Genuspraktiker tog Chisato från Japan till Göteborg
Chisato Namatsu från Japan läser första året på Genuspraktiker och har snabbt anpassat sig till livet i Göteborg och vid Göteborgs universitet. Hen lovordar studiemiljön, mångfalden av perspektiv som den internationella omgivningen erbjuder och sättet på vilket lärarna främjar elevernas kritiska tänkande. Redan nu planerar Chisato en framtida karriär som doktorand i genusvetenskap.
Genuspraktiker är ett av Humanistiska fakultetens internationella masterprogram som läses av studenter från hela världen. Från Japan kommer Chisato Namatsu som länge hade varit inne på att vidareutbilda sig efter att tidigare ha pluggat globala studier i hemlandet. Genusperspektiv har varit ett primärt fokus i hens kandidatstudier och intresset för disciplinen hade alltid funnits där, även om hen bytte bransch efter studierna. Så småningom bestämde sig Chisato dock för att återvända till universitetet för att satsa på en karriär inom genusvetenskap.
Och eftersom det enligt Chisato i Japan inte direkt finns något program som helt och fullt hänger sig genusvetenskap som vetenskap var det relativt självklart att det var utomlands hen skulle fortsätta sina studier. Nyfikenheten på den skandinaviska kulturen fick Chisato att undersöka utbudet i Finland och Sverige. Valet föll på Genuspraktiker vid Göteborgs universitet.
– Det var både programmets innehåll och profilen på lärarna och de frågor som de är engagerade i som jag lockades av, berättar Chisato. Det kändes direkt som en trygg och stimulerande miljö att studera i.
Studiemiljön är mer avslappnad och icke-hierarkisk
Hur är då omställningen att byta Japan mot den mer småskaliga svenska västkusten? Kylan är en ofrånkomlig faktor, även om den inte motsvarar de farhågor Chisato hade haft innan. Att det i de flesta sammanhang går att obehindrat konversera på engelska är givetvis också en fördel. Hen lyfter även fram studiemiljön vid Göteborgs universitet som helhet liksom de förutsättningar som ges att vara självständig, strukturerad och inta ett kritiskt förhållningssätt gentemot sina studier.
– Studiemiljön är mer avslappnad och icke-hierarkisk i Sverige än i Japan, stort utrymme ges för de egna åsikterna att ta plats.
Hen fortsätter och drar en parallell till det egna ämnet:
– Situationen när det kommer till jämställdhet i Sverige är bra, men den är inte helt befriad från problem. Därför är det väldigt givande att programmet utgörs av en blandning av internationella och svenska studenter. Det gör det lättare att utbyta erfarenheter kring och reflektera kring situationen i Sverige ur ett kritiskt perspektiv.
Chisato ser många fördelar med programmets upplägg. Under den första terminen har kurserna inte överlappat utan getts en i taget, vilket hen tycker gör det enklare att strukturera arbetet och göra klart den ena uppgiften innan man påbörjar nästa. Veckorna innehåller både föreläsningar och seminarier och den ordinarie undervisningen kompletteras av gästlärarledda lektioner, bland annat från universitet i Norge. Däremellan blir det mycket tid för utbyte mellan studenterna, de får möjlighet att kommentera och ge feedback på varandras uppgifter. Liksom att tillsammans grotta ner sig i teorier och bena ut viktiga begrepp.
Stort fokus lägger programmet på att nagelfara i samhället utbredda maktrelationer. Och här vill Chisato lyfta fram programmets lärare och sättet på vilket de i klassrummet verkligen är reflekterande kring det maktförhållande de kan upplevas ha gentemot sina studenter.
– Lärarna har makten att bedöma, ifrågasätta och sätta betyg, säger hen. Men känslan är verkligen är de behandlar samtliga studenters åsikter som lika mycket värda, betraktar de precis som litteraturen som bidrag till ämnet genusvetenskap. De är väldigt observanta gentemot våra reflektioner, det gör att man känner sig mer avslappad och att man kan ta mer plats i diskussionerna i klassrummet.
Vill doktorera inom genusvetenskap
Nu står Chisato i begrepp att inleda den andra terminen av programmets totalt fyra. Kurser i kroppspolitik och kritisk policy väntar runt hörnet. Till hösten hägrar praktikkursen och redan nu finns förhoppningarna att efter programmet fortsätta inom akademin som doktorand.
– Jag vill hänge mig åt att undersöka transfrågor och frågor kring icke-binära människors upplevelser, berättar Chisato. Jag är inte främmande för att bli kvar vid Göteborgs universitet eller vid ett annat svenskt eller europeiskt lärosäte. Det skulle även vara intressant att arbeta inom en icke-statlig organisation och där gräva djupare i genus- och HBTQI-frågor.
På frågan om hen vill lyfta fram en särskild aspekt av programmet som hen verkligen tycker sticker ut faller valet direkt på den internationella miljön.
– Vi pluggar i Sverige och präglas såklart av den västerländska kontexten. Men med studenter från hela världen får vi perspektiv från när och fjärran, alltifrån Afrika till Asien. Det blir en mix av kulturella perspektiv och synsätt på maktförhållanden, vilket känns väldigt stimulerande, säger Chisato.
Text: Erik Pedersen