Från biomedicin till applied data science
Katalin Ferenc ville kombinera sin tidigare biomedicinska masterexamen med datavetenskap. År 2019 började hon studera masterprogrammet Applied Data Science vid Göteborgs universitet.
– Var inte rädd för att söka även om du inte är programmeringsproffs. Du kommer att lära dig mycket på programmet, säger Katalin Ferenc.
Katalin är född och uppvuxen i Ungern där hon tog sin kandidatexamen i biologi. Hennes relation med Sverige började redan 2014 då hon gjorde sin praktik vid Karolinska Institutet. Det var denna erfarenhet som fick henne att flytta till Stockholm två år senare för att studera sin första masterexamen inom biomedicin.
– Som biologisk forskare skapar du mycket data. I mitt första examensarbete lärde jag mig att uppskatta statistik. Jag arbetade och besökte några laboratorier där jag såg hur mycket insikt man kan få från biologiska data om man vet hur man utvinner kunskapen. Jag blev inspirerad att lära mig mer om hantering och analys av data.
Ett program utformat för att passa studenter från olika bakgrunder
Hon hittade masterprogrammet Applied Data Science vid Göteborgs universitet – och det passade perfekt. Programmet är utformat för att locka studenter med olika bakgrund. Vissa programmeringskunskaper krävs liksom matematik, men en grundkurs i Python har lagts till, från och med hösten 2021, för att få studenterna till mer lika nivå.
– Programmet är ganska unikt i den meningen att du inte behöver en egentlig examen i datavetenskap eller matematik för att antas. Det handlar inte så mycket om att utveckla en ny algoritm, utan mer om hur man använder den och tolkar resultaten.
Det kan såklart vara tufft att börja på programmet utan att ha en datavetenskaplig bakgrund, men programmet förser alla studenter med de färdigheter och kunskaper som behövs för att kunna möta utmaningarna och möjligheterna i Big Data-eran.
– Du kan verkligen se dig själv göra framsteg under programmets gång. När jag började förstod jag knappt ett ord från en artikel om biomedicinsk datavetenskap. Orden var för mig som ett annat språk. Men nu när jag läser samma tidning förstår jag faktiskt vad det handlar om!
Katalin, vad är det mest speciella med att studera i Sverige?
– Svår fråga... Jag är ganska partisk, eftersom jag älskar Sverige. Den största skillnaden från Ungern är förmodligen att alla här i Sverige är väldigt öppna för feedback. Allt från kursutvärderingsundersökningar till studentrepresentantmöten. Människor i Sverige ber alltid om feedback, det är alltid ett ämne.
Vilka är dina tre bästa studietips?
1. Arbeta i grupper! Man lär sig mycket av varandra.
2. Använd resurserna – det finns så många resurser tillgängliga via universitetsbiblioteket. Uppskatta det och använd det!
3. Ställ frågor: Om du inte förstår något är det mycket troligt att det finns andra människor som inte förstår det heller.