Externredovisning i teori och praktik
Kort om kursen
Kursen behandlar externredovisning både utifrån teoretiska och praktiska perspektiv. En fördjupning sker i redovisningsregleringen av kommuners redovisning. Vidare behandlas de normativa teorierna som legat till grund för regleringens utformning och innehåll. Därutöver introduceras olika deskriptiva teorier. Dessa appliceras i syfte att förklara och förstå upprättande av externredovisning, användning av sådan redovisningsinformation samt standardsättares samt lagstiftares/normgivares agerande.
Om utbildningen
Under de senaste decennierna har den offentliga sektorns externa redovisning genomgått betydande förändringar i Sverige och många andra utvecklande länder. Kursens utgångspunkt är tagen i de nationella och internationella erfarenheterna av dessa förändringar. Exemplen är företrädesvis hämtade från den kommunala nivån.
Kursen är indelad i två delar. I den första delen sker en fördjupning i den lagstiftning och kompletterande normgivning som reglerar externredovisningen i den svenska kommunsektorn. Vidare behandlas de normativa teorier som legat till grund för regleringens utformning och innehåll. I den andra delen av kursen introduceras olika deskriptiva teorier. Dessa appliceras i syfte att förklara och förstå upprättande av externredovisning, användning av sådan redovisningsinformation samt standardsättares samt lagstiftares/normgivares agerande.
Behörigheter och urval
Behörighet
Kandidatexamen inom samhällsvetenskapliga utbildningsområden eller motsvarande svensk eller utländsk examen, med minst 60 hp inom något av ämnena företagsekonomi, förvaltningsekonomi, hälso- och sjukvårdsadministration, nationalekonomi, offentlig förvaltning. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5.
Urval
Högskolepoäng, max 165 hp.
Efter studierna
Den offentliga förvaltningen är Sveriges största arbetsplats med en stor efterfrågan på kvalificerad arbetskraft. Många offentliga arbetsgivare förväntar sig att deras medarbetare förstår de speciella villkor och regler under vilka förvaltningen arbetar.
Kursen passar därför bra för dig som tänker jobba inom det offentliga och vill förstärka dina utbildningsmeriter med kunskap om offentlig sektors externa redovisning. En fördjupning inom området skapar förutsättningar för att arbeta med bland annat redovisning och revision.
Kursen ingår i masterprogrammet i offentlig förvaltning, och om ditt intresse väcks för ämnet under kursens gång är du välkommen att söka in till detta program.
Så är det att plugga
Undervisningen
I kursen blandas undervisnings- och examinationsformer. Kursen innehåller föreläsningar, seminarier och andra examinationsmoment. Dessa omfattar både individuella uppgifter och gruppuppgifter.
Lokaler
Kursen genomförs i anslutning till Förvaltningshögskolans lokaler på Sprängkullsgatan i Haga i centrala Göteborg. Campus Haga rymmer förutom undervisningslokaler även grupprum som studenterna kan boka och ett stort antal studieplatser som studenter kan nyttja såväl vardag som helg.
I samma område ligger Samhällsvetenskapliga biblioteket där det går att låna kurslitteratur. I gemytliga Haga finns gott om caféer och ett levande studentliv. Hållplatser för spårvagn och buss finns i nära anslutning.