Länkstig

Evolutionär biologi

Kurs
BIO217
Grundnivå
15 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Engelska
Start/slut
-
Ansökningsperiod
-
Anmälningskod
GU-11218
Ansökan stängd

Kort om kursen

På den här kursen får du lära dig evolutionens grunder och de processer som påverkar arter och populationer i kortare och längre perspektiv. Du får även kunskap om metoder för att kartlägga evolutionära mönster.

Om utbildningen

Kursen ger grundläggande kunskap om evolutionära mönster och processer med exempel från olika nivåer av biologisk organisation (molekyler, organismer, populationer, arter och högre taxa). Undervisningen ger exempel på evolution inom många olika livsformer såsom bakterier, arkéer, "protister", svampar, växter och djur, och inom olika typer av habitat (akvatiska och terrestra, naturliga och antropogena).

Utvecklingen av livets träd genom olika geologiska tidsåldrar, och de metoder som används för att spåra denna utveckling är en central del av kursen. En annan viktig del är förståelsen för de evolutionära processer som påverkar arter och populationer över korta tidsintervall (generationer), och de metoder som används för att studera sådana förlopp.

I kursen beskrivs också konsekvenser av biologisk evolution i det moderna mänskliga samhället, såsom utveckling av bakterieresistens, förmågan till anpassning av arter under miljöförändringar, samt genetiska effekter av avel och växtförädling. Kursen innehåller moment om betydelsen av evolution för människan i samhället.

Kurslitteraturen hittar du via denna länk, som går till kurssidan på Studentportalen.

Behörigheter och urval

Behörighet

För tillträde till kursen krävs:

Alternativ 1: Genomgångna baskurser i biologi omfattande 60 hp i ämnesområdena cellbiologi, molekylär genetik, evolution, botanisk och zoologisk fysiologi, ekologi samt biodiversitet och systematik, eller motsvarande, varav minst 45 hp måste vara godkända.

Alternativ 2: Godkända kurser inom det första året på det naturvetenskapliga kandidatprogrammet i miljövetenskap, Göteborgs Universitet, samt ytterligare en 15 hp baskurs i biologi, eller motsvarande.

Alternativ 3:90 hp godkänt av 120 hp på kurser inom de två första åren på Marin vetenskap, kandidatprogram, Göteborgs universitet eller motsvarande.

Dessutom krävs Engelska B/6

Urval

Högskolepoäng, max 165 hp.

Så är det att plugga

Undervisningen

Undervisningen är både teoretiskt och praktiskt inriktad och sker i form av föreläsningar, laborationer, exkursioner/fältstudier och grupparbeten.

Lokaler

Undervisningen bedrivs i byggnaden Natrium, på Medicinareberget i Göteborg (Medicinaregatan 7B), samt med en fältvecka på Tjärnö.