Förorening av marin miljö
Kort om kursen
Denna distanskurs är till för dig som vill få en ökad förståelse för de viktigaste och allvarligaste hoten mot den marina miljön. Vi kommer att ta upp miljöproblem som övergödning, miljögifter, nedskräpning, klimatförändringar, vad som händer när nya arter introduceras i en marin miljö där de inte funnits förut, samt effekter av fisket så som det bedrivs idag.
Om utbildningen
Kursen innehåller fem moment. Inledningsvis ges en översikt över marina ekosystem och hur de fungerar. Efterföljande moment behandlar övergödning, miljögifter, oljeföroreningar, problem i samband med fiske, miljökonsekvenser i samband med avsiktlig eller oavsiktlig introduktion av främmande arter i marin miljö och sannolika effekter av framtida globala klimatförändringar. Avslutningsvis tar vi upp de nationella miljömål och några av de internationella havskonventioner som tagits fram till skydd för marin miljö.
Behörigheter och urval
Behörighet
Grundläggande behörighet
Urval
Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %)
Så är det att plugga
Undervisningen
Kursen omfattar deltentamina på de olika kursavsnitten med regelbundna inläsningsperioder under terminen samt ett obligatoriskt deltagande i ett fältmoment under ett veckoslut vid Tjärnö marina laboratorium. Om du inte kan delta i fältmomentet får du istället skriva en kortare uppsats inom ett förutbestämt område.
Lokaler
Våra marina forskningsstationer