Kursplan

Förlossningskonst II

The midwifery art of childbirth II

Kurs
RPH330
Avancerad nivå
10,5 högskolepoäng (hp)

Om kursplanen

Diarienummer
GU 2024/13
Ikraftträdandedatum
2025-01-20
Beslutsdatum
2024-09-24
Gäller från termin
Vårterminen 2025
Beslutsfattare
Institutionen för vårdvetenskap och hälsa

Kursens moduler

Examination: Verksamhetsförlagd utbildning, 9 Högskolepoäng
Examination: Komplicerade förlossningsfall, 0,5 Högskolepoäng
Reflektion i grupp - Yrkesspåret, 0,5 Högskolepoäng
Examination: Komplicerad fosterövervakning med CTG, 0,5 Högskolepoäng

Inplacering

Kursen ges som en obligatorisk kurs i Barnmorskeprogrammet, 90 högskolepoäng.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs godkända resultat i följande kurser: Profession, teori och metod I, 3 högskolepoäng, Sexuell och reproduktiv hälsa I, 7,5 högskolepoäng, Det normala barnafödandet, 7,5 högskolepoäng, Förlossningskonst I, 12 högskolepoäng samt Kvinno- och familjehälsa I, 12 högskolepoäng.

Innehåll

Kursen består av:
fördjupning av verksamhetsförlagd utbildning inom förlossningsvård. Här ingår handläggning, vård och dokumentation av normala och komplicerade förlopp före, under och efter förlossning, förlossningsoperationer samt övervakning och vård av friska, sjuka och för tidigt födda barn.

Mål

Kunskap och förståelse

  • redogöra för barnmorskors ansvar och roll, samarbete med andra professioner samt situationer när annan expertis skall tillkallas
  • analysera och värdera behov av behandling och stöd vid ohälsa och komplikationer i samband med graviditet, förlossning och eftervård
  • reflektera över olika interventioners påverkan på normal förlossningsprocess
  • analysera och diskutera användning av teknik, läkemedel och material utifrån hållbar utveckling


Färdigheter och förmåga

  • självständigt handlägga, leda, organisera och dokumentera vård vid normal förlossning
  • under handledning bedöma och handlägga vård vid ökade risker och komplikationer
  • identifiera avvikande hjärtfrekvens hos fostret, bedöma och utföra åtgärder
  • utföra omedelbart omhändertagande av sjukt, asfyktiskt och för tidigt fött barn
  • analysera och bedöma etiska situationer i samband med förlossning samt identifiera föräldrars behov av utökat stöd
  • biträda vid handläggning av eller genomföra förlossningsoperationer såsom vacuum extraktion, tång och manuell placentalösning samt vid sätesändläge och skulderdystoci
  • Visa förmåga att upprätthålla integritet, sekretess och att inhämta informerat samtycke inför vårdhandlingar


Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • reflektera över evidensbaserad kunskap vid såväl normala som komplicerade tillstånd
  • analysera och diskutera ett professionellt förhållningssätt inom förlossningsvård och reflektera över personlig yrkesutveckling som barnmorska
  • reflektera och analysera hur etiska värderingar, genus- och kulturaspekter påverkar åtgärder i samband med förlossning

Hållbarhetsmärkning

Kursen är hållbarhetsrelaterad, vilket innebär att minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av Göteborgs universitets fastställda kriterier för hållbarhetsmärkning.

Former för undervisning

Undervisning sker i form av:

verksamhetsförlagd utbildning (VFU)
inläsning av litteratur
individuella studieuppgifter

Examinationsformer

Examination sker genom:

  • Examination av verksamhetsförlagd utbildning (VFU) baseras på handledarens bedömning av students måluppfyllelse enligt fastställda bedömningskriterier (9 hp).
  • Muntlig examination i grupp: Komplicerade förlossningsfall (0,5 hp)
  • Reflektion i grupp: Yrkesspåret (0,5 hp)*
  • Muntlig examination i grupp: Komplicerad fosterövervakning med CTG (0,5 hp)

Student kan ges möjlighet att komplettera inlämnad uppgift. Examinationer märkta med * kan kompletteras.

Om student som underkänts två gånger på samma examinerande moment önskar byte av examinator inför nästa examinationstillfälle, ska sådan begäran inlämnas skriftligt till kursansvarig institution och bifallas om det inte finns särskilda skäl däremot (HF 6 kap § 22).

Antalet examinationstillfällen vid verksamhetsförlagd utbildning (VFU) är begränsade till två.

Om student fått rekommendation från Göteborgs universitet om särskilt pedagogiskt stöd kan examinator, i det fall det är förenligt med kursens mål och förutsatt att inte orimliga resurser krävs, besluta att ge studenten en anpassad examination eller alternativ examinationsform.

Ingen ledighet beviljas under VFU. Om studenten själv avbryter sin VFU betraktas detta som en underkänd placering. Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students verksamhetsförlagda utbildning eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter och förhållningssätt att patienternas förtroende riskerar att skadas. När VFU avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett VFU-tillfälle är förbrukat. I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till nytt VFU-tillfälle på denna kurs. Student som underkänts i den praktiska delen (VFU) har möjlighet att genomgå kursen ytterligare en gång.

Om en student har fått besked om att denne uppfyller kraven för att vara student vid Riksidrottsuniversitetet (RIU-student) har examinator rätt att besluta om anpassning vid examination, om detta görs i enlighet med Lokala regler gällande RIU-studenter vid Göteborgs universitet.

Betyg

På kursen ges något av betygen Godkänd (G) och Underkänd (U).

Kursvärdering

Kursvärdering sker skriftligt samt muntligt i dialog med studenterna. Resultatet och eventuella förändringar i kursens upplägg ska förmedlas både till de studenter som genomförde värderingen och till de studenter som ska påbörja kursen.

Övriga föreskrifter

I det fall en kurs har upphört eller genomgått större förändringar ska studenten i normalfallet garanteras tillgång till minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) med utgångspunkt i kursens tidigare uppläggning.

För krav gällande klädsel och hygien hänvisas till Vårdhandboken/klädregler http://www.vardhandboken.se/Texter/Basala-hygienrutiner-och-kladregler/Oversikt/

Vid verksamhetsförlagd utbildning kan placering ske utanför Göteborg vilket kan medföra kostnader för studenten.