Från volontär till vd för filmfestivalen
Som tonåring arbetade Mirja Wester som volontär för Göteborgs filmfestival och förälskade sig i evenemanget. Efter studier i företagsekonomi och filmvetenskap är hon idag vd för festivalen. Nu tar hon nästa steg i sitt chefskap genom Handelshögskolans ledarskapsutbildning Executive MBA.
Filmfestivalens kontor ligger ovanför biograf Draken vid Järntorget. Där arbetar Mirja Wester och hennes kollegor med planeringen av nästa upplaga av Göteborgs stora filmfest. Hon visar kontorets lilla biosalong som just håller på att färdigställas.
– Det pratas ofta om kris för filmen, men det är inget vi ser här. Varje år lyckas vi leverera en stor festivalupplevelse, säger hon.
Under gymnasiet och tio år framåt arbetade Mirja som volontär i biljettkassan under festivalen. Det var den roligaste veckan på hela året och blev en måttstock för det kommande arbetslivet. Men filmintresset har inte varit den starkaste drivkraften för att ta sig dit hon är idag.
– Det är egentligen evenemanget som är mitt DNA, hela maskineriet och samspelet. Det är kul att se film men jag förälskade mig i själva festivalen, säger hon.
”Grundkurs i livet”
Efter gymnasiet läste Mirja Wester en treårig filmproducentutbildning där företagsekonomi A och B ingick. Det visade sig vara den roligaste delen av utbildningen och hon upplevde det som att allt föll på plats.
– Jag såg min fallenhet och kände att min hjärna förstår det här. Det är så användbart och ämnena går direkt att tillämpa, även om man bara är 19 år. Företagsekonomi är en grundkurs i livet, säger hon.
Unik i filmbranschen
Mirja sökte sig vidare till Handelshögskolan där hon läste fristående kurser och tog en kandidatexamen i företagsekonomi. Hon skrev två uppsatser om ledarskap inom film och möttes av stor entusiasm från handledarna för att hon tog sig an skärningspunkten mellan kultur och företagsekonomi. Ekonomistudierna har gjort henne unik i filmbranschen.
– Jag rekommenderar alla som vill jobba med kultur att ta en examen i företagsekonomi. Även om man inte vill bli chef är kunskap om organisationer och ekonomi viktigt för att lyckas i den här branschen. Det är ett högt eftertraktat kunskapsområde, säger hon.
Ofrivillig chef
När Mirja blev vd 2016 hade hon redan arbetat flera år på festivalkontoret som evenemangsproducent och ansvarig för det nordiska filmprogrammet.
– Jag har alltid tänkt att jag vill jobba med kultur. Men min drivkraft är inte en position utan en kontext som är rolig. Själv är jag inte alls konstnärligt lagd, därför har jag valt att arbeta med stödfunktioner runt konstnärer.
Hon beskriver sig skämtsamt som en ofrivillig chef och säger att många som blir chef i kultursektorn inte haft den ambitionen.
– Jag hade jobbat på så många positioner på festivalen, så det var antingen att bli chef eller göra något annat för att utvecklas, säger Mirja.
Går ledarutbildning
För att fortsätta lärandet och stärkas i sin roll som chef går hon nu tredje terminen på Handelshögskolans ledarutbildning Executive MBA. Det är ett tvåårigt program som går på deltid och därför går att kombinera med arbetslivet. Programmet vänder sig till chefer med minst tre års ledarerfarenhet.
– Det är givande att ta med sina praktiska erfarenheter som chef och reflektera kring det man gör om dagarna. Och det är kul att jämföra hur det är att jobba på stora bolag som SKF jämfört med i en liten organisation som vår, som drivs av ideella värden. Det är en krock men man inser att man har mycket gemensamt också, säger hon.
Utbildningen har hjälpt henne att se att de kunskaper hon besitter är allmängiltiga, och att de inte bara gäller på den plats där hon är nu. Hon kan bidra även på andra platser.
Förmåga till reflektion
Mirja Wester sitter också med i referensgruppen för Handelshögskolans masterprogram i management. Där stödjer hon programmets integration av kultur och konst genom att studenterna till exempel ser samhällsaktuella filmer via festivalens streamingtjänst Draken Film. De får även gå på bio under filmfestivalen. Syftet är att utbilda framtidens ledare genom att man under utbildningen arbetar med sig själv.
– Det är ett roligt sätt att ge perspektiv på de akademiska studierna och skapa förmåga till reflektion. Vid sidan av att få en massa kunskap utvecklas studenterna också som människor, säger hon.
Mirja Wester
Född: 1982 i Göteborg
Utbildning: Treårig filmproducentutbildning på Högskolan Väst, ekonomie kandidatexamen från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och magisterexamen i film från HDK-Valand.
Anställningar efter studierna: Frilansande filmproducent, Svenska filminstitutets utlandsavdelning, ekonomiassistent på ett bemanningsföretag. Innan hon blev vd för Göteborg Film Festival 2016 hade hon arbetat som evenemangsproducent och ansvarig för det nordiska filmprogrammet på festivalen.
Övrigt: Utsågs till årets göteborgare 2021
Mirjas filmtips om ledarskap: King’s Speech av Tom Hooper. ”Både för att den belyser ledarskap på olika oväntade sätt men också för att jag alltid älskar filmer i historiska rojalistiska miljöer.”
Göteborg Film Festival
Göteborg Film Festival drivs som en ideell förening och det är publiken som är medlemmarna. Festivalen startade 1979 och pågår under elva dagar i månadsskiftet januari-februari. Under festivalperioden visas omkring 250 filmer från 80 länder på omkring 700 visningar. Det är ett av Sveriges största kulturevenemang och lockar cirka 270 000 besök varje år, på biograf och online.