Favoritområden: maskininlärning och artificiell intelligens
Alex Tomescu läser andra terminen på masterprogrammet Computer Science. Ursprungligen kommer Alex från Bukarest, där han läste sin kandidatutbildning i Computer Science och han är med i GISA, en förening för möten mellan studenter från olika delar av världen i Göteborg.
– Jag hade bestämt mig för att jag ville läsa min master utanför Rumänien, jag har alltid gillat att resa och jag ville ha med mig den här upplevelsen! Utbildningssystemet i Sverige är bra och det är heller inga avgifter för studenter inom EU. Att studera här är faktiskt bättre än väntat, bland annat gillar jag att teknik är stort i Sverige!
– Jag sökte programmet i sista minuten, tre dagar innan tiden gick ut samlade jag ihop alla dokument jag behövde, förklarar Alex. Men det är ingen slump att jag valde det här spåret, båda mina föräldrar är ingenjörer och när jag var yngre spelade jag mycket dataspel och var intresserad av datorer överhuvudtaget.
Större fokus på matematik
En skillnad Alex upplever från kandidatutbildningen i Rumänien är att de där läste flera kurser under en termin, i Sverige läser de bara läser två. Kurserna är här också mer teoretiska och har ett större fokus på matte. Eftersom Alex inte hade så mycket matte med sig sedan tidigare, har han fått hitta olika metoder för att komma ikapp och bli bekväm med det. Han menar att det är en hög nivå på kurserna och att utbildningen är välorganiserad. Svårighetsgraden varierar en del från kurs till kurs och det handlar mycket om att jobba individuellt, vilket Alex uppskattar.
Mycket stor frihet att välja sina egna kurser
Något annat Alex gillar med utbildningen är friheten att till mycket stor del välja sina kurser själv om man jämför med till exempel Chalmers utbildningsprogram som har mer av ett kurspaket. Masterprogrammen inom Computer Science vid Göteborgs universitet och Chalmers samläser annars de flesta av kurserna, det är bara programuppläggen som skiljer sig åt. För Alex del har valbarheten styrt hans kursval i en tydlig riktning.
– Två ämnesområden, maskininlärning och artificiell intelligens, har vuxit fram som mina favoritämnen under utbildningen, säger Alex. Det som är spännande med dem är att de kan lösa så många och skiftande problem och att stora företag som Google och Facebook använder sig av tekniken. Det är intressant att se hur många användningsområden det finns bara inom maskininlärning: man kan förutspå människors beteende på nätet, identifiera skräppost eller analysera hur människor interagerar i sociala medier.
Praktik på Google
Alex har praktiserat under somrarna de senaste åren – bland annat på Google i två omgångar. De praktiska erfarenheterna är ett bra komplement när studierna är så pass teoretiska, anser Alex. I sommar blir det praktik i New York i ett projekt relaterat till språkigenkänning – vilket också det gränsar till området maskininlärning.
– Jag ska arbeta i ett projektteam i New York i tre månader, säger Alex. Ibland är det tröttande att studera utomlands och resa så mycket som jag gör, men det är också kul!
Vill gärna arbeta med helheten
– I framtiden kommer jag nog att bo någonstans i Europa och arbeta som mjukvaruingenjör – jag är också intresserad av projektledning och av de mer organisatoriska delarna av processen. Jag skulle jättegärna vilja arbeta med helheten – ”the big picture” helt enkelt – och det är oftast lättare i ett mindre eller ett eget företag. Om jag startar upp något eget skulle vilja fokusera på att lösa ett något specifikt och intressant problem, kanske med hjälp av maskininlärning!
Text och foto: Anna Ohlsson