Frei vill forska inom miljö och hållbarhet
Frei Bylander läser andra året på Kandidatprogrammet i hållbar utveckling, samhällsförändring och klimatomställning (HUSK). I framtiden siktar han på en akademisk karriär inom miljö och hållbarhet.
Varför sökte du till Kandidatprogrammet i hållbar utveckling, samhällsförändring och klimatomställning?

– Det kändes som en bra möjlighet. Jag visste att jag ville läsa något inom hållbarhet och klimat så det här kändes passande. Dessutom så var det en helt nystartad utbildning och då kände jag att det också fanns en chans att få vara med och forma det här programmet ytterligare för framtiden.
Vad är det roligaste och mest intressanta med din utbildning, tycker du?
– Det som är roligast är när vi får jobba praktisk med exkursioner, kartläggning och etnografiska studier. Det mesta intressanta är att man alltid får lära sig något nytt om världen och hur hållbarhetsproblematiken är ett intersekionellt problem och hur det kräver radikal förändring.
Vad har du fått lära dig så här långt?
– Jag har fått lära mig hur man skriver akademiskt, hur man använder korrekta källor. Men så är det på alla program. Det som är unikt för HUSK är just det att programmet fokuserar på hållbarhetsutmaningarna från grunden och sätter allt i ett systemfokus. Det är ett normkritiskt program som ger bra utrymme för mig att utveckla min egen agenda för vad jag tror världen behöver i termer av hållbarhet.
Vad vill du göra när du är klar med utbildningen?
– Jag vill fortsätta plugga på masternivå. Jag vill mer än något annat gå vidare i studierna och en dag avlägga en doktorsexamen och tillslut även bli docent i något miljöämne. Hade jag haft högre betyg i typ matte hade jag nog gått helt naturvetenskapligt, men jag tycker nu att tvärvetenskapliga studier är ännu viktigare och hoppas därifrån kunna utforska det i min framtida karriär som forskare. Jag hoppas kunna bli typ humanekolog, etnoekolog eller kanske marinforskare.
Hur är det att plugga på Göteborgs universitet?
– Göteborgs universitet är Sveriges näst största universitet och att plugga här är att vara del av en mångfacetterad och mångfaldig kultur. Jag tycker att universitetet gör ett bra jobb att bygga broar mellan samhällsaktörer och den akademiska världen. Här får du lära känna hela världen på bara ett par campus. Det är fantastiskt. Och dessutom så är möjligheterna oändliga. Särskilt om man väljer att fortsätta inom forskning så som jag vill göra.
Vilka är dina bästa tips till någon som funderar på att börja läsa hos oss?
– Om du ska börja läsa på Göteborgs universitet så finns det tre saker du bör tänka extra på:
- Om du är i behov av extra stöd på grund av funktionsvariation eller så, så finns det alltid stöd att få. Bland annat hos NAIS där du har rätt till mentor och anpassad undervisning.
- Engagera dig i din gemenskap. Plugg är bara den ena delen av universitetslivet. Den andra handlar om att träffa folk och bygga en gemenskap. Förutom dem du träffar i klassen så finns det massor av studentföreningar, klubbar, organisationer, och kommittér att bli medlem i. Här lägger du grunden för ditt framtida kontaktnät.
- Bekanta dig med staden. Det finns en massa bra ställen att både plugga och hänga på här i Göteborg. Jag gillar att säga att Göteborg är en perfekt storstad för dem som gillar småstäder. Du kan plugga på stadsbiblioteket, ta en promenad genom parken och sen ta en bärs med vännerna på andra lång. Göteborg är enligt mig Sveriges kanske bästa studentstad.