Fysisk oceanografi II
Physical Oceanography II
Om kursplanen
Betygsskala
Kursens moduler
Inplacering
Kursen ingår i masterprogram i fysisk oceanografi (N2FOC). Kursen kan även läsas som fristående kurs.
Behörighetskrav
Naturvetenskaplig kandidatexamen (180 hp) eller ingenjörsexamen, inom eller utöver någon av dessa examina krävs godkända kurser om minst 15 hp inom fysisk oceanografi.
Alternativt: 120 hp inom det naturvetenskapliga fältet där minst 60 hp ska vara godkända kurser inom ämnesområdena matematik, fysik och meteorologi samt godkänd kurs OCM100, Fysisk oceanografi 1, eller motsvarande.
Innehåll
Kursen är en fortsättning på OCM100, Fysisk oceanografi I. Kursen ger en introduktion till tidsberoende fenomen i havet, såsom vågor och instabilitet i såväl liten som stor skala. Stor vikt läggs på den fysikaliska förståelsen av hur små amplitudstörningar fortplantar sig och hur en roterande vätska naturligt ändras mot ett tillstånd av geostrofisk balans, en process som kallas geostrofisk anpassning. Kursen kommer också att ge en översikt om hur turbulent blandning sker i havet samt ge en beskrivning om vad som styr säsongsvariationerna hos ytskiktets egenskaper och vad som bestämmer stratifieringen i havets inre. Under kursen erhåller studenterna även grundläggande färdigheter i att analysera havsdata med hjälp av numeriska metoder, beräkningsverktyg (python).
Delkurser
- Gravitation och Rossbyvågor (Gravity and Rossby waves), 10 hp
Betygsskala: Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U)
- Analys av havsdata (Ocean data analysis), 5 hp
Betygsskala: Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U)
Mål
Beskrivning av kursens lärandemål finns på engelska: https://kursplaner.gu.se/pdf/kurs/en/OCM210
Hållbarhetsmärkning
Former för undervisning
Undervisningen sker framför allt i form av föreläsningar, räkneövningar och laborationsrapport.
Undervisningsspråk: Engelska
Examinationsformer
- Delkurs 1, Gravitation och Rossbyvågor, 10 hp, examineras genom skriftlig tentamen U / G / VG
- Delkurs 2, Analys av havsdata, 5 hp examineras genom laborationsrapport, projektrapport och muntlig presentation U / G / VG
För studerande som ej blivit godkänd vid ordinarie examination erbjuds ytterligare examinationstillfällen. Tidpunkt för om-examination beslutas i samråd med kursledare.
Om en student som har underkänts två gånger på samma examinerande moment önskar byta examinator inför nästa examinationstillfälle ska en sådan begäran bifallas om det inte finns särskilda skäl däremot (6 kap. 22 § HF).
Om en student har fått besked om pedagogiskt stöd från Göteborgs universitet med rekommendation om anpassad examination och/eller anpassad examinationsform kan examinator, i det fall det är förenligt med kursens lärandemål och förutsatt att inte orimliga resurser krävs, besluta att bevilja studenten anpassad examination och/eller anpassad examinationsform.
Om en kurs har avvecklats eller genomgått en större förändring ska studenten erbjudas minst två examinationstillfällen, utöver ordinarie examinationstillfälle. Dessa tillfällen fördelas under en tid av minst ett år, dock som längst två år efter det att kursen avvecklats/förändrats.
Om en student har fått besked om att denne uppfyller kraven för att vara student vid Riksidrottsuniversitetet (RIU-student) har examinator rätt att besluta om anpassning vid examination, om detta görs i enlighet med Lokala regler gällande RIU-studenter vid Göteborgs universitet.
Betyg
På kursen ges något av betygen Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U).
För betyg G på delkurs 1 krävs 55 % rätt på tentamen. För betyg VG på delkurs 1 krävs 75 % rätt på tentamen.
För betyg G på delkurs 2 måste alla uppgifter vara godkända. För betyg VG på delkurs 2 måste alla uppgifter vara godkända i tid, och projektrapporten samt den muntliga presentationen måste vara av högre kvalitet än genomsnittet.
För betyg G på hel kurs krävs att båda de ingående delkurserna är godkända. För betyg VG på hel kurs krävs att båda delkurserna har betyget VG.
Angående tillämpning av ECTS-skalan för betyg var god se Rektors beslut 2007-05-28, dnr G 8 1976/07 samt 2011-02-28, dnr O 2009/05545.
Kursvärdering
En skriftlig utvärdering görs vid kursens slut. Vid den skriftliga utvärderingen är studenten anonym. Resultatet och eventuella förändringar i kursens upplägg ska förmedlas både till de studenter som genomförde värderingen och till de studenter som ska påbörja kursen.