Kursplan

Fördjupning inom diagnostisk fysiologi

Advanced Diagnostic Physiology

Kurs
BMA056
Grundnivå
7,5 högskolepoäng (hp)

Om kursplanen

Diarienummer
GU 2024/81
Ikraftträdandedatum
2024-09-02
Beslutsdatum
2024-06-03
Gäller från termin
Höstterminen 2024
Beslutsfattare
Institutionen för medicin

Betygsskala

Tregradig skala

Kursens moduler

Verksamhetsförlagd utbildning med individuell skriftlig inlämningsuppgift , 4,5 Högskolepoäng
Praktisk examination , 2 Högskolepoäng
Muntlig presentation , 0,5 Högskolepoäng
Skriftlig inlämningsuppgift , 0,5 Högskolepoäng

Inplacering

Kursen ingår i biomedicinska analytikerprogrammet, 180 hp, inriktning fysiologi och ges under termin 5.

Behörighetskrav

Behörig till kursen är student med godkänt resultat på kurserna på termin 1 - 4 i programmet, samt med godkänt resultat genomfört den Verksamhetsförlagda utbildningen i kursen BMA054, Diagnostisk Cirkulationsfysiologi.

Innehåll

  • Ultraljudsundersökning av carotis: utförande, stenosgradering, doppler, färgdoppler, morfologisk bedömning av carotis kärlstruktur
  • Ultraljudsundersökning av hjärta: utförande, beräkning av slagvolym, ejektionsfraktion, hjärtdimensioner samt enkel bedömning av klaffvitier
  • Nuklearmedicinsk undersökning: utförande, beredning av radionukleotider, injektionsteknik och bildhantering
  • Andningsfysiologisk undersökning: utförande av dynamisk spirometri, kroppspletysmografi och undersökning av gasutbytesfunktion (DLCO) samt kalibrering av utrustningen
  • Kvalitetssäkring: bedömning av mätteknisk osäkerhet, registreringsteknisk osäkerhet och andra metodologiska osäkerheter
  • Samtal och information till patienter och deras närstående
  • Remisshantering och dokumentation
  • Rengöringsrutiner

Mål

Efter godkänd kurs ska studenten kunna:

Kunskap och förståelse

  • Lista de vanligaste indikationer som medför remiss till olika fysiologiska undersökningar och de diagnoser som kan ställas med respektive undersökning
  • redogöra för metodens genomförande metodvariation samt metodens brister
  • översiktligt beskriva alternativa undersökningsmetoder för att ställa diagnos

Färdigheter och förmåga

  • tillämpa rengöringsrutiner som rör patientundersökning
  • ge instruktioner till patienten för undersökningens genomförande
  • iordningställa och kalibrera utrustning för fysiologiska undersökningar
  • utföra i sin helhet en av de fysiologiska undersökningar som beskrivs under innehåll
  • bedöma tillförlitligheten hos erhållna undersökningsresultat
  • muntligt och skriftligt redovisa ämnes/yrkesrelaterade uppgifter
  • samarbeta med olika personalkategorier
  • Vid praktisk examination av följande undersökningsmetoder: hjärtultraljud, halskärlsultraljud, mätning av ankel-brachial index och arbeta-EKG, gäller för godkännande att de olika undersökningarna ska utföras på en på förhand bestämd tid

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • resonera kritiskt kring omvårdnadens betydelse vid de olika undersökningssituationerna
  • resonera kring etiska aspekter i relation till patient och patientundersökningar

Hållbarhetsmärkning

Ingen hållbarhetsmärkning.

Former för undervisning

Självstudier, verksamhetsförlagd utbildning och seminarium samt skriftlig inlämningsuppgift.

Examinationsformer

Kursen examineras genom

  • en individuell skriftlig inlämningsuppgift
  • en individuell muntlig presentation av ett patientfall vid seminarium
  • en individuell praktisk examination
  • genomförd och godkänd verksamhetsförlagd utbildning, samt en individuell skriftlig inlämningsuppgift, där studenten reflekterar över vad som bidrar till fördjupad diagnostisk kunskap inom fysiologi


Om student som underkänts två gånger på samma examinerande moment önskar byte av examinator inför nästa examinationstillfälle, bör sådan begäran inlämnas skriftligt till institutionen och ska bifallas om det inte finns särskilda skäl däremot (HF 6 kap, 22 §)

Antalet tillfällen för praktisk examination begränsas till fem.

Om student fått rekommendation från Göteborgs universitet om särskilt stöd kan examinator, i det fall det är förenligt med kursens mål och förutsatt att inte orimliga resurser krävs, besluta att ge studenten en anpassad examination eller alternativ examinationsform.

I det fall en kurs har upphört eller genomgått större förändring ska student garanteras minst tre examinationstillfällen (inklusive ordinarie examinationstillfälle) under en tid av minst ett år, dock som längst två år efter det att kursen upphört/förändrats. Vad avser praktik och verksamhetsförlagd utbildning gäller endast ett ytterligare examinationstillfälle.

Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students verksamhetsförlagda utbildning om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter och förhållningssätt att patienternas förtroende riskerar att skadas. När VFU avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett VFU-tillfälle är förbrukat. I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till nytt VFU-tillfälle på denna kurs. Student som underkänts i den praktiska delen (VFU) har möjlighet att genomgå kursen ytterligare en gång.

Betyg

För betyg Godkänd (G) på hel kurs krävs att studenten har betyget G på samtliga ladokmoduler: skriftlig inlämningsuppgift, muntlig presentation av patientfall, individuell praktisk examination samt verksamhetsförlagd utbildning med individuell skriftlig inlämningsuppgift.

För betyg Väl Godkänd (VG) på hel kurs krävs att studenten har VG på skriftlig inlämningsuppgift, muntlig presentation av patientfall och individuell praktisk examination samt betyget G på verksamhetsförlagd utbildning med individuell skriftlig inlämningsuppgift.

Kursvärdering

Kursvärdering sker skriftligt med hjälp av Mentimeter, samt muntligt i dialog med studenterna. Kursansvarig lärare sammanställer och gör en analys av kursvärdering och ger förslag till utveckling av kursen. Analys och förslag återkopplas till studenterna och publiceras på lärplattform samt redovisas i samband med ny kursomgång.

Övriga föreskrifter

Verksamhetsförlagd utbildning ingår i kursen. Placering kan ske utanför Göteborg, men företrädesvis inom Västra Götalandsregionen, som kan medföra extra kostnader för studenten.
Höga hygienkrav inom hälso- och sjukvården gör att privata kläder samt ringar, armband och armbandsur ej får bäras under den verksamhetsförlagda utbildningen.

Om studenten haft <80% närvaro under VFU perioden måste denna tid kompletteras innan studenten deltar i praktisk tentamen. Om studenten uppvisar stora brister i sina kunskaper under VFU tillåts inte studenten tentera praktiskt innan en godkänd VFU har uppnåtts. Examinator beslutar om hus allvarliga bristerna är och kan också besluta om att studenten gör om hela VFU perioden om det krävs för att uppnå godkänt på VFU.