Fördjupningskurs inom huvudområdet Kulturarv
Cultural heritage studies, Advanced course
Om kursplanen
Betygsskala
Kursens moduler
Medverkande institution
Institutionen för kulturvetenskaper
Institutionen för globala studier
Inplacering
Kursen ges inom kandidatprogrammet Kulturarvsprogrammet (H1KAP). Kursen ges även som fristående kurs. Kursen är obligatorisk för kandidatexamen inom huvudområdet kulturarv.
Behörighetskrav
För tillträde till kursen inom Kulturarvsprogrammet krävs godkänt resultat på programmets basår (60 hp), godkänt resultat från grundkurs i profilämne samt minst 22 poäng avklarade av profilämnets fortsättningskurs. För tillträde till kursen som fristående kurs krävs godkänt resultat på kurserna KA1150 Kulturarvsstudier1 (30 hp) och KA1250 Kulturarvsstudier 2 (30 hp), godkänt resultat från grundkurs i profilämne samt minst 22 poäng avklarade i profilämnets fortsättningskurs. Profilämnen är; arkeologi, historia, antikens kultur och samhällsliv, socialantropologi, kulturanalys och humanekologi.
Innehåll
Kursen syftar till att ge en fördjupad förståelse för forskningsprocessen och förmåga att självständigt och kritiskt bearbeta vetenskapliga problem inom kulturarvsfältet. Kursen består av fyra delkurser som sammantaget vidareutvecklar studentens kunskaper om metoder inom kulturarvsfältet, ger djupare teoretisk förståelse om kulturarvet som begrepp, verksamhet och forskningsfält samt ger fördjupade färdigheter i skriftlig framställning och förmåga att genomföra och presentera en forskningsuppgift. Dessutom behandlar kursen forskningsetiska principer.
Delkursernas innehåll och betygsskala
Teoretiska perspektiv inom kulturarvsstudier (Theoretical perspectives in heritage studies), 6 hp
Betygskala: Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U)
Delkursen ger fördjupade kunskaper om aktuella teoretiska perspektiv inom huvudområdet kulturarv samt teorins roll i forskningsprocessen. Undervisningen behandlar olika perspektiv och teorier som är relevanta för det forskningsbaserade förhållningssättet och vetenskaplig argumentation, vilket ger studenten fördjupad träning i vetenskapligt kritiskt tänkande.
Forskningsdesign (Research design), 7 hp.
Betygsskala: Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U)
Delkursen syftar till att ge studenten fördjupad kunskap i den vetenskapliga forskningsprocessen. Särskild tyngdpunkt ligger på metoders betydelse, att formulera en vetenskaplig fråga samt att ett definiera ett forskningsläge. Under kursen konkretiseras detta i form av ett PM inför uppsatsarbetet. Här får studenterna självständigt formulera och avgränsa ett forskningsbart problem, argumentera för metodval, motivera arbetets vetenskapliga och samhälleliga relevans och planera dess genomförande.
Självständigt arbete (essay), 15 hp
Betygsskala: Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U)
Delkursen utgörs av genomförandet och författandet av en egen forskningsuppgift som formuleras och presenteras i form av ett skriftligt självständigt arbete. Målet är att utveckla studentens kunskaper och färdigheter att självständigt och kritiskt formulera och genomföra en vetenskaplig forskningsuppgift. Detta arbete diskuteras vid ett avslutande seminarium där den studerande fungerar som respondent för sitt eget arbete och som opponent på arbete författat av medstudent.
Forskningskommunikation (research communication), 2 hp
Betygskala: Godkänd (G) och Underkänd (U)
Delkursen utgörs av planerandet och genomförandet av en populärvetenskaplig presentation av uppsatsarbetet.
Mål
Efter godkänd kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
- på ett analytiskt och kritiskt sätt redogöra för och diskutera användbarheten i olika teorier och metoder aktuella för kulturarvsområdet
- utveckla en analytiskt och kritiskt baserad vetenskaplig argumentation inom huvudområdet kulturarv
Färdigheter och förmåga
- formulera en vetenskaplig forskningsfråga inom kulturarvsfältet och undersöka denna genom tillämpning av relevanta teorier och metoder
- sammanställa en forskningsöversikt inom ett avgränsat ämne
- självständigt planera, genomföra och skriftligt redovisa en studie inom huvudområdet kulturarv
- presentera forskning i ett populärvetenskapligt sammanhang
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- förhålla sig till forskningsetiska principer
- kritiskt värdera och tillämpa teorier, källmaterial och metoder som är relevanta för kulturarvsfältet
- Identifiera, värdera och diskutera olika aspekter av vetenskapliga arbeten samt ge och ta emot konstruktiv kritik.
Hållbarhetsmärkning
Former för undervisning
Undervisningen sker i form av föreläsningar, grupparbete, handledning, workshop och seminarier. Eventuellt ingår även studiebesök och/eller exkursion i undervisningen.
Undervisningsspråk: svenska. Undervisning på norska, danska och engelska kan förekomma.
Examinationsformer
Kursen examineras löpande och på olika sätt såsom: individuella skriftliga
uppgifter, muntlig redovisning, grupparbeten samt aktivt deltagande i seminarier, bland annat dem där uppsatser ventileras. Vid ett av dessa seminarier skall studenten fungera som opponent och vid ett annat som respondent.
Examinationsformerna är både kollektiva och individuella men upplagda på ett sådant sätt att den enskilda studentens studieinsats på kursen som helhet kan urskiljas. För godkänt resultat krävs närvaro vid gruppövningar, aktivt deltagande vid obligatoriska seminarier samt vid eventuella studiebesök och exkursioner när dessa tillfällen är examinerande. Den som ej kan närvara vid dessa tillfällen erbjuds en kompletterande individuell uppgift.
Om en student som har underkänts två gånger på samma examinerande moment önskar byta examinator inför nästa examinationstillfälle ska en sådan begäran bifallas om det inte finns särskilda skäl däremot (6 kap. 22 § HF).
Om en student har fått besked om pedagogiskt stöd från Göteborgs universitet med rekommendation om anpassad examination och/eller anpassad examinationsform kan examinator, i det fall det är förenligt med kursens lärandemål och förutsatt att inte orimliga resurser krävs, besluta att bevilja studenten anpassad examination och/eller anpassad examinationsform.
Om en kurs har avvecklats eller genomgått en större förändring ska studenten erbjudas minst två examinationstillfällen, utöver ordinarie examinationstillfälle. Dessa tillfällen fördelas under en tid av minst ett år, dock som längst två år efter det att kursen avvecklats/förändrats. Vad gäller praktik och verksamhetsförlagd utbildning (VFU) gäller motsvarande, men med begränsning till endast ett ytterligare examinationstillfälle.
Om en student har fått besked om att denne uppfyller kraven för att vara student vid Riksidrottsuniversitetet (RIU-student) har examinator rätt att besluta om anpassning vid examination, om detta görs i enlighet med Lokala regler gällande RIU-studenter vid Göteborgs universitet.
Betyg
På kursen ges något av betygen Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U).
För betyget Godkänd på kursen som helhet krävs detta betyg på samtliga i kursen ingående delkurser; för betyget Väl godkänd att studenten uppnått detta betyg uppsatsmomentet samt ytterligare en delkurs.
Kursvärdering
Kursansvarig lärare ansvarar för att studenternas synpunkter systematiskt inhämtasefter slutförd kurs och att resultaten av utvärderingarna ligger till grund för kursensfortsatta utformning.
Resultatet och eventuella förändringar i kursens upplägg ska förmedlas både till de studenter som genomförde värderingen och till de studenter som ska påbörja kursen.