Bild
Man som plockar med utrustning i ett gym.
Felix i gymmet på GAIS-gården efter ett träningspass med A-laget.
Foto: Josefin Bergenholtz
Länkstig

Fysioterapeuten Felix berättar om sitt arbete

Idrotten har varit central i Felix liv. Han har idrottat mycket och alltid varit en aktiv person. Efter gymnasiet föll valet på fysioterapeutprogrammet eftersom han lockades av tanken på att kunna arbeta med, och hjälpa, människor genom träning. Drömmen har varit att kunna vara verksam inom en idrottsförening – vilket han nu också är. Idag delar han sin tid mellan primärvården i Borås och GAIS A-lag.

Efter examen

Redan under studietiden engagerade sig Felix i elitsatsande hockey- och fotbollsklubbar. Han arbetade både inom Borås Hockey och Norrby IF som fystränare med rehabiliteringsfokus respektive rehabiliteringsansvar. Efter examen, parallellt med uppdraget i Norrby IF, började han arbeta 50% på Herkules rehab i centrala Borås. Det är en privat rehabiliteringsmottagning som är kopplad till Herkules vårdcentral.

– Patientgruppen på mottagningen är stor och heterogen, vilket jag personligen uppskattar väldigt mycket, berättar Felix och fortsätter,
– Jag träffar allt från ungdomar till äldre, med olika intressen och livssituationer – det är häftigt – man lär sig mycket.

Felix lär sig också mycket av kollegorna på mottagningen, där bredden av kompetens är stor. Han är en av sju fysioterapeuter på mottagningen. Dessutom arbetar de tillsammans med två arbetsterapeuter, en rehabiliteringskoordinator och en receptionist.

– Vi kompletterar varandra bra på mottagningen med olika kompetens inom yrket. Mottagningen har också samarbete med Simklubben Elfsborg och Norrby IF:s akademi, vilket gör att det dyker upp en del unga idrottare emellanåt, berättar Felix.

    Porträttfoto Felix Karlsson

    Felix Karlsson

    Utbildning: Fysioterapeutprogrammet vid Göteborgs universitet
    Examensår: 2022
    Nuvarande anställningar
    GAIS och Primärvård

    Ett drygt halvår senare…

    …fick Felix anställning hos GAIS där han idag jobbar på halvtid med A-laget som fysioterapeut med inslag av fysträning.

    Felix bemannar alla veckans träningar och matcher och samarbetar med det sportsliga teamet som består av huvudtränare, två assisterande tränare och en målvaktstränare.

    – Tillsammans säkerställer vi lagets fysiska status ur ett prestationsperspektiv – det som kallas fotbollsfys, det handlar om alltifrån planering av träningsbelastning till enskilda gympass, säger Felix. 
    – Spelarnas medicinska status ser jag över dagligen på plats och kommunicerar med det medicinska teamet om det behövs.

    En typisk arbetsdag

    Felix börjar en vanlig dag klockan 07:45 på rehabmottagningen i Borås. Han träffar patienter i alla åldrar och behandlar många olika tillstånd och skador. 

    – På mottagningen träffar jag alltifrån elitidrottande tjejen eller killen som ådragit sig en överbelastning, till pensionären som precis genomgått en knäoperation, förklarar Felix.

    Efter lunch tar han sig till GAIS-gården i Göteborg som startar med ledarstabsmöte där de stämmer av kring tillgängliga spelare och eventuell anpassning av belastning.

    – Därefter brukar jag förbereda gymmet för spelarna, där de genomför ett kortare pass innan träningen. Det blir diverse tejpningar och uppföljningar av spelare innan lagets gemensamma samling inför fotbollspasset. Min roll under passet är att vara delaktig i förberedelseträningen på planen, där vi varvar passningsövningar med träning av olika fysiska grundkvaliteter.

    Om spelare är på väg tillbaka, från rehabilitering till spel, ser Felix till att de slussas in på ett bra sätt; från gymmet till planen och sen till kollektiv träning. Under passet är han redo för akuta omhändertaganden och efter fotbollsträningen brukar de köra ett styrkepass i gymmet.

    Felix om GAIS

    "Det bästa med mitt jobb i GAIS är den miljön som vi tillsammans skapar varje dag, mycket skratt och hård träning."

    Foto: Josefin Bergenholtz

    Felix är även med under samtliga A-lagsmatcher. Hans uppgifter handlar bland annat om behandling, tejpning, uppvärmning och insatser i händelse av skador och incidenter under match.

    – Under uppvärmningen har jag ansvar för vissa delar som berör fysiska grundkvaliteter relaterade till en fotbollsmatch, berättar Felix och fortsätter:
    – Under matchen samarbetar jag med en av våra tre läkare i det akuta omhändertagandet och dessutom ser jag till att värma upp inhopparna.

    Jag tänkte för mig själv härom dagen att det är nog svårt att få en roligare arbetsplats, ribban ligger väldigt högt inför framtiden.

    Ett brett yrke där bemötande är viktigt

    Felix ser fysioterapeutprogrammet som en stadig grund som gett honom nyckeln till ett väldigt brett yrke. I början av utbildningen var det många i hans klass som hade siktet inställt på idrottsmedicin, men under utbildningen fick de alla erfara hur brett yrket är.

    – Många kurskamrater fann nya områden de inte ens visste att de var intresserade av. Man får doppa tårna i flera olika delar av fysioterapin, vilket lockar mångas intressen.

    Felix tycker det är viktigt att som fysioterapeut kunna möta vårdtagaren där hen är, det är en fördel om man är både social och pedagogisk. Det är en av de saker han blev positivt överraskad över, när han pluggade, att det under utbildningen ingick mycket träning kring bemötande, något som han är tacksam för att han fick ta del av.

    –Bemötandet är väldigt viktigt, eftersom ett lyckat möte ger den efterföljande behandlingen en annan dignitet. Det hör nog ihop med förmågan att kunna vara pedagogisk. Kan du som fysioterapeut förklara varför du ställer utvalda frågor i anamnesen eller varför du undersöker som du gör, i lugn och ro, upplever jag att man kan skapa ett bra förtroende hos vårdtagaren.

    – För att kunna vara pedagogisk behövs goda anatomiska och inte minst fysiologiska kunskaper. På så vi kan man också utbilda vårdtagaren och hjälpa hen att skapa sig själv en bild av vad det är som pågår i kroppen.

    TEXT OCH FOTO: JOSEFIN BERGENHOLTZ