Examensarbetet blev inkörsporten till första jobbet
Efter att ha läst kandidatprogrammet i fysik och en ettårig master i fysik vid Göteborgs universitet fick Ingemar jobb på RISE. Hans examensarbete som handlade om solceller blev en inkörsport till hans första jobb på SP (nuvarande RISE), där han fick jobb inom en satsning på just solceller.
Namn: Ingemar Svensson
Utbildning och examensår: Fysikprogrammet och Master of Physics (one year), examensår 2010.
Nuvarande arbetsplats: RISE Research Institutes of Sweden
Jobbar som: Provningsingenjör/TIC Ingenjör
Vad gör du på jobbet?
- Jag jobbar på RISE, på avdelningen Mätteknik i en grupp som utgör riksmätplatsen för fotometri och radiometri.
Vilken nytta har du av utbildningen i ditt jobb?
- Eftersom vi jobbar direkt med SI-enheterna (internationella måttenhetssystemet) och deras definitioner så använder vi grundläggande och direkt applicerad fysik. En bred och god förståelse för olika storheter är en förutsättning. Mer specifikt så är även experimentell vana samt instrumentstyrning en viktig del av vad vi gör. Min grupp består nästan uteslutande av personer med fysikbakgrund och en person som är fysikalisk kemist.
Har du några tips till nuvarande studenter som studerar fysik?
- Om du vill jobba experimentellt så är det väldigt bra att behärska instrumentprogrammering. Det är populärt just nu med digitalisering och automatisering av mätningar, så det är meriterande att behärska LabView och Python eller liknande programmeringsspråk.
Hur var övergången från studier till arbetslivet för dig?
- Jag fick min tjänst genom en spontanförfrågan som jag skickade till just avdelningen mätteknik på vad som då hette SP (numera RISE). Fotometri och Radiometrigruppen nappade på förfrågan eftersom man behövde någon med bakgrund inom solceller för en satsning man höll på med. Mitt examensarbete hade handlat om solceller, så det passade perfekt att jag hade skickat en förfrågan precis då.