Filosofi, politik och ekonomi, kandidatprogram
Kort om programmet
Filosofi, politik och ekonomi är ett tvärvetenskapligt program för dig som vill förstå och påverka samhället. Här lär du dig att analysera frågor som har stor inverkan på politiken, ekonomin och samhället, som exempelvis klimatkrisen, väpnade konflikter, finanskriser och hot mot folkhälsan. Först läser du ett grundblock i praktisk filosofi, nationalekonomi och statsvetenskap, och fördjupar dig sedan. Programmet ger dig kunskaper för en karriär inom näringsliv, offentlig sektor eller politik, samt förbereder dig för studier på avancerad nivå.
Om utbildningen
• Vad utmärker ett gott samhälle och hur hänger det samman med frågor om fördelning och rättvisa?
• Vilken roll spelar politiska institutioner, och vilket inflytande har de i samhället?
• Hur påverkar politiska beslut vår välfärd, både när det gäller konsumtion och andra aspekter av livet?
Detta tvärvetenskapliga program ger dig verktygen att förstå dessa komplexa frågor ur olika perspektiv.
Filosofi, politik och ekonomi är ett nytt program på Göteborgs universitet och bygger på den välrenommerade utbildningen Philosophy, Politics, and Economics (PPE) vid Oxford. Den förlagan har studerats av många framstående beslutsfattare inom politik och näringsliv, liksom av ledande forskare inom de tre ämnena.
Genom programmets unika sammansättning kommer du få verktyg för att förstå och hantera viktiga samhällsfrågor. Praktisk filosofi hjälper dig att utveckla kritiskt tänkande och resonemang, medan nationalekonomi lär dig att analysera ekonomiska system och resurshantering. Statsvetenskap ger förståelse för hur politiska institutioner fungerar och hur beslutsprocesser formas. Detta ger dig en helhetssyn på komplexa problem som exempelvis de som klimatförändringarna för med sig.
Utbildningen leder fram till en kandidatexamen där du kan välja huvudområde praktisk filosofi, statsvetenskap eller nationalekonomi. Programmet inleds med ett gemensamt basblock under tre terminer, där du får grundläggande kunskaper i praktisk filosofi under termin 1, nationalekonomi under termin 2 och statsvetenskap under termin tre. Därefter väljer du att fördjupa dig i ett av dessa ämnen och avslutar programmet med att skriva en kandidatuppsats inom det valda området.
Läs mer om programupplägg och studiegång på studentportal.gu.se
Behörigheter och urval
Behörighet
Grundläggande behörighet. Därutöver krävs:
- Engelska 6,
- Matematik 3b eller 3c, och
- Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.
Urval
Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)
Efter studierna
Utbildningen öppnar upp för en yrkeskarriär inom en rad områden i samhället: till exempel privat näringsliv, myndigheter och offentlig förvaltning, politik, media, samt intresse- och ideella organisationer.
En examen i programmet dig också möjlighet till studier på avancerad nivå i praktisk filosofi, statsvetenskap eller nationalekonomi, beroende på vilket av dessa ämnen du väljer att fördjupa dig i, liksom till studier på olika tvärvetenskapliga masterprogram som till exempel Evidensbasering: praktik, teori, kontext, Global hälsa, Hållbar utveckling, Kommunikatörsprogrammet med inriktning mot myndigheter och offentlig förvaltning och Politisk kommunikation.
Vid fördjupning i statsvetenskap ges även möjlighet till studier på masterprogram i Global samhällsstyrning och Europakunskap och vid fördjupning i nationalekonomi till studier på masterprogrammet i Finans samt olika masterprogram inom företagsekonomi såsom Masterprogram i entreprenörskap eller Masterprogram i Management.
Så är det att plugga
Undervisningen
Undervisningen inom programmet består generellt av föreläsningar, seminarier, övningar och grupparbeten. Den schemalagda undervisningstiden, liksom formen på undervisningen, varierar mellan de ingående ämnena och mellan olika nivåer i utbildningen.
Under det inledande basblocket sker undervisningen i huvudsak på svenska men enstaka moment på engelska kan förekomma. Detsamma gäller för undervisningen i praktisk filosofi och statsvetenskap även på senare terminer, medan undervisningen i nationalekonomi övergår till att i huvudsak vara på engelska.
Lokaler
Undervisningen på programmet sker på campus Humanisten (Praktisk filosofi), på campus Haga (Statsvetenskap) och Handelshögskolan (Nationalekonomi). På varje campus finns trådlöst nätverk, grupprum och läsplatser. I nära anslutning ligger även Humanistiska, Samhällsvetenskapliga respektive Ekonomiska biblioteket, med böcker och tidskrifter i de ingående ämnena.
Studier utomlands
De i programmet ingående institutionerna har var för sig avtal om utbyte med andra universitet runt om i världen. Eventuellt förläggande av en programtermin utomlands måste ske i samråd med respektive institution.