentamen.

Kursvärdering

Institutionen ansvarar för att kursvärdering genomförs i enlighet med styrdokumentet för kursvärdering vid Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion.

Resultatet och eventuella förändringar i kursens upplägg ska förmedlas både till de studenter som genomförde värderingen och till de studenter som ska påbörja kursen.

Övriga föreskrifter

Utöver angivna lärandemål ska studenten inom kursen, när så är relevant, uppmuntras göra bedömningar med avseende på jämställdhets- och likabehandlingsaspekter, samt medvetandegöra och problematisera ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar utveckling.